Reklama

Reklama

VOD (1)

Pilot, který řídil letadlo postavené mimozemskou technologií, zmizel. (Disney+)

Recenze (15)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvé dva diely prvej série boli venované UFO tematike. Kým v prvom diele sa Mulder a Scully dali dokopy, zaznela prvá zmienka o Foxovej nezvestnej sestre a zjavil sa slávny Muž s cigaretou, dvojka pre zmenu do obehu dáva záhadnú rolu Mulderovho budúceho informátora s nejasnými úmyslami, ktorý do análov seriálu vstúpil pod prezývkou Muž z Pentagonu v podaní Jerryho Hardina, ktorý má mimochodom v dobe písania tohto komentu 94 rokov. Je trochu divné pomenovať epizódu po niekom, kto v nej má tri minúty čistého času, ale OK, prečo nie. V origináli pritom druhý diel disponuje úplne iným názvom, ktorý by sme azda mohli preložiť ako ehm Hlboké hrdlo. A aby bolo chaosu dosť, v češtine sa táto časť volá Pan X; českí bratia Mulderovho informátora vnímali práve pod touto prezývkou. Hodnotenie druhej časti závisí od toho, aký postoj máte k sci-fi linke, ktorá sa ako červená niť od začiatku až do samého konca ťahala naprieč celým seriálom. Ja osobne pomerne vlažný (česť výnimkám), takže to na 4* nevidím. Inak je to ale pekné, má to fajn tiesnivú atmosféru (tá scéna s manželom, ktorý nie je manželom!) a odľahčenie vytvára Seth Green so svojou bláznivou kamoškou. Úplne mi nevyhovovala štylizácia agentov FBI do podoby inštitúcie, na ktorú si každý trúfa, nie je problém agentov odzbrojiť, zajať, nadrogovať, útočiť na nich. Jasné, chápem, že sa toho dopúšťajú nazvime to „muži v čiernom“, ktorí nemusia brať na nikoho (a nič) ohľad, ale aj tak mi to vadilo, to už ozaj vyzeralo skôr ako členovia mestskej polície v obci Vaďovce, než agenti FBI. Po druhej epizóde tvorcovi uznali, že na začiatok UFO tematiky bohato stačilo a tak už v tretej epizóde na scénu prišlo jedno z najdesivejších hororových monštier kánonu, Tooms. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dechberoucí epizoda, ve které se Fox Mulder seznamuje s postavou tajemného informátora jménem Deep Throat (inspirace zástupcem ředitele FBI Markem Feltem, klíčovým mužem aféry Watergate, je zřejmá), od něhož se v závěru dozvídá, že mimozemšťané jsou na naší planetě déle, než si kdokoliv z nás vůbec dokáže představit (pro detailnější informace doporučuji působivý dokumentární seriál Ancient Aliens). Mulder se rovněž na vlastní kůži přesvědčuje, jak obludných rozměrů dosahuje vládní konspirace a za své usilovné pátrání po pravdě je "odměněn" selektivním vymazáním paměti. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Chceš říct, že tady armáda létá v létajících talířích?" Případ ztracených letců má paranormální příchuť a mě to dost chutnalo. Pravda je prostě někde venku a národní bezpečnost je nade vše. A ONI jsou skutečně tady, ale nesmí se to říkat a psát do hlášení. Jinak se bude unášet a zastrašovat, což mě trošku děsí, protože mi to tak nějak připomíná skutečnost. ()

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zlatá pečeť perfekce - 95 - 100%_ Tak tahle epizoda je u mě na ještě možná lepší úrovni než ta první. Mytologie se skoro nemohla rozjet lépe, muž z pentagonu je skvělý, a Mulder si už v druhém díle získal všechny mé sympatie. Trošku zoufalejší už to je v této sérii se Scully, ale tak, jde to. Prostředí velmi příjemné, UFO tématika opět dobře představená. Nějaké scény doslova geniální. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj nejoblíbenější mytologický díl 1. série. Zápletka je jednoduchá (Mulder a Scullyová vs. tajná vojenská základna, kde se testují letouny založené na technologii UFO), ale právě tato klasická témata Aktům X sluší nejlépe. Tohle je v podstatě epizoda o Area 51, byť tu jde o jinou základnu. Je to výborné napínavé sci-fi plné ikonických momentů. Poprvé tu máme Muldera, který se na vlastní pěst vydává odhalit pravdu a nezdráhá se riskovat (motiv, který se v mytologických epizodách bude objevovat velmi často). Líbí se mi, že je už v takto rané fázi seriálu vidět, že Scullyové na jejím parťákovi záleží a že mu kryje záda. V závěru epizody ukazuje, že dokáže být i poměrně drsná. U pozdějších sérií je mi Scullyová se svým skepticismem a kyselými ksichty občas protivná, ale tady Mulderovi oponuje s humorem a úsměvem, což je sympatické. Postavy a herecké výkony jsou tu velice kvalitní. Muž z Pentagonu v podání Jerryho Hardina je dobrá postava, která patří k pilířům této sezóny. V drobné roličce zhuleného UFO nadšence se tu objeví Seth Green, který se tímto jako první zapsal na dlouhý seznam herců, kteří se mihli v Aktech X ještě před tím, než se stali slavnými. Na epizodě se mi líbí také vizuální efekty. Chris Carter s nimi nebyl spokojen a později je otevřeně kritizoval, ale mně zas tak špatné nepřijdou. Zub času je na nich pochopitelně znát, hrůza to však není. Za světla by asi vypadaly hůř, ale ve tmě se toho dost skryje. V komentáři k pilotnímu dílu jsem kritizoval hudbu Marka Snowa, která byla nevýrazná, u "Deep Throat" to v žádném případě neplatí. Tady je to už ten klasický povedený hudební podkres, který nás bude provázet celým seriálem. Ústřední motiv epizody je nezapomenutelný a patří k mým oblíbeným (a že to trvalo, než jsme se dočkali jeho vydání na oficiálními soundtracku!). Za mě je tato epizoda jako celek o třídu lepší než "Pilot". Ten svůj účel splnil, představil postavy, naznačil směřování seriálu a navnadil ke sledování dalších dílů, ale přeci jen ještě jel na půl plynu. To "Deep Throat" je jízda od začátku do konce. Já mám ten díl prostě moc rád. Ostatně bývaly doby, kdy jsem finální scénu na stadionu dokázal citovat slovo od slova :-) ()

Galerie (24)

Zajímavosti (11)

  • První epizoda seriálu, ve které zazní dnes již legendární úvodní znělka doprovázená slovy: „Pravda je někde tam venku“ („The truth is out there“). (HellFire)

Reklama

Reklama