Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Diskuze

Ruwik

Ruwik (hodnocení, recenze)

Zdravím, mám dotaz ne sice ohledně filmu, ale knižní předlohy. Nemá někdo tušení z kterého filmu je lodní kocour, kterého Curnow zmiňuje na strané 88? Vydání Práce 1982.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

djmichal01

djmichal01 (hodnocení, recenze)

To byl výborní film vyděl jsem i další díl od něj ? Hledaní mimozemský stopy a řešení s počítačem H-5000 který dokonce zabíjel posádku se myslel že je ohrožení počítač  chybou v systému.

adamo_znk

adamo_znk (hodnocení, recenze)

zdravím,

nevíte někdo kde by se dal tento film sehnat na DVD??? na jekém eshopu, či v nějakém řetězci kamenných obchodů?

dík

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

flanker.27: Mám pocit, že Clarke píše o filmu pozitivně pouze z morální povinnosti. Přijde mi neuvěřitelné, že by Hyamsovi odpustil například šíření zvuku ve vakuu.

Mildas1

Mildas1 (hodnocení, recenze)

2010 byla srozumitelnější než 2001.... Proč?? Mám dojem, že se tu objevují názory na původní 2001 z dob socialismu, kde byly určité pasáže díky vystříhání opravdu nesrozumitelné. 2010 se k nám dostala vlastně až po 89. a tím pádem už bez úprav cenzorů. V roce vzniku by se tu promítat nemohla díky tomu, že se i na těch lodí vedla studená válka. Proto se tato může mnohým zdát srozumitelnější. 2001 z dob totality byla o 3/4 hodiny kratší než když ji pustili později nekrácenou.

doctor4war

doctor4war (hodnocení, recenze)

Tak jsem se konečně dostal ke shlédnutí 2001 a 2010. 2001 je samozřejmě na svou dobu dokonalá a nemá chybu. Je to počin který znamenal průlom ve sci-fi. 2010 vysvětluje vše, co se událo v 2001. Teď je otázkou, jestli je to dobře. 2001 si mohl každý vyložit po své, mohl popustit uzdu své fantazii. 2010 nám dáva jasný scénář a vysvětluje tedy 2001 po svém. Vysvětlení se mi ale velice líbilo a pocity mám z toho výborné. I když spousta lidí říká, že 2010 nedosahuje kvalit 2001, tak já mám opačný názor. Moc se mi nestává, aby mi srdce tlouklo jak o život, když HALovi dojde, že on nepřežije. BOMBA. Nedokážu správně vyjádřit své pocity, ale tohle mě dostalo. Díky

24online

24online (hodnocení, recenze)

Velice dobrý Sci-Fi, je pravda že nedosahuje kvalit prvního "dílu", ale i tak jsem z toho byl unesen. Dějově sice průměr, ale ty efekty... naprosto mě fascinovalo brzdění v atmosféře Jupiteru a tím fotografie vymrštěná na zeď stejně jako závěrečný start lodí. Škoda že dnes nevznikají podobné filmy. I když film Moon (2009) byla taky lahůdka. :)

PaRi

PaRi (hodnocení, recenze)

Snaha o důstojné pokračování tu je, ale zásadní problém, dle mého názoru je ten, že vůbec vznikl nápad na pokračování 2001! Napadlo by někdy někoho v literatuře, že se postaví na roveň např. Shakespeara a napíše pokračování Hamleta, Romea a Julie, že dopíše pokračování Lakomce, apod.?! Stejně marné tedy bylo chtít pokračovat ve 2001: V.O. - navíc zamíchat do toho politiku, je naprosto nemožné (automatická ztráta nadčasovosti)! Nesnáším jakákoliv pokračování, zvláště dělá-li ho někdo jiný, než původní tvůrce - vždy je v nich snaha přiživit se na legendě a čpí z nich pouhý kalkul jak vydělat! Mrzí mne, že A.C. na tohle přistoupil. Musel přeci vědět, že bez Kubricka to nemůže být ono! S. Kubrick do žádného pokračování nešel z naprosto stejného důvodu, jako by Sahakespeara nikdy nenapadlo napsat pokračování Hamleta. Géniové se neopakují, to jen průměrní se je snaží napodobovat a těžit z jejich geniality.

Petike

Petike (hodnocení, recenze)

Dobrý film, ale na Kubrickovu filozofickú divadelnú hru "z roku 2001" to rozhodne nemá... Je to celkom inak poňatý film... Ale stále dobrý...

Příspěvek byl smazán administrátorem.

RadekB

RadekB (hodnocení, recenze)

Zdařilé pokračování prvního dílu. Škoda, že nebyla zfilmovaná i trojka.

Koci(D-man

Koci(D-man (hodnocení, recenze)

Podle mě už tento film vůbec nemá atmosféru 2001. A po celkovém dojmu působí tak nějak podivně. Hold Kubrick nám ukázal inteligentní sci fi a pan Hyams spíše jak by se dala udělat odyssea béčkovým způsobem(to je možná trochu přehnané tvrzení ale film na mě tak zapůsobil)

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama