Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju sci-fi a 2001 : Vesmírná odysea je pro mne nepřekonatelný mezník. 2010 : Druhá vesmírná odysea měla řekněmě těžkou pozici. Nulové šance na překonání prvního dílu a zdaleka ne tak zručného režiséra (Peter Hyams je dnes znám jako těžký průserář). Přesto nemohu výsledek ohodnotit jinak než 5ti hvězdami. Mrazení po celém těle při zjevení Davida Bowmana v televizi - to jeněco nepopsatelného. Celková atmosféra, napínavost.. Ze záběrů na volný prostor pod nohama astronautů se skoro zvedá žaludek. Herci jsou fajn (Tříska moc nepředved), scénář brilantní, víceméně neustále sune děj, a i když na chviličku zvolní, stále působí přirozeně, neotravuje, nenudí.. Triky famózní... Tento film se řadí do mé osobní TOP. Už aby Aronofsky, Cuarón, nebo někdo jim podobnej natočil 2061 a 3001 - Třetí a Poslední vesmírnou odyseu. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Byť 2010 režiséra Petera Hyamse nedosahuje takových kvalit jako jeho předchůdce, tak i přesto je zde nabíledni ocenit fakt, že snímek se vlastně nesnaží jít ve stopách Kubrickova počinu, nýbrž se ubírá svou vlastní. Tato poněkud "jednodušší" cesta, po níž k divákovi kráčí je opět rámována ikonickým soundtrackem, sympatickými hereckými výkony a na svou dobu přelomovou vizuální stránkou, což ze snímku 2010 činí velmi vydařené sci-fi, k němuž se budu vždy velmi rád vracet. Skvělá práce! PS: Česká stopa velmi potěšila! „All these worlds are yours, except Europa. Attempt no landing there. Use them together. Use them in peace.“ ()

Reklama

Lanark 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování 2001: Vesmírné odysey staví bohužel právě na tom, čemu se první díl vyhnul a nebo dokonce negoval a co z něho v mých očích udělalo tak působivou a silnou filmovou událost. 2010 je totiž mnohem divácky přístupnější a přímo diváka vodí v tom nepřátelském vesmíru za ručičku, aby se mu náhodou něco nestalo, podíval-li by se realitě do očí. Jedná se o klasické drama o tom, jak jsou lidé důležití a že by vlastně vesmír bez nich nemohl existovat. O to horší je, že film nese protiválečné poselství, které mám normálně rád, ale vzhledem ke kontextu je to čistá ždímačka emocí bez nějaké hlubší myšlenky. Ble! Tak něco nádherného se bohužel nakonec děje jen povrchně na plátně, ač musím uznat, že vizuální stránka je dechberoucí. Určitě za to může i to, že jsem film viděl na 70mm kopii v Krnově kde vizuál vynikl naplno. Dvě hvězdy za vizuální zážitek..takže na režii, scénář a herce zbývá jen jedna..Achouvej... ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Viac ako dostojne pokracovanie. Kubrick bol perfekcionalista a kvalitou sa len priblizit k jeho masterpiecom je velmi tazke. Pokracovanie je omnoho jednoduchsie a ani zdaleka nema tu paralyzujucu atmosferu. Tak ci tak, na obrazovkach sa znova rozvija velmi zaujimavy, vyzualne posobivo spracovany pribeh, ktory v zavere ukaze svoju skutocnu silu a posolstvo a skvelym sposobom nadviaze na povodnu odyseu. Ludstvo sa dostalo o krocik dalej, avsak.....stale je na pociatku velmi dlhej cesty....(8/10) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že u tohoto filmu je znát, který režisér je génius, a který je rutinér. Zatímco Stanley Kubrick na konci šedesátých let natočil přelomové a legendární sci-fi, tak o takřka dvacet let později rutinér Peter Hyams natočil slušnou, ale v porovnání s Kubrickem, opravdu rutinní záležitost. Ale ačkoliv je rutinní, tak v rámci sci-fi je to pořád docela slušná žánrovka. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (17)

  • Stanley Kubrick všechny modely použité při natáčení 2001 zničil, a tak museli tvůrci 2010 model lodi Discovery sestavit na základě fotografií. (Javert)
  • Ve filmu se astronauté přesunují z kosmické lodi Leonov na Discovery a zpět, na oběžné dráze planety Jupiter. Tato největší planeta ale má přitom mimořádně silné radiační pásy. Uvádí se, že jejich energie je zhruba tisíckrát vyšší než energie v radiačních pásech Země. Tato silná radiace může za to, že na většině měsíců Jupiteru nikdy nepřistane pilotovaná výprava, ani sebelepší stínění totiž nedokáže zajistit, aby mise nebyla sebevražedná. (Ganglion)

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama