Reklama

Reklama

Jmenuji se Hladový Bizon

  • angličtina My Name Is Hungry Buffalo
Trailer 2
Česko / Slovensko, 2016, 83 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh Jana, který se narodil nevidomý a postupně se mu zhoršuje i sluch, se odehrává se převážně v indiánské rezervaci v Novém Mexiku. Hlavní hrdina Jan, který si říká Hladový Bizon, se vydává z Moravy za medicinmanem kmene Navahů, aby u něj podstoupil ozdravný rituál. Divák je postupně vtahován do Bizonova světa a ve finále zakouší takřka tělesný zážitek výstupu na horu Shiprock. Přežijí Bizonovy romantické představy o životě Indiánů konfrontaci s realitou? (APK Cinema Service)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (10)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Na film o slepci to má velmi pěknou kameru. Ze začátku jsem se po zrušení auta a střílení z revolveru bál, co mě jako diváka ještě všechno čeká, ale po přesunu k Navahům už se to tvůrci nesnažili ničím trumfnout. Ale pak se zase do popředí dostala jazyková bariéra, takže mě při sledování komunikace trochu bolely uši. Ale celkově to bylo spíš dobré. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Nešikovný film o vnútorne jednoduchom hrdinovi, ktorý nie len, že je ťažko skúšaný osudom, ale ho navyše režisér nechá trápiť sa s angličtinou, ktorú očividne ani trochu neovláda. Údajne preto, aby bol dokument viac "observačný" (čo je samo o sebe nezmysel, keďže trip do USA bol iniciovaný tvorcami) a vzdialil sa tým samoúčelnej sociálnej pornografii. Áno, rozumiem, ide o kontrast jeho vnútorného sveta (ktorý má, podobne ako jeho obľúbené Mayovky, ďaleko od reality) so skutočným svetom. Mne však sledovať hodinu a pol jeho útrap a strápňovania sa prišlo sadistické, ako pozerať sa na pomaly umierajúcu srnku na animal planet. Je to síce príroda, ale o čom to vypovedá? "Fun" fact: manželia sa krátko po filme rozviedli a Jan býva znovu u svojej mamy. 2,5* ()

Reklama

Belsazar 

všechny recenze uživatele

Občasný pocit nudy a několikeré protahování v sedačce mého oblíbeného kina o tom možná nesvědčí, ale dokument Jmenuji se Hladový Bizon, silný, lidský a působivý, mě zasáhl. Když byl hlavní hrdina poprvé zabrán bez brýlí, když zpíval, tleskal a pohupoval se u toho, když použil slovo „srát“, no, cítil jsem něco jako hrdost. Hrdost, že přes své omezení je takový, jaký je... Cestou z kina říkám té své, že na někoho může působit jako jednodušší člověk, ale že to je asi problém průměrně a nadprůměrně vzdělaných lidí, že si to o takových jedincích budou myslet. Cítil jsem vlastně uspokojení z faktu, že Honza je velmi milý chlapík. Ano, někdo může tvrdit, že takovéhle filmy hrají na city, když ukazují „nenormálnost“ (lépe řečeno „hendikep“). Ale vzpomněl jsem si na Kieślowskiho Amatéra, tam také vystupuje jeden, co není úplně „normální“. A když se podívám na jeho tvář, když se poprvé viděl ve filmu, rozhodně nevidím nic, co by se jen vzdáleně přiblížilo pocitu zneužití. Rád bych Honzu poznal osobně a zeptal se ho na jeho pocity. A panu režiséru Jurdovi bych rád vzkázal, že natočil formálně nedokonalý ale myšlenkově velmi silný film. Dostal jsem něco, co jsem vůbec nečekal. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Já chápu, že ten film má být asi pozitivní a milý, ale rozhodně je zlý a krutý. Vyvolává lítost nad postižením i prostoduchostí "hrdiny" a těžko se věří, že by z toho maratónu mizérie mohl někdo čerpat energii. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Cimrmanovský úvod o slepém co řídí auto nevymyslíš...😮 Je fajn že nechali pasáže z jazykovou bariérou... Neuvěřitelné co si některé duše "nadělí" a ještě spíše co vydrží.Pán nemá zrak, ztrácí sluch a trpí úzkostí..ale má vedle sebe úžasného pomocníka... Zajímavý příběh, rodině držím pěsti ať zvládnou co mají... Člověk se nesmí podat strachu... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Původně chtěl režisér Pavel Jurda natočit historický dokument o Hieronymusu Lormovi (zemřel v Brně), který se stal tvůrcem jednoho ze systémů ruční dotekové abecedy hluchoslepých, tzv. Lormovy abecedy. (Pražák)

Reklama

Reklama