Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stále svěží filmovou komedii Muži v offsidu natočil roku 1931 režisér Svatopluk Innemann podle stejnojmenného humoristického románu Karla Poláčka. Sportovní veselohra tehdy byla – a vlastně na dlouhou dobu i zůstala – vcelku ojedinělým zjevem v české filmové dramaturgii, třebaže její zcela mimořádný úspěch u obecenstva přímo volal po rychlém následování. O tento úspěch (film běžel v pražských premiérových kinech celých 12 týdnů a měl i velmi pochvalné kritiky) se stejnou měrou zasloužila Poláčkova vtipná a oblíbená předloha a vynikající herecké výkony, jimž všem dominoval pan Načeradec v interpretaci znamenitého herce Huga Haase, který zde vytvořil svou první velkou filmovou roli. Jeho spoluhráči byli Jindřich Plachta v roli starého Habáska, Theodor Pištěk jako pan Šefelín a v drobnější roli pana Hátle, zákazníka pana Habáska, Jaroslav Vojta. Méně výrazná je milenecká dvojice karikujícího Emana Fialy a Jiřiny Štěpničkové, která zde vytvořila jednu ze svých prvních filmových rolí. Milovníci staré Prahy a sportovní fanoušci ocení dokumentární záběry z fotbalového stadionu na Letné, je zde zachycen i populární rozhlasový redaktor Josef Laufer. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Poláčkova knižní předloha mě do svého světa radostného života vtáhla naléhavěji, přesto i tento film znamená příjemné odreagování a vylepšení nálady. Kamera si dokáže vyhrát s možnostmi a detaily. Herecké výkony jsou nadprůměrné a plné živočišnosti, byť mi zamilovaný mladík do své role příliš nesedne. Fotbal vždy dokázal vzbuzovat hluboké vášně a horlivé fandění zanícených fanoušků. Fotbal spojuje i rozděluje, fotbal dává i bere. Fotbal přináší smutek i bezprostřední radost. Hlavním milovníkem a oddaným příznivcem fotbalového týmu Viktorie Žižkov je mladý nezaměstnaný muž Eman Habásko (příjemný Eman Fiala). Je odhodlaný čelit životu čelem, navíc díky fotbalu jeho osud nabírá ten správný a spořádaný směr. Hvězdou filmu je židovský obchodník a zapřisáhlý zastánce fotbalistů Slavie Praha Richard Načeradec (vynikající Hugo Haas). Je to laskavý morous, kterému určuje vnitřní rozpoložení výkonost a výsledky jeho zamilovaného fotbalového klubu. Káže a hladí. Nemůže chybět Emanův starostlivý otec a poctivý krejčí Habásko (dobrý Jindřich Plachta) a jeho manévrování s vlastní svobodou a životem. Poslední výraznou postavou je holič Šefelín (skvělý Theodor Pištěk), se svojí cestou pomsty pošpiněné rodinné cti a osvobozujícím sblížením se starým Habáskem. Z dalších rolí: Načeradcova diktující a milující manželka Hedvika (Jožka Vanerová), vytrvalá vdavek chtivá vdova Ouholičková (zajímavá Betty Kysilková), veselá Šefelínova dcera Emilka s novou vážnou známostí (Jiřina Štěpničková), její starostlivá maminka (Ella Nollová), zarytý příznivec Sparty Praha pan Hátle (Jaroslav Vojta), či Josef Laufer v roli sportovního komentátora. Pozorovat neúnavné podání zejména těch několika herců je úchvatnou podívanou. Film baví svou bezprostředností a humorem, který je konejšivý a radostný zároveň. Pozor na nudící se vdovy! ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Huga Haasa mám rád (týmto filmom sa stal známym) a Poláčkov Hostinec u kamenného stolu ešte radšej. Táto komédia, tiež založená hlavne na konverzácii, ale až takú úroveň nedosahuje. Je to trochu strojenejšie, čo sa herectva a dialógov týka, humor tiež máličko zaostáva. aj keď vtipných hlášok tam je pomerne dosť. Dosť rušivé sú scény zo štadióna, keď samotný futbal je nasnímaný hrozne amatérsky a komentovanie rôznych situácií hercami nezodpovedá dianiu na ihrisku. Má to inak ešte taký feeling nemého filmu (výzor a prejavy hercov). ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

"Mám si z toho něco dělat? Nemám. Tak co se rozčiluju? Tak se nebudu rozčilovat. Klid, dost, já se nerozčiluju. ALE DO TĚCH DIREKTORŮ, TO MUSÍ HROM V ŠIRÝM POLI UHODIT!!!" Výborný Hugo Hass v pohříchu průměrné komedii. Scénář se psal narychlo a na dialozích to jde vidět. Postaral se o ně sám Karel Poláček, ale i tak nejdou postavám z pusy. Filmu chybí soudržnost předlohy a pod režisérovýma rukama se rozpadl na sled jen lehce propojených scének. Ani toho fotbalu si člověk moc neužije. ()

kratina 

všechny recenze uživatele

Zapálené až militantní, leč přesto starosvětsky milé fandění prvorepublikových hooligans-gentlemanů. Komedie o lásce k honění kulatého nesmyslu po trávníku, která měla zajímavé a pro fotbalové fanoušky asi ne zcela běžné následky - vedla až k oltáři v kostele! (Mimochodem, chudák pan Načeradec se teď určitě obrací v hrobě! Při pohledu na letošní „jízdu“ Slavie ligovou tabulkou až na samotné dno...) ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Film skýtá hodně možností, jak děj patřičně osolit a vylepšit. Všechny však podmíněné akty zanechává v ústraní a vyzdvihuje herecký výkon Huga a Emana. Innemann jakoby zapomněl na ostatní aspekty a zaměřil se na pilování hlavních podstav, které zvládl na výbornou. Děj však lehce pokulhává a některé nucené vtípky také nejsou příliš poslouchatelné. Na "oldies" československé filmografie určitě skvělý kousek, ovšak na mladší Krakatit rozhodně nemá. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (23)

  • Když pan Šefelín (Theodor Pištěk) z Nuslí pohlavkuje zákazníka v kadeřnictví za to, že ho učeň špatně ostříhal, objeví se v zrcadle člen filmového štábu. (ClintEastwood)
  • Habáska staršího, kterému by mělo být okolo padesátky, hraje Jindřich Plachta ve svých 32 letech! Eman Fiala, který hrál jeho syna, byl ve skutečnosti jen o pár měsíců starší. (Karlos80)

Reklama

Reklama