Outland
Krimi / Akční / Thriller / Sci-Fi
Velká Británie, 1981, 109 min
Peter HyamsHudba:
Jerry GoldsmithPlakáty
Policista ONiel (S.Connery) je poslán do pracovní kolonie na jednom z měsíců Jupitera, kde jsou hlášeny násilné smrti horníků. V těle obětí byla vždy nalezena smrtící droga. Šéf základny moc vstřícný není, a tak se ONiel musí na vlastní pěst vydat po stopě drogových překupníků. Stává se však terčem najatých vrahů… (pfa)
Houdini
Oscar 1 nominace: Zvuk(15.4.2004)
Galadriel
Naprosto průměrný film po všech stránkách... Standardní Sean Connery, průměrný příběh, ani hudba Jerryho Goldsmithe není nějaká zvláštní...(4.8.2005)
Djkoma
Z úcty k Seanu Connerymu, který se nebál vzít takovouhle roli, a k všem zúčastněným, kteří se nebáli jít do podivné sci-fi ze vzdálených míst vesmíru dávám slušné 3*. Celkově vzato je téma velmi zajímavé, provedení je na svou dobu a prostředky pro milovníka sci-fi dobré, ale jinak nic. Člověk, který nepovolí filmu ty podivné kulisy a chvílemi naivní postavy tak má prostě smůlu. Naštěstí, o tomhle sci-fi není a celá zápletka v prostředí vesmírné stanice s neustále pobíhajícím a skvělým Connerym je hnacím motorem filmu.(20.2.2009)
║Rozpočet $16miliónov║Tržby USA $17,374,595║Tržby Celosvetovo $-║(10.5.2009)
Chupacabre
Dokonalý film ze vzdáleného vesmíru - plný napětí a akce.(21.12.2007)
movie
Průměrná sci-fi - stejně jako cokoliv od Petera Hyames. Zaujme dobrý Sean Connery a hudba Jerryho Goldsmitha.(29.8.2003)
igi B.
Dobrá vesmírná krimi (využívající v úloze šerifa i prvky westernového žánru), napínavý jednoduchý příběh bez zbytečných žánrových klišé a nadbytečné akce - a přes nutných pár nelogičností v chování postav v podmínkách ve vesmíru či aplikaci fyzikálních zákonů v ději jde každopádně o zajímavý počin v rámci žánru. One man show Seana Conneryho jako šerifa stojícího >sám proti všem< na straně pozemského zákona i tam kdesi u Jupitera... Možná nuda pro trumpety ujíždějící na slátaninách typu "Total Recall"... - a ejhle, jak je vše pomatené: Tenhle film atmosférou i zpracováním T.R. daleko převyšuje, ovšem ku slávě mu to moc nepomohlo. Tři a půl hvězdičky za film - z nutnosti pak po rozvaze zaokrouhleno nahoru za to poctivé meziplanetární napětí...(6.5.2006)
dobytek
Správnej polda řeší dilema, jestli je důležitější rodina nebo jeho práce a nakonec zvládne oboje. V kolika filmech jsem už podobnej příběh viděl? Tady je rozdíl akorát v tom, že se děj odehrává ve vesmíru. Vzhledem k tomu, že v tom hraje Sean Connery a od režiséra jsem znal film Kozoroh 1, čekal jsem přecejenom nějaký trochu "inteligentní" sci-fi ve stylu třeba Blade Runnera. Ale scénář je spíš z kategorie akční béčko. Jenže zároveň to ani neni vyloženě nějaká akční zábava, kde by byl hláškující hlavní hrdina, kterej za sebou nechává hromady mrtvol a kaluže krve. Prostě je to takový nemastný, neslaný, ani ryba, ani rak. Nutno dodat, že si teda filmaři celkem slušně vyhráli s nejrůznějšíma kulisama a dekoracema a ta základna vypadala fakt hodně vymakaně. O to víc zamrzí, že se při natáčení nikdo nezamyslel nad různejma blbostma typu, že třeba chvíli je na tý planetě normální gravitace, chvíli téměř beztížnej stav, pak je v tom beztížnym stavu najednou hroznej problém vyšplhat na římsu a podobně...(25.11.2011)
choze
Sci-fi variace na western V PRAVÉ POLEDNE přenášející spravedlivý osamocený boj jednoho proti přesile z Divokého Západu do vesmíru může překvapit příjemnou civilností, ale zároveň se divák neubrání otázce Proč? Co z toho, když z žánru vytěží jen pár pěkných úmrtí (dekomprese) a nadmíru efektní finále? Krom toho filmu hodně dává tradičně dobrý Connery a výborná výprava, nad kterou musí (nejen) každý sci-fista zaslintat. Přesto OUTLAND ani dnes neurazí a svého času dokonce přihrál Hyamsovi režii pokračování 2001: VESMÍRNÉ ODYSSEY.(26.11.2007)
kitano
Zaujimave, no nedotiahnute krimi scificko. V prvej polhodine sa rozvinie zaujimava zapletka, ktora divaka naozaj drzi v napati a spolu so serifom (Connery), tuzite zistit, aka zahada sa to skryva v naoko bezproblemovej tazobnej kolonii. No napatie a aj stupen zabavy opadol, ked som zistil, ze ide len o veelmi jednoduche becko, ktore svoju zo zaciatku umne zakrivanu identitu coskoro odhalilo a zaklincoval to zaver, v ktorom sa serif zmeni na hrdinu bojujuceho o prezitie. Co sa vsak filmu upriet neda, je vyborne vizualne spracovanie ( v ratane krvavych efektov tak typickych pre 80-te roky), ktore obdivuhodne realisticky zobrazuje vesmirnu tazobnu koloniu (tak ako interiery, tak aj posobive exteriery). Seriozne tvariace sa becko, ktore stoji za pozornost havne fanusikom osemdesiatych rokov. (6.6/10)(13.7.2008)
Niktorius
Do posledního filmového políčka průměrná podivaná, která s přibývajícími roky ztrací stále větší část své zajímavosti. Prosté detektivní vyšetřování na palubě vesmírné lodi s trochou vulgarity, kterou již dnes snadno přehlédneme. A neuváděla to ČT kdysi dávno pod názvem 'Třetí měsíc Jupitera'?(12.12.2007)
Javert
Povedený mixuňg klasického pozemského krimi a 70s sci-fi, kterému trochu škodí poněkud přehnaná "rodinná linka". Jinak ovšem nemám výhrad - Conneryho výkon je standartní, hudba ač obyčejná, do filmu padne, nuda se v mém případě taky nedostavila. 7/10(29.12.2009)
Bauer
odpad!Takže, policista na jednom z měsíců Jupitera řeší divné a znepokojující smrti horníků. Docela zajímavý nápad, ale zpracování je příšerné! Už dlouho jsem neviděl něco takhle příšerného, jako je tento snímek. Peter Hyams natočil pár snímku, které mně opravdu baví. Ovšem, na Outland koukat po deváté hodině večerní, tak myslím, že bych usnul. Koukal jsem na to v sobotu odpoledne a zhruba po 30 minutách mi začala padat hlava a chtělo se mi silně spát. Udělal jsem si litr kafe a dokoukal jsem to s výsledkem, že jde o ztrátu času. Pro mně osobně je to jeden z nejhorších filmů, co jsem kdy viděl. Zařadím ho do TOP10 nejhorších filmů. Větší nudu jsem nezažil! A to, že tam Sean Connery pobíhá s brokovnicí to nezachrání. A co je smutné je, že ani je účást ten film nezachrání před odpadem, což je mi líto, protože Conneryho mám rád a je to skvělý herec. Roli v této kravině neměl brát!!! Totální odpad, který nechci nikdy víc vidět a ani o tom slyšet!!!(17.10.2009)
Yardak
Sice je to už velmi staré Sci-Fi s Connerym, ale má určité kouzlo. Spíš je to "scifárenská" detektivka, neboť v pracovní kolonii se dějí divné věci a nový šerif kolonie chce zjistit, co se to vlastně děje. 80 %.(8.9.2009)
mm13
Nudná a plytká sci-fi variácia na High Noon, naviac plná dier. Dokonca ani ten Sean Connery nepôsobil práve najpresvedčivejšie. Céčko!(9.8.2005)
Thewho18
Tak přesně takhle vypadá béčko. Vlastně tam nebylo nic co by mě zaujalo, jen jsem pořád přemýšlel proč mají skoro všechny postavy kšiltovku a plnovous?Svěřit po tomhle Hyamsovi 2010 byl hazard, který se nakonec relativně vyplatil, protože Peter dozajisté po zkušenosti s Outland poznal, že by se měl držet svého režisérského kopyta a nepouštět se do vod scénaristických.(15.6.2008)
sidzej
Poctive atmosfericke krimi becko odete do jemneho sci-fi havu s presvedcivym Connerym v hlavnej ulohe. 70%(12.12.2009)
blackrain
Hudba trochu jako z hororu, ale není nijak převratná. Prostředí a kulisy, kde se točilo, byly povedené. To by mohli tvůrci některých seriálů závidět. Příběh je velmi, ale velmi jednoduchý. Škoda, že scénář nepřišel s něčím, co by bylo alespoň o chlup originálnější. Takhle je to jenom obyčejná kriminálka navlečená do atraktivního sci-fi kabátu. Sean Connery zahrál svůj standard.(10.11.2011)
Maty85
Hezká sci-fi pohádka.(8.10.2008)
džanik
70% - oblíbený herec, oblíbený žánr a téma. Nelogičnosti a některá hloupá jednání postav ("lovci") budiž odpuštěny. Viz také http://myego.cz/item/ucinek-rychle-dekomprese-na-cloveka-sci-fi-vs-realita(2.10.2011)