Reklama

Reklama

Máří Magdaléna

  • Velká Británie Mary Magdalene (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Film Máří Magdaléna je autentickým a lidským portrétem jedné z nejosudovějších žen v dějinách lidstva. Biblický příběh líčí osudy Máří (Rooney Mara), mladé ženy hledající nový způsob života. Máří natolik svazují každodenní rituály, že zavrhne svou rodinu a přidá se k novému společenskému proudu, který vede charismatický Ježíš Nazaretský (Joaquin Phoenix). Brzy se stane srdcem tohoto hnutí a po Ježíšově boku se vydává na cestu, která vede do Jeruzaléma, k osudovým událostem, jež jsou základním kamenem naší civilizace. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (188)

classic 

všechny recenze uživatele

Svätica Mária Magdaléna je stále považovaná v západnej kresťanskej tradícii za pomerne kontroverznú - “prostitútku” , ktorá by pokojne mohla byť aj priateľkou (ženou) mučenníka Ježiša Nazaretského, a žeby mal k tomu ešte i deti ? To síce tento snímok režiséra Gartha Davisa zrovna priamo nerozoberá (nezodpovedá), ale taktiež veľmi často bývala v styku práve s Ježišom Kristom, ktorý nakoniec skončil ukrižovaný na hore K-a-l-v-á-r-i-e v Jeruzaleme. Skôr by som ju považoval za akúsi „apoštolku” medzi „12. vernými apoštolmi” , keďže J.K. nebol typickým sám vojakom v poli, ale rád sa nechával obklopovať mnohými ľuďmi, kedy činil svoje zázraky. _A na tieto notoricky známe UDALOSTI sa pozerám prostredníctvom optiky (očí) hriešnice Márie, keď ma sprevádza emotívnymi (vďaka hudbe dostáva snímok vyššiu hodnotovú známku) zápiskami histórie, v tématicky pútavom, príliš židovskom, biblickom filme, ktorý príliš netlačí na pílu, že možno práve kvôli tomu je atraktívnejší pre diváka ? Phoenix je atypickým Mesiášom, keďže podáva extrémne vierohodný herecký výkon, ale v skutočnosti má s ním sotva niečo spoločné, čím by sa autenticitou priblížil k realite, a to isté platí aj o predstaviteľke M.M. , Rooney Maru mám oveľa radšej, ako futbalistu Waynea Rooneyho, ale i napriek tomu nemôžem tvrdiť, že by ma herecké výkony chytili za srdce ! Zaujala ma max. výprava + hudba. Trochu taktiež d.p. Greiga Frasera, ktorý patrí k špičke svojho oboru. Davis nakrútil priemerný film, ktorý nemá extra veľkú výpovednú hodnotu, váhu, rešpekt, že by ste mali potenciál ho vychváliť do nebies-nebeských ! ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Na biblické drama překvapivě komornímu a záměrně neepickému filmu sluší skromná šedivá barevná stylizace i takřka meditativní tempo vyprávění, snaha o zachycení všeobecně známého příběhu Ježíše Krista z pohledu Máří Magdalény se však ukazuje být neefektivní. Osobní linie věnovaná hlavní hrdince je totiž ukončena prakticky po půlhodině a brutálně převálcována linií s Ježíšem a jeho apoštoly, kteří se okamžitě dostanou do středu pozornosti, přičemž Máří je upozaděna do role vypomáhajícího doprovodu a znovu se dostane pořádně ke slovu až na úplném konci, když jako jediná pochopí Ježíšovy metafory. Příběh samotného Ježíše je pak nutně osekán o zásadní části, u nichž Máří nebyla osobně přítomna, a film je tím pádem ochuzen u řady scén o kontext. Film zcela rezignuje na jakoukoli dramatičnost a snahu působit na diváka emocionálně, jeho scény jsou zoufale neintenzivní a chybí i jakékoli vyvrcholení, byť by se nabízelo třeba ve scénách Ježíšova ukřižování – které je ale odbyto příliš rychle a stroze. Těžiště filmu ani zdaleka nestojí na vyprávění známého příběhu novýma očima, nýbrž na rozkrývání ideologie jednotlivých postav - přitom ale jeho práce s postavami je příliš povrchní a jeho myšlenkové sdělení, jdoucí ruku v ruce s Ježíšovým učením o míru v srdci, lásce a odpuštění, zas příliš triviální. Máří Magdaléna je načrtnuta jednoduše a i její motivace jsou prosté, oproti tomu Ježíš je postavou natolik komplexní a složitou, že snímek v jejím dostatečném vykreslení selhává (a hodně to zachraňují Phoenixovy herecké kreace, díky nimž Ježíš působí vedle Máří Magdalény s poněkud tuhým projevem Rooney Mara alespoň trochu jako trojrozměrná postava). Příběh Ježíše Krista je přitom nadčasový a nesmírně silný, nicméně tohle podání je mdlé a neživotné. Delší recenze ZDE. ()

Reklama

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Jošua ben Pantera a sociálna pracovníčka z Magdaly, tak to je veľká dvojka! Väčšia než Rómeo a Júlia, Tristan a Izolda, väčšia než Bonnie a Clyde. Film začína sľubne. Vykresľuje problematickú rozorvanú dušu plnú spirituality a túžiacu po niečom hlbšom, hľadajúcu a neustále rebelujúcu. Vizuálna stránka bezchybne minimalistická, zo všetkého akoby vyžaruje svetlo. Ak by to takto pokračovalo aj ďalej, najvyššie hodnotenie by bolo zaručené. Lenže nie, ono to nakoniec spadá do šedého priemeru a ak film na túto tému neprichádza s niečím novým, tak už proste nemá čím zaujať. Čo s filmom, ktorý si nedokáže udržať pozornosť až do konca? Čo s knihou, ktorá po sto stranách prestane byť zaujímavá? Nič, len vyhodiť, na nič nie je súca. Hoci sa touto témou zaoberám hlbšie, dalo sa to dopozerať len tak-tak. Pár informácií v záverečných titulkoch sa nakoniec ukázalo byť asi najväčším prínosom tejto dvojhodinovky. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Bohužel špatné obsazení hlavního hrdiny. Ježíš vypadá na čerstvých 50 a víc, ne na 33, kterých mu tehdy podle Písma bylo. Máří Magdalena zde působí rozevlátě a na můj vkus trochu moc důležitě. V té době neměly ženy takové slovo, jaké má ve filmu ona. Takže film se mi moc nelíbil, ale jsem ráda, že jsem ho viděla a nemám pocit, že jsem o něco důležitého přišla. Nepřišla. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Úchvatná freska o posledních Ježíšových dnech očima Marie z Magdaly. Znamená to, že divák vidí jen to, co mohla vidět ona sama, kde nemohla být - Pilátův soud a podobně -, to vidět není. Kromě postavy Jidáše, kterého mám spojeného s vyobrazením v Jesus Christ Superstar jako člověka mimořádně chytrého, který věděl, co a proč dělá - tady je jen sobecky náboženský fanatik -, nenacházím chybičku. Ale i s Jidášem je to problém můj, nikoli problém filmu. Ten je skvělý. Komorní drama o několika postavách v realisticky chudém prostředí navzdory línému tempu bere dech. Je prodchnuté nepochopením Ježíšova učení (vyjma samotné Marie), klíčovým motivem odpouštění a fascinujícím mysticismem, podpořeným skvělou hudbou. Při vzkříšení Lazara jsem měl husí kůži po celém těle, jak moc mystická ta scéna byla. Trochu jsem se bál castingu, ale stačilo pár minut a všechny obavy se rozplynuly. Rooney Mara svůj part "emancipované" ženy zvládla a Joaquin Phoenix je fascinující - byť je starší než Ježíš v posledních dnech a v civilu docela tloustne, tady vystřihl Proroka skvěle. Docela by mě zajímalo oficiální přijetí v katolických kruzích. Já jsem nadšenej z nejlepšího biblického filmu - a to říkám jako fanda velkofilmů klasického Hollywoodu a katolík. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se od 3. října 2016 do 2. prosince 2016 v Itálii (Apulie, Sicílie, Matera a Neapol). (BMW12)
  • Celosvětová premiéra proběhla 28. února 2018 v Národní galerii v Londýně. (BMW12)

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Reklama

Reklama