Reklama

Reklama

High Life

  • Německo High Life (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Monte (Robert Pattinson) a jeho malá dcera Willow žijí společně v naprosté izolaci na palubě kosmické lodi hluboko ve vesmíru. Monte, pro kterého byla přísná sebekázeň obranným štítem proti touze, se stal otcem proti své vůli. On i žena, která dítě porodila, byli členové posádky vězňů – odsouzenců k smrti. Pokusní králíci poslaní na misi s cílem najít alternativní zdroje energie. Mise se účastní také lékařka (Juliette Binoche), která zkoumá lidskou sexualitu v extrémních podmínkách a s vězni má své vlastní záměry. Otec a dcera se společně přibližují cíli – černé díře, kde čas a prostor přestávají existovat. Filozofická sci-fi režisérky Claire Denis o hledání podstaty lidskosti ve vesmírných kulisách. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (103)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Aj lacnejšie sci-fi odohrávajúce sa vo vesmíre môže mať zaujímavý vizuál a skvelú atmosféru, viď Sunshine prípadne švajčiarske Cargo. High Life však nemá žiadnu vlastnú vizuálnu tvár a nedokáže tak vtiahnuť, a to bez ohľadu na to, či ponúka, alebo neponúka podnety na zamyslenie. To nech si rozhodne každý divák sám. Každopádne do histórie kinematografie sa zapíše skôr kvázi šokujúcimi erotickými scénami, v ktorých je tou aktívnou Juliette Binoche a tie si koledujú o paródiu v Scary Movie, ak by bol tento film popkultúrne známejší. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní sci-fi, které ovšem dalece přesahuje možnosti i schopnosti tvůrců. High Life je ve své podstatě hluboce filosofickou záležitostí o lidské sexualitě, rodičovství a touze přežít za jakýchkoli podmínek. Tyto ingredience by se v rukou jakéhokoliv schopného režiséra a scénáristy proměnily v zajímavě řešenou delikátní záležitost, která by v širším kontextu filmů se stejným zaměřením obstála bez problémů. Bohužel, režisérka Claire Denis do tohoto ranku zřejmě nezapadá, jelikož snímek je přeplácaný a neuvěřitelně natažený, přičemž se bezcílně potácí od jednoho bodu k druhému, což vyústí ve velmi nevýrazné rozuzlení. Ve finále tedy dostanete extrémně dlouhý a nezajímavý snímek, jehož postavy a poselství Vás vlastně nebudou ani moc zajímat. A to je vážně velká škoda. PS: Za zmínku ovšem stojí úchvatný vizuál černé díry, na který se zejména na televizi se 4K rozlišením kouká opravdu krásně. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jedno se filmu musí nechat: vymáchá diváka ve fakt znepokojivé atmosféře. Zbytek obsahuje spoilery! Je to od začátku do konce tak únavné, zprvu spíše nepříjemné a posléze vyloženě psycho, že jsem si skutečně připadal, jako kdybych sledoval horor v tom pravém slova smyslu. Jenže když mě všechny ty pokusy o umění a snahu šokovat otevřenou sexualitou, kdy po vesmírné lodi létají všechny možné a nemožné tělní tekutiny, moc nebavily. Pointa, že lidi jsou jednoduchá zvířata, už tu párkrát byla a v lepším provedení. Oceňuji docela pěkné zpracování černé díry (bez dvojsmyslu) a FTL pohonu. Ve finále je to vlastně takový Interstellar pro chudé, byť s poněkud alternativním pseudoartovým průběhem. Alternativním na můj vkus až příliš. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

High Life je filmem který zřejmě rozdělí diváky na dvě poloviny. Tohle buď sedne nebo ne. R. Patizóna moc nemusí ale už víckrát mě přesvědčil, že hrát umí. Potěšila mě i Mia Goth. Pokud by někdo hledal film nabitej akcí pak je na špatný adrese. Tohle je pomalý, přemýšlivý až filozofický Sci-Fi s působivým vizuálem. Slabší 4hvězdy. ()

Conner.s 

všechny recenze uživatele

Cesta za hranice nekonečna k úsvitu nové reality. Vtahující, ale nekompromisní, vyžadující vaši plnou pozornost a řekl bych až ochotu napojení. Naprosto chápu, že tady padají hesla jako rakovinotvorný evropský art, pro mnohé určitě ano. Claire Dennis pro mě ale zvláštním způsobem propojuje něco naším představám vzdáleného, odehrávajícího se v budoucnosti s tím, čím už jsme jako lidstvo prošli. Noemova archa plující hlubokým vesmírem s rajskou zahradou na palubě naplněná jen jedním živočišným druhem, který se díky zoufalosti a strachu pramenící z možného zániku pouští do experimentu, jenž má malou šanci na úspěch. V izolaci uprostřed vesmíru, daleko od země, na lodi plné vyvrhelů pudy často zastiňují rozum. Místo jablka se tu ochutnávají krev pot a sperma, motivací jsou sedativa a uspokojení, vyšším cílem reprodukce. Ta je důležitá snad proto, že daleká cesta trvá déle než běžný lidský život a je třeba vytvořit druhou, možná i třetí generaci, která se bude schopna vrátit. Je to ale vůbec možné a bude se kam vracet? Prostory vesmíru a lůna matky, ve kterém roste nový jedinec, se často zdají být stejně neprobádaným prostředím. Skoky v čase, kdy vidíte čistou loď načež se vám vyjeví její ošuntělá, rezavějící verze, vám otevírají představivost a budují očekávání, co se stane za dalších pár minut. Askeze a sebekázeň Monteho, který jako jediný člen posádky nepoužívá onen prazvláštní "Fuck box" mohou být cestou k vykoupení, ale jaké je to vykoupení? Zůstat izolován v chladném vesmíru na skomírající planetě/kontejneru. Není lepší prostě zemřít? Willow je jeho naděje, vyvolává v něm city, na které už možná dávno zapomněl nebo jich nikdy nebyl schopen. Druhou nadějí může být černá díra. Možná se za zakřivením skrývá nová realita, nový začátek. Možná, že na druhé straně nevíme o krutosti tolik, jako o ni víme zde. 75% PS: Stejně bych to ale s čistým svědomím jen tak někomu nedoporučil. :) ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Název filmu se objeví až v 18. minutě. (griph)
  • Celosvětová premiéra proběhla 9. září 2018 na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (Varan)
  • V procesu psaní scénáře spolupracovala Claire Denis s francouzským astrofyzikem a filozofem Aurélienem Barrauem, který se specializuje na astrofyziku částic, černé díry a kosmologii. (ČSFD)

Reklama

Reklama