Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak uniknout ženění? Zločince předstírat! Cyril Pondělíček (V. Burian) přijíždí na zámek svého synovce „bývalého hraběte“ a teď továrníka Pardona (J. W. Speerger). Tomu se na včerejším plese zalíbila jemu neznámá dívka, ale dnes dostává telegram od jiného továrníka, že si má podle úmluvy vzít jeho potřeštěnou dceru Fifi (A. Ondráková). Pardon vymyslí plán a uplatí svého strýce, aby se za něj vydával – přece se rozumí samo sebou, že ho dívka pak musí odmítnout a on může nalézt svou milovanou. Fifi se však nechá doma vyhecovat svým otcem a chce ho přesvědčit, že zásnuby oznámí do osmačtyřiceti hodin. Začíná série bláznivých událostí a hon kočky s myší vrcholící Pondělíčkovým výmyslem, že právě on je lupič a vrah Kanibal, který je mu identicky podobný, aby dívku konečně odradil od vdavek. Opak se ale stane pravdou a je jím fascinovaná. Do toho všeho se zaplete také Pondělíčkova bývalá milenka – jasnovidka Štefanie (B. Kysílková), co po něm devatenáct let pátrá, a shodou šťastných okolností také její dcera Olga (V. Hlavatá), po níž zase pátrá Pardon... Němý snímek Svatopluka Innemanna podle scénáře Josefa Skružného a Elmara Klose byl jednou z prvních rolí Vlasty Buriana a byl značně inspirován americkými groteskami. Film byl v roce 2008 zrestaurován a v roce 2014 získal svou virážovanou podobu. Hudebního doprovodu se poté ujala kapela Neuvěřitelno. (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po debutu v Tu ten kámenu, ve kterém se poprvé setkal Vlasta Burian se zkušenější Anny Ondrákovou, se jejich cesty na další čtyři léta opět rozešly. Jejich druhé setkání bylo poznamenáno mnoha novými zkušenostmi, které oba za tu dobu nabili. Anny kromě nových českých filmů točila s úspěchem v Německu hlavní role a Burian se po boku Zdeny Kavkové dvakrát účastnil produkcí Oceanfilmu, které libretem opatřil Skružný a inscenoval je Innemann. Milenky starého kriminálníka jsou koncipovány ve stejném duchu jako Kočička a Kačenka, jen s tím rozdílem, že jsou zde opětovně sezdáni Vlasta s Anny. Což je samozřejmě ku prospěchu celé velice volné trilogie. Anny po Zdeně přinesla Oceanfilmu nový ryze aktuální typ moderní dívky, která v kontrastu svého aktivního života velice romanticky sní o manželství se známým kriminálníkem. Anny jako Fifi Hrazánková skvěle boxuje a řídí auto, zároveň báječně pečuje o svůj vzhled a celkovou kondici za pomoci celého ensemblu komorných. Každý z modelů, které vystřídá, je bezkonkurenčně božskou nákladnou toaletou, kterou by jí mohla závidět leckterá světová star. A když se rozhodne stůj co stůj stát slavnou manželkou zloděje, nic jí nemůže stát v cestě. Chápejte, bude pak slavná a bude hrát do filmu. Nadto je zde báječná linie dvojnických Burianovských hrátek, celá antická tragédie s Betty Kysilkovou v čele a švarným J. W. Speergrem konče. Milenky také přinášejí celou serii pokrokových trikových záběrů, kterými do té doby český film příliš nemrhal. Zajímají-li vás další dobrodružství sympatické dvojice komiků Burian-Ondráková, můžete je seznat v báječném zvukovém a mluvícím filmu On a jeho sestra. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Němá crazy veselohra, o níž se sice mluví hlavně jako o filmu Vlasty Buriana, ale na Anny Ondrákovou by se rozhodně zapomínat nemělo. Když totiž nakráčí do pokoje v proklatě krátkých šatech, s jednou rukou v bok a kouří doutník, je prostě neodolatelná. Nespoutanou dívku, která touží po dobrodružství za každou cenu, hraje velmi půvabně a s přesně odměřeným množstvím nadsázky. Na Milenkách starého kriminálníka se mi ale také líbilo, že si dovolily takové množství ztřeštěnosti, jako už žádný další Burianův film. Nejlepší scény jsou ty v nichž se oba dva výše zmínění sešli, aby se buď navzájem odpuzovali a přitahovali, aby si zatančili tanec Apačů, aby on ji namasíroval nebo aby se vypravili do lupičského doupěte na dršťkovku, nicméně naprosto neodolatelná byla také jízda automobilem za ženichem nebo historky o tom, jak chladnokrevný kriminálník mordoval jednu milenku za druhou. Pochválit musím i hudbu od tria Nekonečno, která by rozhodně měla vyjít samostatně jako soundtrack, zasloužila by si to. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Roztomilý němý kousek, který mne pobavil a potěšil víc než zvukový snímek On a jeho sestra. se stejným hereckým obsazením v hlavních rolích. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Němý film s Vlastou Burianem a Anny Ondrákovou srovnatelný s čímkoliv, co se ve filmovém světě v té době dělo. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Režie, která může být vzorem pro mnohem, mnohem...opravdu mnohem mladší snímky a náramná legrace. Na Anny bych se mohl dívat i o pár desítek minut déle. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pokládám si otázku, který ze současných filmů dokáže diváky pobavit i po 100 letech? Odpověď nenacházím. Samozřejmě mám k filmu celou řadu výhrad a neoslovil mě ani zdaleka tak, jako třeba některé jiné Burianovky. Moc se mi líbil hudební doprovod a moc se mi líbilo nezaměnitelné kouzlo dobových hrátek s češtinou. Podstatně méně mě zaujaly dialogy, kde zejména takové pokusy o odehnání ženy byly napsané jako přes kopírák. V podstatě od druhé věty bych je mohl psát sám. Zasloužilo si to podstatně více originality, než postavit humor na principu "Jsem ten nejhorší gauner  a dělám tohle a tohle" - "Jé, to se mi na tobě právě líbí". Jednoznačně nejlepším momentem snímku je, když Burian popisuje, kterak popravil své předchozí manželky. Smutné je, že si nevybavím nějaké další momenty, kdy jsem se s chutí zasmál. Špatné to rozhodně není. Snímek má příjemně bláznivé tempo po celou dobu. Bohužel pyj se mi během stopáže neztopořil ani jedinkrát. [65 %] ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na ČSFD je množstvo mladých užívateľov odmietajúcich sledovať čiernobiele filmy. Tých, ktorí odsledujú nemý film je zanedbateľný počet. Ja s tým nemám problém, lebo v mladosti som videl množstvo grotesiek i významných diel nemého filmu. Okrem toho som fanúšikom Vlastu Buriana, takže som pokladal za povinnosť vidieť jeden z jeho prvých filmov, v ktorom ešte nemohol uplatniť svoj osobitný hlasový prejav. Napriek tomu ma film príliš nezaujal a dopozeral som ho viacmenej z povinnosti. Za pozornosť však určite stála Anny Ondráková, ktorá mu bola dôstojnou partnerkou. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Za pozornost stojí, že film byl promítán včetně skvělé původní upoutávky jménem Lupič. Komedie vyniká originálními gagy (nejlepší jsou scény smyšlených vražd), ale také nečekaně akční automobilovou scénou (opravdu tehdy ještě neexistovala profese kaskadérů? každopádně oba palce nahoru!). Třísklá zápletka, včetně dvojnické podzápletky, je sice výborným základem pro lidovou komedii, ale stejně jsem ke konci začínal mít pocit, že film měl být tak o čtvrt hodiny kratší. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian na začiatku filmovej kariéry aj bez slov určite nesklamal, rozhodne si však zaslúži pozornosť komediálny talent Anny Ondrákovej. Celkom vtipná crazy komédia. ()

d.beseda 

všechny recenze uživatele

Opravdová filmová lahůdka. Vidět Vlastu Buriana, mistra mluveného slova, v němém filmu, tak to mě upřímně zajímalo. Několik desetiletí téměř neznámý film, byl nově rekonstruován a promítnut divákům za doprovodu živé hudby. Když Michal Bregant (ředitel Národního filmového archívu) hovořil o jednom z vrcholu festivalu, moc jsem tomu nechtěl věřit, ale po skončení projekce, jsem mu musel dát za pravdu. Na to, že je film z roku 1927, obsahoval překvapivě i několik docela odvážných scének a v doprovodu moderní hudby působil snímek svěže, aktuálně a rozhodně musel oslovit nejen příznivce klasických burianovek. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Anny Ondráková a Vlasta Burian si tuhle ztřeštěnou komedii o záměně totožnosti naložili na svá bedra a zvládli to úžasně.. Bylo mi potěšením, od srdce jsem se zasmála.. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tu bude zrejme zbytočný, rozsiahlejší komentár. Vo svojej podobe, v tomto žánri, ide o svetové merítko, a neviem aký bol dopad tohoto filmu vo svete, ale myslím, že medzi produkciou západnou, určite nezaostával. Trochu dlhé na svoj žáner, ale na rozdiel od niektorých vtedajších zdĺhavých pokusov o tento štýl v českých luhoch a hájoch, je to nepostrehnuteľné. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Inu, na němé filmy prostě nemám nervy, zvláště pokud připomínají grotesky. 1) Moderní, i když sama o sobě příjemná jazzová stereo hudba umocnila exotické (rozuměj nepatřičné) vyznění snímku. Počítačem upravované titulky a další rekonstrukční zásahy ve svém souhrnu na mě působily, jako kdyby tvůrci vyráběli parodii na grotesku. 2) Hlavním důvodem, proč jsem film zhlédl, byl 36letý Vlasta Burian. I u něho však jsem měl pocit, že bez zvuku podává výkon jenom poloviční. 3) Cítím za vhodné zopakovat, že hodnotím filmy podle toho, jak se mi dnes zamlouvají a ne podle jejich přínosu dějinám či vývoji kinematografie. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se obával, zda nezahlodal zub času. Ano náhodou! Takhle svižnou jízdu jsem teda nečekal ani omylem. Vlasta Burian v dvojroli Cyrila Pondělíčka a lupiče přezdívaného Kanibal je prostě bůh a pravý Král Komiků. Neskutečná smršť gagů a vtipných scén frčí jedna za druhou a přitom vůbec nepůsobí jakkoliv suše, naopak, je to nadčasová zábava s dynamickým tempem, po technické stránce s naprosto do té doby nevídanými triky, která místy přebíhá do americké grotesky. Takhle by měla vypadat zběsilá crazy komedie v dnešní době! Bavil jsem se stejně jako třeba u burianovky U pokladny stál. Luxusní prča! "Tys mne lakoval, ty babo, fuj, styď se!" "Milá holka, tak blbej zloděj přece nejsem. To bych musel krást jenom na tebe." "Konec bláznění, vezmeš si toho továrníka, co vyrábí ty šestákové automaty a který ti stále píše! Když chceš zloděje, tak pořádného!" :D. Je radost sledovat v dalších rolích Jindřicha Plachtu jako komorníka Kristiána, nebo Jarku Pižlu (známý jako Pepek Vyskoč ze Švejka) v roli zahradníkova pomocníka. Co mě doslova fascinovalo, byla krása Anny Ondrákové (Fifi, nápadnice továrníka Pardona). Ona byla top mezi prvorepublikovými herečkami, škoda že až nastoupil zvukový film, moc rolí už nedostávala (její hlasový projev přeci jen nebyl nejlepší), ale tady zdobí svým půvabem každou scénu. Rovněž je škoda Věry Hlavaté (Olga), která se již zvukovému filmu dále nevěnovala, její grácie mohla každopádně ještě zazářit. Nechápal jsem, jak má snímek akční spád a když se Fifi řítí autem za svým nápadníkem, je to doslova nářez! Scéna přejezdu přes koleje sekundu před lokomotivou mě vyrazila dech! Kameraman Otto Heller byl skutečně frajer a režisér Svatopluk Innemann výrazná osobnost němého filmu. Mám moc rád herečku Betty Kysilkovou, zde hraje korpulentní dámu, jasnovidkyni Štefanii, která devatenáct let nahání Cyrila, protože jí utekl od ženění a když se mu ve snu zjevovala jako čarodějnice, to jsem šel do kolen! Filmu určitě hodně prospělo i jeho zrestaurování v roce 2014, dále nová viráž z roku 2018 a v neposlední řadě i zvukový doprovod hudebního seskupení Neuvěřitelno, který obstaral nejen hudbu, ale i všelijaké ruchy a zvukové efekty. Výrazný kousek v dějinách československé kinematografie, s přehledem konkurující zahraniční produkci ve dvacátých létech. Zajímavostí je jistě i to, že na scénáři se podílel tehdy teprve sedmnáctiletý Elmar Klos! PECKA!!!!!! ()

zette 

všechny recenze uživatele

Po rezijni strance nadcasovy film, ktery ma spoustu velmi humornych scen. Vyborna je i rekonstrukce snimku a predevsim vyborny hudebni doprovod. Byt film o dvacet minut kratsi a dej tak primocarejsi, dam plny pocet. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Chi....hudba mimo mísu... Pro rekonstrukci byl shromážděn dostupný filmový i nefilmový materiál, restaurátoři NFA provedli technickou analýzu, rozbor obsahu filmu a dochovaných písemných archiválií. Po analýze následovala rekonstrukce a laboratorní zpracování všech fragmentů. Konečným stadiem celého procesu bylo zhotovení dupnegativu a nové kopie – virážované podle původních kopií. Proces virážování, tedy chemického barvení filmové kopie, provedl za supervize restaurátorů NFA Jan Ledecký, jehož metoda virážování s přesností na jedno filmové okénko bez  toho, aby bylo nutno filmový pás stříhat a posléze znovu spojovat, je výjimečná. Náklady na restaurování dosáhly částky 1 115 000Kč. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Vynikající Burian. Dokonce bych se nebál říct, že Milenky starého kriminálníka jsou jedním z jeho nejlepších filmů. A to je co říct, když jde jednak o film němý, a jednak o film, který má skoro dvě hodiny. Ale stopáž je tady vytěžená naprosto na maximum. Film je naprosto báječně natočený, v mnoha momentech je zajímavý i vizuálně, je tu pár povedených efektů a třeba scény, ve kterých naprosto úžasná Burianova postava popisuje vraždy svých milenek, je naprosto neskutečná. Takhle dobře jsem se dlouho nepobavil. Parádní záležitost. Díky ČT za uvedení. Té stopáže se rozhodně nebojte, fakt to stojí za to. A to už od úvodních titulků. A mezititulky s dialogy postav jsou taky boží. Zvukové to sice může být o ťuk lepší, ale takhle taky super. 80%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Niekto mal značnú dávku odvahy, keď film „dotvoril“ modernou hudbou, ktorá sa k obdobiu vôbec nehodí. K niektorým situáciám možno aj áno, hlavne keď sa spieva a tancuje, ale väčšinou som mal z hudby pocit, že pozerám niečo iné. Netvrdím, že zlé, ale určite je to už iný film, ako vytvorili pôvodní autori. Príjemne ma „prekvapilo“, že Burian nerozpráva, len gúľa očami, raz dokonca trikovo, a hlavne prekvapila Fify, Anny Ondráková. Tá akoby ani nepatrila do dvadsiatych rokov, ale účesom, výzorom a vystupovaním ako pŕetopená lokomotiva predbehla niekoľko desaťročí, dokonca ešte aj tým, ako si hľadala „zlého“ chlapca. Film je celkovo veľmi nápaditý po každej stránke, len na konci trochu pridlhý, ale určite najoriginálnejší (vražda bleskom) Burianov film, čo som videl a tak ho môžem aj najvyššie ohodnotiť. –––– Tak holka, tak blbej zloděj nejsem. To bych musel krást jenom na tebe. ()

showxman 

všechny recenze uživatele

Film poplatný své době. V dnešní restaurované podobě, kdy projekce v kinech doplňuje trio Neuvěřitelno svým živým vystoupením, se jedná o specifický komponovaný zážitek, který by neměl uniknout žádnému náročnějšímu divákovi. Soundtrack se totiž náramně povedl a původní film dostal na novou úroveň. Resurekce se Neuvěřitelnu povedla dokonale a film, který neoplývá toliko vtipem a naopak často klopýtá v neoriginálním ději, se tak stává koukatelným i pro dnešního diváka. ()

Reklama

Reklama