Reklama

Reklama

Somálští piráti

  • USA The Pirates of Somalia (více)
Trailer 1

Skutečný příběh o odvaze, ambicích a štěstí. V roce 2008 měl začínající novinář Jay Bahadur napůl propracovaný plán, jak se dostat mezi somálské piráty. O rok později  se mu podařilo poskytnout první detailní pohled na to, kdo jsou tito muži, jak žijí a jaké síly je pohánějí... Po absolvování univerzity v Torontu se novinář Jay Bahadur marně snaží uplatnit ve své profesi. Stále žije se svými rodiči a drží se nad vodou s prací anketáře pro umisťování produktů do supermarketů. Šance se mu naskytne, když ho jeho novinářský idol Seymour Tolbin inspiruje k uskutečnění snu o žurnalistice nikoli konvenčním způsobem, ale prostřednictvím vzrušující mise. Jay se hodlá věnovat pozadí pirátství v Somálsku. Zajistí si podporu u místních lidí a letí do země zničené občanskou válkou. S pomocí tlumočníka Abdího se mu podaŕilo navázat kontakty s místními somálskými piráty a vést s nimi rozhovory. Jay chce naplnit svůj sen a pokračuje ve své činnosti. Dostává se tak do stále většího nebezpečí, až ho vír událostí stáhne s sebou. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (33)

Marze 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá ale zábavná dramedie.Film se pokouší sdělit, že Somálsko není nebezpečná země bez zákonů, jak si na západě myslíme. Film je založený na skutečných událostech, které ve své knize The Pirates of Somalia: Inside Their Hidden World popsal spisovatel a novinář Jay Bahadur. Právě o se vydá do Somálska, kde neloví piráty, ale velký a významný příběh. Závěr je takové hezké završení tohoto dobrého filmu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Než se hlavní hrdina vydá do Somálska, je to o ničem a samotná motivace k výletu do zpustočené země se ztrácí pod nánosem ukecaného šaškování či plácání laciných mouder. Po příjezdu do Afriky se toho sice moc nezměnilo, ale zafungovalo prostředí a docela mě bavilo, jak se film snaží úporně vysvětlit, že Somálci mají na to pirátění svaté právo a může za to pochopitelně zlý bílý muž a zlý žlutý muž. O tom, že existuje Somaliland, který sice skoro nikdo neuznává a přesto funguje jako relativně fungující demokracie, o tom se tu raději nemluví. Normálně bych mě podobný přístup štval, ale tady to působilo tak nějak roztomile. Každopádně 35% je maximum. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Téma zajímavé, ale i když jsou zde docela dobří herci, nějak to není ono. Je to trochu pojato jako komedie, ale přitom to není vtipné, spíše jen odlehčené. Není to emočně vyhrocené, i když se to v závěru snaží o to, aby se tam z toho nějaké emoce vymačkali. Tohle mi trochu přijde jako plácání se na břehu moře. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Somálci jsem měla většinu doby chuť označovat kanadského chlapíka za Američana. Choval se totiž přesně podle jejich sociálního stereotypu. Vlezl bezhlavě do nebezpečné oblasti, vyžadoval neustálou péči a kvůli své nevědomosti byl jako slon v porcelánu. .... Film je utlumeně barevný a vlastně se v něm nic neděje. Prostě sledujeme neohrabaného pitomu, který nic nechápe a prorazí jen díky tomu, že se vetře někam,  kam nedorazil ze Západu nikdo jiný. Film mi připadá přezíravý k Afričanům, které ukazuje jako malé děti, co se dají snadno obalamutit. Ani ten přelomový průnik mezi piráty není nic moc, prostě si jen nepříliš přesvědčivě pokecal s pár týpkama na dvorku a nic moc o nich nezjistil. ....  Plusem je, že si film na nic nehraje,  nic neheroizuje ani nedémonizuje a divák se přece jen dozví pár informací o Somálsku,  na kterém se tedy Evropa nehezky podepsala. SHRNUTÍ: Abys byl první, nemusíš být vždy nejlepší. Někdy fakt stačí být první. Teda, až na ty Somálce, co tam úplně normálně žijí. P. P. S. Jo, a taky je to druhá mince příběhu o kapitánu Philipsovi. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

The Pirates of Somalia aneb proč nejsme piráti... Ačkoliv je film životopisným snímkem, v prvních minutách jsem měl dojem že sleduji nějakou teenagerskou komedii. Ta náhle zablokováním plotének hlavního hrdiny (mně nesympatickém) a náhodným setkáním u doktora s vysloužilým novinářem (Al Pacino) naštěstí pootočí kolem vážnosti a film se začal odvíjet podle mého gusta... Phillpse pak s tímto filmem nespojuje jen Somálsko a stejné časové období, ale také Barkhad Abdi, který tam si zahrál jednoho z únosců a výrazněji na sebe upozornil. Od té doby si už zahrál nejednoho Somálce s ákáčkem a nekalými úmysly a tak asi i zůstane... Typově to totiž princ do pohádky není. Film se pak zaměřuje na to proč Somálci loupí a já tohle nějak moc neberu... Jistě asi jim tam drancují pobřežní vody velcí výlovci ryb, tak se ale mají dohodnout, mít pobřežní stráž atd... Já nemůžu za to, že tam mají středověk. Ale přepadat lodě, brát rukojmí (pche prej nikomu vlásek nezkřivili.. ! prostě čestní piráti) to je moc. Na filmu samotném je zajímavé hlavně to, že se tam vlstně nic podstatného neděje. Ano, běhají tam kudlanky s ákáčkama, brebentí cosi atd... ale hrdina od příletu je prakticky svobodný ve svém počínání a nic mu za celý film nehrozí. Možná se bojí o končetiny při pohledu na mačety mistních, je to ale jen jeho strach. Prostě přiletí, sbírá informace a odletí... Źádné dráma ze Somálska. Koukat se ale na to dá. Já osobně dávám za 3 balení ubrousků do horního regálu a je to tak akorát. * * * ()

Galerie (7)

Zajímavosti (6)

  • V jednej zo scén si v pozadí môžeme všimnúť obhorený tank M1 Abrams, ktorý by sa tam však nachádzať nemal, keďže žiadny americký M1 nikdy nebol zničený v Somálsku. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama