Reklama

Reklama

Bostonský maraton: Atentát

  • USA Marathon: The Patriots Day Bombing

VOD (1)

Obsahy(1)

"Bostonský maraton: Atentát" líčí, prostřednictvím zážitků jednotlivců, do jejichž životů zasáhl, dramatický příběh teroristického útoku na Bostonský maraton v dubnu 2013. V časovém rámci od událostí onoho dne až k rozsudku smrti nad Džocharem Carnajevem, tento film nabízí ukázky ze zpráv, záběry z bezpečnostních kamer, exkluzivní rozhovory s přeživšími a jejich příbuznými, se svědky, s vyšetřovateli, vládními úředníky a reportéry z Boston Globe, kteří vyhráli Pulitzerovu cenu za zpravodajské zpracování tohoto bombového útoku. V důsledku terorismu, novomanželský pár, matka s dcerou a dva bratři – všichni výbuchem vážně zraněni – musí bojovat, aby se fyzicky i psychicky zotavili a společně se svými blízkými vrátili do normálu životy své i své komunity. (HBO Europe)

(více)

Recenze (12)

nascendi

všechny recenze uživatele

Kvalitne zostavený dokument o atentáte, ktorého obeťou sa stalo relatívne málo osôb, ale ktorého zbytočnosť a krutosť voči nevinným zasiahne každého diváka. Okrem obvyklej dejovej línie (atentát, vyšetrovanie, odsúdenie páchateľa) je mimoriadne významné sledovanie osudov niekoľkých obetí, ktoré mali to "šťastie", že prežili. Citlivo je vyjadrené, že pre ne atentátom, ani dolapením páchateľa nič nekončí, že v svojom boji o návrat k ako-tak znesiteľnému spôsobu života pokračujú naďalej bez prehnane optimistických vyhliadok. Najviac ma pobúrilo, že štát, ktorý sa nepostaral o bezpečnosť svojich občanov, štát, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť aj nepoisteným, tak tento štát sa nedokáže postarať o zdravotné pomôcky tým, ktorí prišli o svoje končatiny bez najmenšieho zavinenia. Malo by byť predsa psou povinnosťou takéhoto štátu, aby sa o takto postihnutých bezplatne postaral až do konca ich života. Možno by to nestálo viac, ako výstroj amerického vojaka do 21. storočia. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nemám Spojené státy pesatrosti rád, jejich tučné lidi (60% obyvatel je tučných), umělé "amazing"úsměvy že, které se snaží podobat můžům a přizpůsobili to i své hluboké krákající hlasy, jejich fašistickou zahraniční politiku a celou tu jejich automobilovou kulturu, kde přes den zaplatíte na pláži pokutu , že máte moc krátké plavky a večer nad stejnou pláží v baru tancují dvě nahé tanečnice . Ale záběry atentátu na běžeckou komunitu velmi sympatických lidí mi vehnali srzy do očí a pěkně mě to sebralo. Odpočinková je pasáž léčení obětí, než začne dramatický hon na pachatele. Pak následuje zkoumání narušené psychiky obětí a pozůstalých. Postraumatické stresové poruchy. A jejich vzpoura proti nepřízni osudu. Pak se dozvídáme něco o obou teroristech a hádejte proč to udělali. Opět kvůli šíření islámu. Prezident Trump později zakázal vstup do země a imigraci občanů z Arabských zemí kvůli bezpečnosti USA. U nás kvůli osvícené vládě v čele s prezidentem Babišem arabské migranty také nepřijímáme. Muslimáci říkají "tohle není ten pravý islám", ale kde je ten pravý islám? Ten v Iránu? Ten v Saudské Arábii? Ten podle Talibánu? Ideální zpodobnění Koránu byl přeci Islámský stát. Oni vám řeknou "oni islám neznají". Odpovídám "Oni ho znají, protože ho praktikují do písmene jako v případě Bostonského maratonu". Oba bratři to udělali proto, aby mohli ojet 70 panen v ráji. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Silný příběh přeživších, kteří jsou na celý zbytek života poznamenaní kvůli rozhodnutí dvou zoufalců. Nemůžu však dát větší hodnocení pro velmi nesourodé, zmatené a nelogické zobrazení příběhů. Není tady jasná linka, která by určila prioritu a jasně vytyčila jak se má příběh podat. Necitlivě se přeskakuje sem a tam. Ničí se tím ty lidské osudy, které jsou neuvěřitelné, ale nejsou podané ve správném formátu. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Já nechci být sprostá, ale mě tyhle věci tak nas..! Zmetci! Je to natočené dobře, stručně a je mi z toho až zle. Dokument naprosto reálný, tvrdý a upřímný. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Velmi emotivní snímek. Dokument se z drtivé většiny zaměřuje na lidi, jenž byli atentátem postiženi nejvíce ( mimo oběti ), tedy na ty, kteří přišly o své končetiny a mají doživotní následky. Sledujeme jejich boj a útrapy každodenního života. Od pobytu v nemocnici následně po atentátu, přes rehabilitace a následné zotavování. Může vůbec člověk, který prožije něco takového, vést opět normální život ? I na tuto otázku se snaží dokument v určitém slova smyslu zaměřit. Je zde samozřejmě i vyšetřování pachatelů, jak na atentátníky policie a FBI přišla, o koho se jednalo, proč a jak to udělali apod. Zajímavé jsou i záběry dopadení pomocí termovize. Jediné co mě velmi mrzelo, že se tady nedostává vlastně prostor zemřelým. Jen pár minutek v poslední třetině dokumentu, jinak nic. ()

Isomut 

všechny recenze uživatele

Ani dva-krát zhliadnutý film o atentáte mi nevedel zaistiť vnútorný pokoj pri sledovaní tohto dokumentu, ktorý bol skvelo urobený, veľmi emotívny. Veľký obdiv obetiam, ktoré vystúpili v tomto dokumente a pustili nás nazrieť do svojich životov po útoku. ()

vodkasesemte

všechny recenze uživatele

Takových maratonu by mělo být víc. Měli bychom světu ukázat, že se nebojíme. Čím více na nás dopadá temnota, tím je třeba více odpovědět teplem a světlem. ()

IgiMovieMan 

všechny recenze uživatele

Dobre úrobený dokument o útoku na Boston ktorý sa udial na maratóne v roku 2013. S veľkým množstvom videozáznamov vytvára autentickú nielen celej akcie ale aj samotného útoku. Dokument je zameraný hlavne na ľudí čo útok prežili a teraz sa snažia svoje životy zase uviesť normálneho tempa. To všetko dotvára emotívnu atmosféru pri ktorej sa len ťažko dajú zadržať slzy. ()

Rorschach_SK 

všechny recenze uživatele

"Ten cieľ bol tak šťastným miestom, pre toľko ľudí a oni nám ho vzali. A tento rok sme si ho vyžiadali naspäť." Veľmi silný a zároveň citlivo natočený dokument, ktorý sa primárne sústredí na niekoľko vybraných obetí atentátu a ich rodiny. Posolstvom dokumentu nie je vyšetrovanie, pátranie či dolapenie a odsúdenie páchateľov, aj keď sa dostane aj na ne, vrátane doteraz nezverejnených informácií či záberov. Sledujeme cestu, ktorú si obete a ich rodiny prešli od toho tragického dňa, rekonvalescenciou či návratom do "iného" života. Každý z nich sa s tým vyrovnáva inak. Iný lepšie, iný horšie. Niektorým osud hádže ďalšie polená do cesty, nájdu nových priateľov či si založia rodiny. Pri viacerých chvíľach sa tlačia slzy do očí. Ale ako bolo povedané aj v dokumente, ani odsúdenie preživšieho páchateľa neprináša víťazstvo. Pretože mŕtvy ostanú mŕtvy a ich staré životy im to nevráti. ()

Reklama

Reklama