Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh založený na skutočných udalostiach, odohrávajúci sa v sedemdesiatych rokoch minulého storočia v Poľsku. Mladý a ambiciózny poručík milície, Janusz Jasinski (Miroslaw Haniszewski), dostane za úlohu chytiť sérioveho vraha žien Wieslawa Kalickeho, prezývaného Vampír (Arkadiusz Jakubik). Je však Wieslaw Kalicki skutočne najobávanejším sériovým vrahom alebo nevinnou obeťou systému? (sochoking)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (34)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vynikající Haniszewski. Jeho policista potácející se mezi ambicemi, svědomím a nerozhodností byl v jeho podání dechberoucí postavou a film po všech stránkách táhne. Podařila se i dobová atmosféra, díky které na člověka dýchla ta hnusná normalizační doba. Ale zase pozor. Film není tak ideologicky zabarven, jak by se možná dalo čekat. Samozřejmě komunistům se tu člověk vyhnout nemůže, ale nutnost dopadnout vraha, aby dali nadřízení pokoj, není jen výsadou bolševiků. Celkově hodně slušná záležitost, které by sice slušelo o pár minut zkrátit stopáž, ale i tak se na ní mohou naši filmaři učit. 80% ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Neobľubujem filmy o sériových vrahoch, Jestem mordercą je však po obsahovej stránke trochu inde, než všetky tie americké samoľúbe bezúčelnosti typu Dahmer, Bundy, Gacy a pod.. Ponúka hlbší rozmer, charakterovo bohaté postavy a silný príbeh, ktorý je navyše zasadený do našincovi blízkeho obdobia totalitného režimu, kedy o tom, čo je správne rozhodovala strana... ()

Reklama

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Když touha a nutnost dodat šéfům jméno vraha je silnější než cokoliv jiného. Fantastický Haniszewski, ponurá atmosféra komunistického Polska a hlavně neuvěřitelně silný příběh. Pieprzyca přímo neříká, že byl Kalicki nevinný, ale to co předkládá, je fakt silné kafe. Závěr v garáži je jak rána na solar. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Mnohem víc než postavou sériového zabijáka se film zabývá vyšetřovatelem, co dostal případ na starost. Všechny jeho důkazy stojej za starou belu, ale přitom je potřeba vyslyšet celonárodní volání a údajného pachatele pověsit. Kurwa, co s tím? A pak vám dojde i význam názvu filmu. Litry chlastu řeší osobní morálku i rozklíženou rodinu. Tak o tom je Jsem vrah. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

První třetina filmu naprosto bravurní, pěkná detektivní práce včetně pionýr průkopnického psychologického profilování. Od první třetiny si film začne vymýšlet a měnit historická fakta - ze záhadných důvodů. Marchwický měl 3 bratry, kteří mu napomáhali a jednu sestru, u které se nalezli ukradené věci od obětí. Film řeší morální rovinu, ale aby to mohl řešit, tak musí zvágnit všechny důkazy a překroutit pravdu. Což mě natolik irituje, že strhávám hvězdu. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (6)

  • Režisér Maciej Pieprzyca se narodil v roce 1964 v Katovicích, tedy v roce kdy začal slezský vampýr vraždit. V Katovicích byl v roce 1977 Zdisław Marchwicki popraven. (morgos)
  • Proti Zdzislawu Marchwickému svědčila Miroslawa Sarnowska, která přežila jeho útok. Později se stala třetí z pěti obětí polského sériového vraha Joachima Knichały. (klukluka)

Reklama

Reklama