• Karlos80

Sentimentální příběh a červená knihovna jak vystřižená z nějaké knihy. Malý dívčí románek, studentka Eva Martenová, pocházející z bohaté situované rodiny, kdy rodiče při svém zaměstnání na ní nemají čas se zamiluje do svého profesora, nic nového pod sluncem, v českém filmu jsme na toto téma taky nějaký ten film už mohli vidět, ve skutečném životě se do dělo, děje a bude dít. Rolf Wanka jako profesor-milovník Jiří Rón byl opravdu hodně elegantní, některým ženám se určitě musí líbit i dnes. Hodně kýče, hodně slz, zjevná naivita a jak už to tak bývá divák se nakonec dočká i sladkého happíku. V kontextu danné doby a v porovnání s jinými to ale nebyl ještě tak hrozný výsledek, takový "Krb bez ohně" byl daleko horší a daly by se jmenovat další. ddt: Pozorný divák si jistě všiml hereček Jiřiny Steimarové nebo Sylvy Langové, které se později proslavily. Pro tehdy 15 letou Langovou to byla vůbec teprve druhá role! Film se natočil souběžně s německou verzí podobně jako "Divoch", v obou filmech hrál Rolf Wanka, němou Medeottiovou-Boháčovou verzi z roku 1927 v hlavní roli s Anitou Janovou jsem bohužel neviděl. Komentář zde jako pátý v pořadí..(27.12.2009)

Jedná se o učebnicový příklad špatného sentimentálního melodramatu (chcete-li červené knihovny) a archetyp Pytlákovy schovanky. Scéna s jedem, zkoušení u tabule, slídivý profesor matematiky, patetické výkony Steimara a Kronbauerové (ryze divadelních herců jako rodičů hlavní hrdinky) jsou výrazem žánrových a režisérských klišé a hereckých manýr. Celkový obraz filmu nevypadá opravdu nijak lichotivě, ale s jistou dávkou nadhledu se dá zhlédnout. Škoda, že Hana Vítová je v širším diváckém podvědomí zapsána právě takhle. Ale nebude to trvat ani třináct let a v Pytlákově schovance vše odčiní. Na pět hvězdiček jsem si opravdu netroufal.(28.12.2003)

• WANDRWALL

Kde jsou tyhle romantické vztahy mezi studentkou a učitelem, které končívali šťastně. A byla tehdy děvčata tak vyspělá citově i mravně, že si troufla na tak vážný vztah? Nebo nás tyhle filmy jen balamutí. Ale mě to nevadí, někdy si to rád znovu zhlédnu.(9.9.2010)

Ten film je strašný, přitom by stačilo poměrně málo, aby působil zajímavěji - zasadit ho do skutečně romantického ovzduší (jako třeba je Noční motýl), obsadit skutečně dramatické herce (spíše divadelní, zde jen Steimar a Kronbauerová) a ubrat prostor pro první spíše dobově komediální část (která zas tak špatná nakonec i díky Ferbasové či Kreuzmannovi není) odkazující - už názvem (který je podle mě hodně zavádějící) k Fričovým študáckým komediím (ale ubírajícm citové vypjatosti, kvůli níž byl film zřejmě točen) , pak by to bylo melodrama silné a přesvědčivé (hudba filmu je pro žánr dokonalá). Přes všechny chyby nakonec dávám průměr, protože určité kvalitativní aspekty přeci jen zůstávají.(12.10.2010)

Románek dívčího srdéčka, jak znělo jedno z příznačných dobových hesel, patří mezi exemplární příklady tzv. červené knihovny. Jedno z nejznámějších a ve své době i nejpopulárnějších žánrových děl pochází z tvůrčí dílny pilného autora narůžovělých příběhů Viléma Neubauera a na filmovém plátně se dramatický konflikt půvabné studentky a mladého profesora objevil už v roce 1927. Za aktualizovanou verzí režiséra Innemanna vězí mimo jiné fakt, že ve třicátých letech podobný typ filmů stál na předních pozicích žebříčku divácké i komerční úspěšnosti. Vedle ustáleného klišé v podobě rozdělení dívčího kolektivu a profesorského sboru na jasně vymezené kladné a záporné charaktery, je Sextánka výjimečná tím, že titulní hrdinka žije v úplné rodině, neboť se stalo takřka pravidlem, že v těchto snímcích absentuje jeden z rodičů (ujalo se schéma otec - dcera a matka - syn). I zde však dochází ke zlomu, kdy je osobní kariéra upřednostňována před budoucností vlastního dítěte a v tomto ohledu vyznívá film moderněji. Titulu lze bezpochyby vytknout samotnou stavbu scénáře, spoléhajícího na osvědčené motivy (rozpustilá kamarádka, intrikánský profesor, zhoršení prospěchu, otrava jedem) a předpokládaný happyend. Hlavní dvojici představují Rolf Wanka a Hana Vítová, kteří tvořili jeden z nejstabilnějších filmových párů v dějinách tuzemské předválečné kinematografie. Jednu ze svých excelentních převlekových variací předvedla Věra Ferbasová a neschází tu ani tradiční dobromyslná figurka Theodora Pištěka. Celkově je SEXTÁNKA slabším dílem po technické i obsahové stránce, ale právě pro svou znatelnou zidealizovanost slouží jako dokonalá iluze ke konfrontaci s tehdejší realitou.(2.1.2009)

Scenar, herecke obsazeni a vykony i rezie, to vse je jen prumerne. Film neprinasi nic noveho, vyrazne ale nenudi a pro televizni odpoledne je stravitelne.(10.10.2010)

• klúčik

Dosť naivné herecké výkony. Je to neuveritelné, aký je rozdiel vo filmoch z tej doby.......40%.(10.10.2010)

• baaaari

možná to tak někdy v životě je,ale já to nezažila,měli jsme na škole jen profesorky a nebo staré,nerudné profesory....proto zřejmě ze zelené závisti jedna hvězdička za to,že ten neodolatelný profesor se jmenuje jako můj brácha :-DDD(29.12.2011)

Patří k mým oblíbeným a taky proto, že nemám nic proti romantické literatuře, ale Wanka má do své knižní předlohy dost daleko. Má obě oči a pokud pamatuju, nebyl s hrdinkou bruslit...(17.6.2009)

Kdyby neměl profesor Sychrava o jedno oko víc, dal bych šest hvězdiček. Na drogách očividně nebyl jen autor knižní předlohy, ale i režisér tohoto výtečného snímku. Stáňa svým hereckým projevem připomínala výkon Bette Davisové ve filmu Co se vlastně stalo s Baby Jane? Ale to byl psychothriller.(6.2.2010)

Nesmírně silný a "hluboký" lidský příběh dvou dospělých lidí. Myslím, že oboum hlavním představitelům tedy profesoru Hronovi (Wanka) a studentce Evě Martenové (Vítová) role nesmírně sedly, především typově. Navíc film je nesmírně silný lidský příběh, jak jsem již zmínil, takže k úplnému hodnocení se bohužel nepřikloním jen proto, že už má tento film nějaký pátek. Ale jinak excelentní.(10.10.2010)

nejlepší černobílý film, herce Wanka mám ráda, i když je to hodně starý film ale hezký děj, a i ponaučení, že vztahy s učiteli se nikdy nevyplácí.(3.10.2009)

Tento příběh se už může zdát ohraný a působit sentimentálně. Než jsem mu dala 4 hvězdy, tak jsem dlouho váhala, jestli si je zaslouží. Ale když jsem si vzpomněla na některé naše novodobé "filmy" či spíše o jejich snahu, tak myslím že rozhodně ano. Na jednu stranu je tu té romantiky, nesmělosti a naivity možná občas moc. Na tu druhou tam nějaká smysluplná myšlenka přecejen je a cením si především té atmosféry, která se povedla a kompenzuje některé nedostatky. Zkrátka na filmy třicátých let se dá dívat skoro vždy a tenhle zdaleka nepatří k nejhorším z nich.(22.12.2011)