Reklama

Reklama

Tom nevidel svoju matku od útleho detstva. Keď mu je jedného dňa oznámené, že spáchala samovraždu, nijak mimoriadne ho daná situácia nezasiahne. Omnoho väčšie prekvapenie ho teda čaká pri stretnutí s právničkou, od ktorej sa okrem dedenia matkinho domu dozvedá, že má mladšiu sestru Chloe. Tá je však vzhľadom k chorobám, ktoré ju postihli, umiestnená do sanatória pre duševne chorých. Chloe totiž nielenže trpí ťažkou schizofréniou, no nedokáže komunikovať, ba dokonca sa ani len hýbať. Nakoľko je Tomovi svojej novoobjavenej sestry ľúto, rozhodne sa pre riskantný plán, vďaka ktorému chce zlepšiť jej zdravotný stav. Chloe z ústavu odoberie, pričom chce všetok voľný čas tráviť spoločne v matkinom dome. Lenže nasťahovať sa do jeho útrob nebolo zrovna najšťastnejším riešením. Obzvlášť so zdanlivo neškodnou Chloe ... (*CARNIFEX*)

(více)

Recenze (18)

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Amáterismus čpěl na každém kroku. Jak natočit horror? Postačí obsadit 4 herce, pronajmout si chatu, posadit krávu na invalidním vozíku a natáčet ji.... Bububu, já se tak bál! ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Hlavný hrdina sa rozhodne starať o svoju ťažko chorú sestru, ktorá sa nemôže hýbať ani hovoriť, a o ktorej existencii ani len netušil, a to v opustenom starom dome niekde na konci sveta, ktorý zdedil po svojej matke. Čoskoro má však pocit, že s jeho sestrou čosi nie je v poriadku a v dome sa začnú diať divné veci. Tento malý nenápadný horor mi teda sadol. Divné hlasy, zvuky, plač, výborné prostredie, občas nejaká malá ľakačka, ale po tej atmosférickej stránke to klape až prekvapivo dobre. Ku koncu to pekne vygraduje. Chválim aj presvedčivých hercov. Je to psychologický horor, nie duchársky. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Režisér Robert Lawson Gordon měl dosud na svém kontě pouze krátkometrážní snímky, takže ho zde patrně nikdo ze zdejších uživatelů ani nebude znát. Já jsem byl však na jeho celovečerní hororový debut více než zvědavý, jelikož námět operující s tematikou duševní nemoci představuje v rámci hororového žánru velmi často sázku na jistotu. Soudobá konvenční medicína ve své bohorovnosti nerozlišuje mezi duševní chorobou a případem démonické posedlosti, takže člověk v mnoha případech zcela zbytečně stráví svůj život za zdmi psychiatrické léčebny, kde ho vyštudování rádobyodborníci udržují ve stabilizovaném stavu pomocí nejrůznějších antipsychotik. Postava Chloe budiž názornou ukázkou. K snímku samotnému mám ovšem několik výhrad, které nelze odbýt mávnutím ruky. I Know You're in There působí jako celek mírně nekonzistentně. V určité chvíli se zde například vyskytují tajuplné hlasy, které sice napomohly k budování atmosféry, avšak při zpětné analýze usoudíme, že pro jejich užití neexistovala smysluplná opora. Cítím zde zároveň režisérovu nervozitu z hororové premiéry, a proto jsou jeho ruce až příliš svázány opatrností. Hlavně nic nepokazit. Takový přístup však k úspěchu v hororovém žánru rozhodně nevede. Naopak, celý proces tvorby hororového snímku musí být prostoupen naprostou suverenitou, díky čemuž obyčejný divák mnohdy podlehne dojmu, že právě viděl dokonalý horor, ač ve skutečnosti scénář nedržel pohromadě a herecké výkony stály za zlámanou grešli. To už jsem však ve svém odborném komentáři příliš odbočil do oblasti hororové teorie a především pak psychologie hororového diváka. Vrátím se tedy zpět k I Know You're in There, který i přes zmíněné nedostatky po atmosferické stránce funguje poměrně obstojně a tím si ode mě také vysloužil poctivé tři hvězdy s doporučením ke zhlédnutí. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po smrti svojej matky sa mladý muž dozvie, že má sestru, o ktorej nevedel. Tá je napriek mladému veku na vozíčku a potrebuje neustálu starostlivosť. Jej brat sa rozhodne pre novú výzvu a svoju novú sestru sa rozhodne opatrovať. Táto situácia mu slúži aj ako téma pre dokument, ktorý natáča. Už po krátkej chvíli so svojou sestrou zisťuje, že s ňou nie je všetko v poriadku, a to nesúvisí len s jej fyzickým stavom. - Očakával som od tohto nejaký slabý Found Footage horor, ale nakoniec sa z toho vyklul celkom podarený nízkorozpočtový snímok. Už od začiatku je jasné, že tu pôjde skôr o psychologické hry a tie celkom fungujú, pretože kombinácia vyšinutého filmára a dievčaťa, ktoré sedí na vozíku 24/7, je slušným hororovým námetom. Napätie sa postupne stupňuje, nájde sa viacero nepríjemných scén a vyvrcholenie je síce opozerané, ale celkom funkčné. Keď k tomu prirátam relatívne krátku stopáž, slušnú hudbu, pútavé prostredie a vyvážený pomer Found Footage a normálnej kamery, vychádza mi z toho prijatelný priemer. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Tak nakoniec len ďalšia z nekonečného zástupu lacných a predvídateľných somarín. V prvej polovici sa ešte zdá, že sa to niekam posunie a že to bude jeden z tých kúskov, ktoré aj vďaka minimu dokážu fungovať. Čím ďalej to však plynie, tým je to viac otravné a vyčerpávajúco PRIMITÍVNE, až som sa pri tom cítil nemohúco ako to chúďa dievča na vozíčku, čo musí znášať jej kreténskeho brata, ktorý sa vykecáva do kamery ako youtube-pseudo-star. LeDva zaDva. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tom nevidel svoju matku od útleho detstva. Keď mu je jedného dňa oznámené, že spáchala samovraždu, nijak mimoriadne ho daná situácia nezasiahne. Omnoho väčšie prekvapenie ho teda čaká pri stretnutí s právničkou, od ktorej sa okrem dedenia matkinho domu dozvedá, že má mladšiu sestru Chloe. Tá je však vzhľadom k chorobám, ktoré ju postihli, umiestnená do sanatória pre duševné chorých. Chloe totiž nielenže trpí ťažkou schizofréniou, no nedokáže komunikovať, ba dokonca sa ani len hýbať. Nakoľko je Tom-ovi svojej novo-objavenej sestry ľúto, rozhodne sa pre riskantný plán, vďaka ktorému chce zlepšiť jej zdravotný stav. Chloe z ústavu odoberie, pričom chce všetok voľný čas tráviť spoločne v matkinom dome. Lenže nasťahovať do jeho útrob nebolo zrovna najšťastnejším riešením. Obzvlášť, so zdanlivo neškodnou Chloe ... Na Barrandov Plus sú "Maléry pana účetního" a ja sa dám "nachytať" na takúto kokotinu. Na jednej strane musím povedať, že som rád aspoň zato, že sa tvorcovia hrali na svojom vlastnom "pieskovisku". Nesnažili sa zaujať niečím, načo viditeľne nemali ani halier, a tak vsadili na nenáročné prvky. Lenže pokiaľ by som chcel udeliť vyššie hodnotenie ako sú dve hviezdy, musel by tento vraj horor za 85 minút ponúknuť viac, ako len slušný hudobný doprovod či pomerne solídne zvládnuť strih, ktorý za samotný horor žáner odviedol veškerú robotu. Slabota - 45% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Námet bol na hororový žáner viac menej netradičný, za čo určite dávam plus, pretože jeho veľkým záporom býva často práve to, že filmy z daného odvetvia sú mnohokrát obsahovo na jedno kopyto, ale na druhú stranu treba bohužiaľ podotknúť, že samotné spracovanie za veľa nestálo a miestami silno zaváňalo neprofesionalitou (čo je aj pochopiteľné, keď vezmeme v úvahu režisérove neveľké skúsenosti v oblasti kinematografie - podľa imdb dva kraťasy a prvý celovečerák). Hlavne počiatočná línia, v ktorej Tom natáča svoju sestru a okolie domu zdedeného po matke, sa akosi nič nedeje, z čoho všetkého som mal pocit, že R.L. Gordon naozaj nevie čo divákom podsunúť. Prečo ale dávam aspoň (slabšie) tri hviezdy? Za prvé sa mi páčila celková atmosféra opustenej oblasti, v ktorej sa snímok odohráva a psychologické hranie s divákom (nasleduje menší spoiler) v štýle - je Chloe naozaj zlá, alebo Tomovi len preplo, kedže to už akosi majú v rodine? ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Hororový thriller, který značně klame svým (schizofrenním) tělem. Po zkušenosti s obdobně laděným filmem Delirium je to vítaná nástavba. Divák v podstatě průběh děje snadno predikuje. A to je právě to, čeho chtěl režisér dosáhnout. Maník si na začátku ze sanatoria vyzvedává těžce postiženou sestru, o které neměl delší dobu povědomí. A odjede s ní do odlehlého domu, kde žila jejich matka, než spáchala sebevraždu. Maník postupně pojme podezření, že jeho sestra své postižení jen předstírá. Je strnulá, nemluví a je upoutaná na kolečkové křeslo. Film nasadí vláčné tempo. Prvním zajímavým úsekem je krmení postižené. A postupně se začnou nabalovat i další neméně zajímavé aspekty. A jedním z nich je úžasně hrající Graine McDermott, která své (d)efektní postavě dává znepokojivý rozměr. Poměrně rušivým elementem se ukázalo zdokumentování celého průběhu pobytu, potažmo její choroby, což film několikrát vrhlo do amatérských tenat found footage žánru. Obešel bych se bez toho. Režisér Robert Lawson Gordon, ač bez velkých zkušeností s celovečerním formátem, si uměl poradit, jak diváka ponechat v napětí a nejistotě. A navrch přidal velkou závěrečnou pointu. Určitě je plusem, že režisér zatlačil na atmosférických aspektech. Pobývat s postiženou schizofreničkou Chloe bylo místy až nepříjemné. Ostatní herci přece jen zůstali v jejím stínu. Karin Lee a její dekolt, Will Hurst se určitě snažil, zajímavý rozměr jeho postava dostala až na konci. Celkově je tenhle film milým překvapením, kterého se nedosáhlo za použití drastičnosti a drahých efektů, ale postupně se z nenápadného filmu vyloupl celkem hustý nervák. 8/10 ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Sympatický psychologizující nízkorozpočták se sympatickými, i když průměrnými herci, který mě bavil a živil (zábavný -> bavil => záživný -> živil) mnohem víc, než leckterý vysokorozpočťák s primadonálními celebritami. Zápletka je sice od jisté chvíle celkem předvídatelná, ale to mi nezabránilo v příjemném diváckém zážitku a v žádoucím odreagování se po celodenní... no, tak aspoň po půldenní negerské lopotě. Hezoun s ledabylým charmem Davida Duchovnyho v hlavní roli, se postupně mění ve slintajícího a chechtajícího se magora se sekyrou, což mi úplně stačí k mému prostému dřevorubeckému uspokojení a ke čtvrté hvězdě. A taky se mi samozřejmě líbily obě jeho lepé žínky. Drobné mínusy: Trochu nadbytečně přepísknutý konec, a taky příliš výrazná hudební (zvuková) složka, která byla sice sama o sobě hodně povedená, ale u poloamatérského béčka na mě chvílemi její působivost působila spíš rušivě; kdybych točil podobný film já, použiju jen jednoduché, nepříliš umělé zvuky a pazvuky a na muziku se úplně vybodnu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Chlapík zdědí dům po matce, kterou skoro ani neznal a kromě jiného zjistí, že má sestru v katatonickém stavu a tak se rozhodne, že s ní stráví v nově nabytém baráku nějaký čas. Divné věci na sebe pochopitelně nedávají dlouho čekat. Jednoznačně amatérská záležitost a to ve všech ohledech. Nicméně tvůrci si toho byli vědomi a podle toho k natáčení přistoupili. A budiž jim dáno ke cti, že to nepojali FF optikou. Nápad mi přišel celkem dobrý, ačkoliv kapánek nedotažený. S napětím by to chtělo ještě pracovat, protože scény s potenciálem neměly odpovídající dopad. No a herecky to sice byla bída, ale zase ne taková, aby mi jednotliví aktéři lezli na nervy. Navíc holčička na vozíku byla nádherně nesympatická. Na to, že to stálo pár centů, to bylo celkem slušné, takže přivřu oči. 50% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Skutečnost, že je film „I Know You're in There“ natáčen vlastně jako amatérský dokument o životě s postiženou sestrou, je taková divná, nemá moc velké opodstatnění, spíše se jedná o snahu zastřít, že to není moc kvalitně natočeno. Dějově to ničím moc nepřekvapí, prostě se jede na klasické gradování děsivých scén, kdy ale není v podstatě moc o co stát. A navíc to končí klasicky divně otevřeně. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

30% - komentář 20ti slovy: Pointa mi unikla. Schizofrenie? Předstíraní? Šílenství? Těžko u béčkového hororu rozpoznám jestli je to "psychologiký" záměr a nebo hovadina...za mě hovadina. ()

Ayax odpad!

všechny recenze uživatele

Komentár ,,Chválim aj presvedčivých hercov..." ma dostal. Psychor nám zas dal návod natočiť horor... Aspoň že už dostal 4 Oscarov za tie svoje... Tento film - čistička, v ktorej sa niečo pokazilo, keďže sa tento výplod dostal do optických vlákien... ()

Martin29 

všechny recenze uživatele

Hodně průměrný horor. Tomovi umře matka pak se dozví, že má ještě sestru o které celou dobu nevěděl. Ta sestra je ´´ němá,, asi hluchá a upoutaná na kolečkovém křesle. Jelikož nechce, aby byla v ústavu a nikoho jiného nemá tak si ji vezme do matčina domu kde se o ni stará. Samozřejmě věci se mají trochu jinak. Prvních 20 dnů se absolutně nic nestane (jen se bouchne do hlavy a asi se pohne miska) naopak poslední půlhodina se slušně thrillerově rozjede závěr to zase hodně podělá určitě bych si bral někoho k sobě kdo mně chtěl zabít. 40 procent na found footage se jedná o slabší kousek. ()

Reklama

Reklama