Reklama

Reklama

Film sleduje dramatický osud tří kosmonautů, kteří jako první měli absolvovat let a přistání na Marsu. Těsně před startem však dostanou příkaz opustit kosmickou loď. Jsou odvezeni do vzdáleného opuštěného hangáru, kde je jim svěřen úkol. Mají svůj let jen fingovat. Kosmonauté zpočátku odmítají podílet se na ohromném, dopodrobna připraveném podvodu, který má odvrátit hrozbu, že by vláda v případě neúspěchu odmítla dále financovat program kosmických letů. Nakonec však souhlasí a zúčastní se jen předstíraného letu, který je z ateliéru prostřednictvím televizní obrazovky veřejnosti a oficiálním místům předkládán jako skutečný. Až na několik zasvěcenců, nikdo nic netuší. Mladý reportér Caulfield však předjímá pravý stav věcí a hledá důkazy. Prudký zvrat v situaci nastane, když se kosmonauté dozvědí, že se údajně stali obětí katastrofy a že jsou pro své rodiny a pro veřejnost mrtví. Pokusí se o návrat domů, cesta však je příliš dlouhá, nebezpečná a vysilující. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (309)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, že tenhle film jsem viděl poprvé už jako malý kluk někdy na začátku osmdesátých let v ČST, neboť soudruzi nám sebekritické americké filmy pouštěli rádi. Mně ovšem tehdy nejvíc ze všeho uvízla v hlavě scéna s jezením hada. Viděno dnes dospělýma očima, jedná se o celkem záživný a napínavý thriller s výbornou zápletkou, sice svou formou poněkud zastaralý, ale svým tématem aktuální i dnes, kdy nás média masírují ze všech stran virtuální (mediální) realitou. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Na uvod je treba rict ze neni uplne jasny do jakyho zanru tenhle film zaradit ale kdyby existoval zanr konspiracni film tak je to naprosta spicka kdyz to clovek sleduje neubrani se myslence jak to vlastne bylo s tim pristanim na mesici protoze pokud muzu mluvit za sebe prijde mi divny ze pred 45 lety jsme byli schopni takovyho progresu a od ty doby se porad mluvi jenom o tom jak se posouvaji hranice lidskych moznosti ale skutek utek takze jsou dve moznosti budto to byl taky podvrh a Armstrong pristal buhvikde nebo naopak uz se dneska lita nekam do alfa centauri nebo kdovikam ale v Usa maji dobry duvod to svetu nesdelovat tak jako tak maloktery film ma tak genialne beznadejnou a depresivni atmosferu jako Kozoroh vymluvny je pak vystup jednoho z astronautu na ten kopec kdy si celou dobu povida sam pro sebe je stastnej ze je nahore a tam uz na nej cekaj pracovnik ridiciho strediska ktery podvod odhali je zlikvidovan tak dukladne ze je zcela vymazana jeho existence novinar co o tom chce napsat je zlikvidovan rovnez akorat ten konec mne preci jenom trosku zklamal i kdyz pripadny hapyend je nastesti jen naznacen a jak to vlastne nakonec dopadlo se poradne nedozvime ale jinak opravdu znepokojivy film ktery mi dlouho unikal ale shlednuti fakt stoji za to a pokud si libujete v nejruznejsich konspirancnich teoriich jako ja je to film presne pro vas ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Dobrej nápad, ale je to utahané jak šňůra od hajzlu. Což může být částečně i stářím, ale spíš je to tím, že to má úplně zbytečně přes 2 hodiny a víc jak polovinu doby se utíká pouští odnikud nikam. Dějově je to lineárně nalajnované, bez jediného zvratu a s ohledem na celý film působí závěr hodně naivně. Zhruba od půlky mě to fakt nudilo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Škoda tých zopár logických dier, bijúcich do očí, mohla to byť čistá päťka. Čistá päťka z radosti z rozprávania dobrodružného príbehu napínavou formou, kedy divák od začiatku do konca nedýcha. Ale prečo púšťali do domu manželky hocikoho a navyše si nedali majzla na toho, koho chcú zavraždiť? Únik zo základne bol na úrovni paródie, ale ak by sme sa v mnohých filmoch riadili logikou, tak by museli skončiť po 20 minútach. Aj identifikácia miest absencie logiky má svoje čaro. Z hľadiska rozprávania inak nemám čo vytknúť, je to napínavé a kozmonauti nám tu ukážu, že prežitie v púšti je lepšou simuláciou pobytu vo vesmíre, ako v nejakom umelom prostredí bez gravitácie. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Skvěle uchopený a zpracovaný námět! Napětí udržené až do poslední vteřiny spolu se k smti vyděšeným obličejem O.J. Simpsona na útěku, oboje mi dalo jeden z nejsilnějších zážitků mého dětství a nejednu noc jsem pak obtěžoval tatínka zvláštními dotazy :). Kozoroh 1 je krásná řemeslná práce, která si zaslouží místo ve filmové síni slávy a Hyams si může připíchnout metál za svůj nejlepší kousek. Kozorh je BTW také nádherný pohled do zákulisí práce NASA ;) ()

Galerie (83)

Zajímavosti (23)

  • Režisér Peter Hyams napsal scénář krátce po misi Apolla 11, ale celých devět let čekal, než mohl film realizovat. (ČSFD)
  • Vzhledem k negativnímu vykreslení vládní agentury NASA ve filmu, byla nulová šance na spolupráci při filmování. Producent Lazarus ale s NASA spolupracoval v minulém filmu Futureworld (1976). Lidem v agentuře se práce producenta líbila a tak nakonec sami nabídli potřebné rekvizity a dokonce i prototyp lunárního modulu k natáčení Kozoroh 1. Dlouhou dobu ale NASA oficiálně asistenci popírala. (Toneil)
  • Film se do Československa dostal poprvé v roce 1981, kdy měl v televizi premiéru 28. listopadu. Poté se film v ČST (Československé televizi) vysílal až v červnu 1983. (Varan)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama