This Is What Democracy Looks Like

Dokumentární

USA, 2000, 72 min

Hrají:

Susan Sarandon

This Is What Democracy Looks Like na Google video : http://video.google.com/videoplay?docid=-8579873152869566592#(17.3.2010)

Dokumentární filmy se dají vždycky natočit z více úhlů pohledu, ale úhel, který je podaný zde se mi zdá věrný. Televizní stanice a policie dělá z demonstrantů bůhví co za zlo (a kdyby jenom z demonstrantů). Policii říká, že nikomu nic neudělá a v následujících záběrech jsou demonstranti mláceni, polejváni nějakou chemikálií. Ano, bylo jich 50 tisíc -> což podle americké demokracie znamená - demonstrujte si když je vás málo, když je vás víc, dostanete přes hubu.(11.5.2010)

"Americká "svoboda v praxi. Demonstrujte si jak chcete, stejně dostanete před dršku." Dokument je tvořen "přímo z ulice", jsou zde záběry přímo z dění, rozhovory s lidmi, kteří to, proti čemu tam přišli demonstrovat nějak pocítili, nebo se alespoň o danou věc zajímají. To je v přímém rozporu s tím, co široké veřejnosti říkala média, jediné čím se hlavní zpravodajské kanály zabývaly, bylo několik rozbitých výloh. Tento dokument, snad ani nelze obvinit z předpojatosti, on jen zobrazuje realitu, očima demonstranta, aktivisty nebo obyčejného dělníka z továrny který přišel vyjádřit svůj nesouhlas. Ukazuje naprostou aroganci policie a úřadů, než něco řešit, raději je necháme všechny zmlátit a zavřít. To mělo jen za následek zradikalizování demonstrantů a následné pouliční nepokoje. Docela se nabízí porovnání s filmovým dramatem "Battle in Seattle" který se zabývá stejným tématem ale trochu víc hraje na příběh a city.(28.8.2011)