Reklama

Reklama

Skam

(festivalový název) (seriál)
  • Norsko Skam
Norsko, (2015–2017), 19 h 1 min (Minutáž: 14–50 min)

Tvůrci:

Julie Andem

Režie:

Julie Andem

Scénář:

Julie Andem

Hrají:

Josefine Frida Pettersen, Iman Meskini, Lisa Teige, Tarjei Sandvik Moe, Ulrikke Falch, Marlon Valdés Langeland, Ina Svenningdal, Thomas Hayes (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(43)

Obsahy(1)

V seriálu Skam se setkáváme s osudy dospívajících studentů střední školy Hartvig Nissens v Oslu, přičemž se každá série zaměřuje na hlavní dějovou linku jednoho konkrétního páru, s níž se prolínají příběhy všech členů party. Seriál se odehrává na ose reálného času s velkým přispěním propagace a aktivit na sociálních sítích. Skam není jen o lásce a velkých přípravách na tolikrát oslavovaný Russ ("Russefeiring" - tradiční asi měsíc trvající slavnost norských maturantů, kdy si jejich skupinky dávají výstižná jména, nosí stejnokroje a připravují a zdobí svůj vlastní autobus/dodávku, to vše za doprovodu bujarých oslav a večírků). Skam je především o hledání sebe sama, významu přátelství, síle popularity, uvědomění si vlastní sexuality, získání reálného pohledu na svět, umění vážit si sebe sama, obětování se, uvědomění si vlastních chyb a snaze o jejich nápravu, solidaritě s nejbližšími, rodinných vztazích, psychických poruchách, znásilnění, vydírání, nepředpojatosti, toleranci k jiným pohledům, názorům a kulturám... (nahodilova_k)

(více)

Recenze (36)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

V seriálu, který dle deníku The Guardian sledovala celá pětina Norů, se norská veřejnoprávní televize NRK3 nechala inspirovat fenoménem virálních videí a přichází s konceptem zveřejňování krátkých dílů na sociálních sítích - v reálný čas, kterým je uveden samotný díl. Tato krátká videa pak pospojovala do jednotlivých epizod, které vysílala v rámci běžného programu. Možná i proto kamera chvílemi připomíná lásku shora Péti Marka, ovšem tady plní dost jiný účel - přibližuje hlavní hrdiny, středoškoláky, jejichž život se z velké části odehrává na sociálních sítích a v iPhonech, díky nimž je dneska tak jednoduché zachytit život audiovizuálně. A cool forma naštěstí není jediné, co seriál nabízí. Sledujeme každodenní tápání teenagerů, tápání v prvních vztazích, středoškolských přátelstvích, rasových či sexuálních odlišnostech, sobě samých, samotě i školních povinnostech. Žádné téma nás však nenechá zabřednout do bahna patosu a podobně, jako jedna z hrdinek dokáže trefně, s nadhledem, krutým humorem a pragmatičností, shazovat problémy, se kterými se musí jako muslimka každodenně potýkat, také seriál si umí sám "shodit" jednotlivá témata dříve, než začnou být těžká a trapná. Nemusíme se tak mnoho hodin obdivně (nebo znechuceně) dívat na nereálné hrdiny - naopak si s humorem můžeme připomenout situace, které si ještě všichni moc dobře pamatujeme. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

One day, someone will walk into your life and make you see, why it never worked out with anyone else...a je to tu...the yellow curtains ... môj paralelný vesmír ♥! Toľko asi k aktuálne bežiacej tretej sérii, ospravedlňujem sa, ale nemohla som si pomôcť. Práve táto séria ma totiž k tejto výbornej sérii príbehov zo života stredoškolákov v Osle priviedla. Skutočne realisticky stvárnený svet mladých ľudí a ich radosti a hlavne starostí každodenného života, podané nielen pre mladých veľmi zrozumiteľnou rečou a tým teraz nemyslím nórčinu... ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Ač jsem z toho ze začátku nebyl tak nadšenej, po 3. sérii musím uznat, že tvůrci i herci odvedli skvělou práci. Je to takové postupně se zlepšující, tak snad to v další sérii nepůjde dolů. Myslím, že 3. série nasadila laťku dost vysoko. Velké díky patří těm, kteří pracují na anglických titulcích! ()

Reesam 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál si nejde nezamilovat. Vlastně vás pohltí hned ze začátku. Splynete s postavami, jako by to byli vaši známí a chodili jste s nimi do školy. Každá série má to svoje, ať je to Eva a její vztah, Noora s "Wilhelmem", anebo uvědomění si orientace Isaka. Nejde o nějak strojený seriál plný efektů a skvělé režie, ale svou jednoduchostí a tématy, které jsou nám mladým blízké, nás čapnou a nepustí. Mrzí mě, že se nedostalo na všechny, hlavně Vilde, a ne, ani poslední díl mi to nevynahradil. Ale i tak je tenhle seriál něco <3 ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Seriál to rozhodně není špatný, připomněl mi moje oblíbené "Skins". Tady je vyprávění příběhu rozdělené ale na série a ne na episody- každou serii vidíme z pohledu jiné postavy. Asi už jsem ale na tohle trochu stará. Občas mi přišel děj úplně absurdní a nelogický, stejně jako postavy, nejhorší bylo že po dané serii se mi postavy, které jsem předtím měla ráda líbili o dost méně. Ale nechci tomu zase křívdit. Moc se mi líbilo norské prostředí, je to něco úplně jiného než všechny ty high school záležitosti co se hrnou z USA a zároven taky něco jiného, než jak to vypadá všechno tady. Když bych to viděla před pár lety, tak myslím,že by se mi to moc líbilo a že bych dala v hodnocení minimálně 4 hvězdičky. Třeba si to ještě rozmyslím a budu potom hodnotit více v rámci žánru, ale když to vezmu objektivně tak je to za mě na 3 silné hvězdičky. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Ono je to samo o sobě celkem cáklý a pitomý, no ale ty písničky, drby, norština, Oslo no a samozřejmě Noora mají v sobě něco, co mě přinutilo chodit, co chvíli na dailymotion a než bys řekl švec mám po dvou sérkách a jsem zpátky ve věku náctiletejch, ve věku kdy se řešily a dělaly fakt neskutečný kokotiny, a právě proto jsou vzpomínky z tohoto období mnohdy to nejlepší co pak na smrtelném lóži máme. ESKILD ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Hodně otřepané, 100x okoukané, a to už od první série. Ta byla zkraje hodně zaměřená především na cicmačky Evy a Jonase - oba spíš nesympatické postavy. Noora, což by představená pokrokové moderní emancipované ženy se, světe div se, spřáhne s největším sígrem a mega nesympatickým klacíčkem Wilhelmem, který hodí pár významných pohledů a Noora nám zvlhne bez ohledu na to, že týpek málem zbouchnul pár dílů zpět její kámojdu. What a mess. 107- nejlepší seriál. Cha, no to určitě. Po 12 dílech to balím, na tohle ať koukají puberťačky. Fucking s*it. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Myslela jsem, že tenhle seriál má trochu přehnané hodnocení - přece jen teenagerských seriálů ze střední je opravdu hodně. Po binge-watching všech sérií musím konstatovat, že je oprávněné. Zaprvé zbožňuju severskou produkci, protože je prostě mnohem kvalitnější než americká a líbí se mi i více to jejich prostředí, za druhé je zde geniální casting s výbornou chemií, za třetí sociální přesah a témata viz. islám, homofobie, předsudky, útlak, rape scare, cyberbullying, eating disorders, mental health apod. která jsou velice aktuální a důležitá zmínit. A za čtvrté pak Thomas Hayes aka William a jeho slow motion, jeho námluvy s Noorou, Isak a Even v bazénu a válecí scéna v kapucích a moje srdcovka losers club a scéna s dodávkou, to je něco, co mi utkví ještě na hodně dlouho. Best of - druhá a třetí série. Skam je skvost, ale na ty napodobeniny z jiných zemí koukat nebudu. ()

bllm 

všechny recenze uživatele

Tak na první sérii už jsem asi moc stará. Drama typu, že se někdo s někým líbal, že se holky pomlouvají a pletichaří už prožívat s hrdinama fakt nedokážu. Navíc vzpomínání na to, že se člověk v tom prváku choval stejně trapně jako ty postavy není úplně povzbudivý. Druhá série už je o něco lepší, potěšilo mě, že tady je hlavní postavou Noora, která mi byla z děvčat nejsympatičtější, moc nemluvila a chovala se docela normálně. Bohužel moje nadšení z Noory vydrželo tak do páté epizody, navíc ta zápletka je tak strašlivý klišé, že už to asi ani víc nejde. ALE druhou sérii zachránil WILLIAM!!!!! A konečně ta třetí, kvůli který jsem se vlastně k tomuto seriálu dostala. Ta je rozhodně nejlepší, praštěný holky jsou v pozadí a větší prostor dostanou kluci. Herecký výkony na jedničku, i když představitel Evena mi moc neseděl, ale na druhou stranu to jaksi dokreslilo charakter jeho postavy. A mazlící sekvence v kapucách z pátý epizody je tak krásná. Přijde mi líto, že Isakův příběh ve třetí sérii dostal daleko menší prostor, než Noořin ve druhé, ta měla více epizod, některé dokonce s dvojnásobnou stopáží a mohli jsme si příběh víc užít. Jsem zvědavá, kdo bude na řadě ve čtvrté sérii. Že by Vilde? A málem bych zapomněla hlavní výtku - to moralizování a přílišnou korektnost. // Čtvrtá série je první v bleděmodrým, osvěta mládeže tady dosáhla za hranici snesitelnosti. Takže má smysl sledovat 3, pokud zapomínáte dýchat když se objeví Thomas Hayes tak ještě dvojku. ()

LeitoSE 

všechny recenze uživatele

Nemyslel som si, že je vôbec možné vytvoriť tínedžerský seriál, ktorý mentalitou nekončí pri 15-ročnom divákovi a nebude obsahovať len ploché zaškatuľkované postavy, ale dajte to Nórom a oni vám vytvoria hotový poklad. Síce už dávno nemám 15, ale bolo až neuveriteľne jednoduché vžiť sa do malých každodenných problémov skupiny stredoškolákov, ktoré pre nich však predstavujú neprekonateľné životné prekážky a zlyhania. Hlavne vďaka krásne realisticky napísaným replikám a ich vierohodnému podaniu rovnako starými hercami je to tým väčšie prekvapenie, pretože tieto silné stránky malo aj napríklad Skins nebyť predstavy tvorcov, že každé druhé dieťa je závislé na drogách a liekoch. 43/43 - 90% ()

montongery 

všechny recenze uživatele

Hmmm, kéž by se u nás alespoň občas objevily podobné aktuální televizní seriály než pořád jen nekonečné Ulice, Ordinace a jiné nesmysly. Seriál který se na první pohled zdá jako obyčejné televizní drama pro teenagery, ale přitom má neskutečný sociální přesah a nahlíží na problémy protagonistů ze všech možných perspektiv. Do toho originální forma vyprávění skrze prolínání dvou sociálních prostorů (ten fyzický a online prostor) a je z toho originální, aktuální, chytlavé a chytré drama. A to přesto že se zápletky a prostor, kde se děj odehrává (střední škola), zdají naprosto fádní a když jsem o tom slyšel poprvé, tak jsem si říkal, že to musí být jen něco kvalitnějšího pro puberťáky a že z toho nemůže vzniknout nic extra, ale opak je pravdou. To vše skvěle doplňuje sympatický casting, chytlavá hudba a severská atmosféra pro nás cizího Osla. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

3. série: 1) Na seriál se může podívat jakákoli věková skupina, nejedná se o americkou teenegerskou přiblblinu 2) Velký obdiv norským tvůrcům 3) Herecky naprosto dominuje Tarjei Sandvik Moe, a proto nebudu strhávat bod za ostatní, protože on to do té desítky za všechny dohnal. Hrál naprosto dokonale každou vteřinu, ani nemusel mluvit. Původně jsem si myslel, že bude o něco starší, jak to tak většinou bývá, ale je ročník 1999 a 3. série byla "vyrobena"v roce 2016. K této 3. řadě se určitě budu někdy vracet ... P.S. ... to "někdy vracet" vydrželo jen jednu noc a už jsem zhltl třetí řadu zase, samozřejmě, jak to tak bývá, jsem ještě objevil další drobnosti a souvislosti v jednotlivých dílech a jen mě to utvrdilo v tom, že mé subjektivní hodnocení je opravdu čistá komplexní desítka a že tento z mnoha tisíců obyčejných seriálů na světě a též zásluhou hlavního představitele, je pro mě zcela neobyčejný ... ()

Kitcat 

všechny recenze uživatele

Norská internetová bomba, která zasáhla nejen Skandinávii, nýbrž celou Evropu i svět. Skam se dokonalým důkazem, že seriál o teenagerech pro teenagery se dá natočit tak aby skutečně uspokojil mládež takovým způsobem, kdy už i ty nakonec pochybuješ o tom zda má Skam scénář, postavy jsou jen fiktivní a vztahy jen fingované. Ani na moment jsem nepřemýšlela, kdo se skrývá za postavou Noory, respektivě jaká herečka se za ní ukrývá. To vše jsem začala řešit až po skončení seriálu. A to jen utvrzuje jak moc je tento seriál opravdový, až Vás donutí si myslet, že Sana, Vilde nebo Isak jsou skutečně kamarádi, kteří teď někde žijí v Oslu a řeší všechny ty věci, co řešíte taky akorát tady v Česku a se svými kamarády. Podaří se někomu ještě natočit něco lepšího, ještě víc propracovaného? Nemyslím si. ()

Zikus 

všechny recenze uživatele

Druhá série a příběh Noory a Williema je opravdu něco. Na ty dva nikdy nezapomenu. Jinak celkově velice povedený, originální a chytlavý seriál, který staví na mezilidských dramatech, romanci, přátelství a velmi přijatelné stopáži, která většinou činí 20 minut a díky tomu je tak seriál dobře stravitelný a dá se celý snadno shlédnout za poměrně krátkou dobu. ()

Tamirki 

všechny recenze uživatele

Není to určitě špatný seriál, ale na mnohá ta teenagerská "dramata" už jsem buď trochu stará nebo bych se v nich neviděla ani ve věku hlavních hrdinů. Na seriál jsem se dívala kvůli třetí sérii, která mi přijde jednoznačně nejlepší. První série 55-60 %, druhá tak 70 %, třetí 95 %, čtvrtá 40-50% za Sanu, na 60 % ji vytáhne pár Evak momentů. Celkově tak mezi 3-4 hvězdami, ale za Isakovu (a Evenovu) třetí řadu musím dát vyšší hodnocení. ()

Don82 

všechny recenze uživatele

Skam je výborný především v celkovém zpracování středoškolského tématu, kdy jsou různé postavy zasazeny do někdy více, někdy méně dramatických situací a kolem toho se tvoří všelijaké minipříběhy. První série je takové klasické "teen guilty pleasure", druhá série trochu zvážní a nabere o něco hlubší směr. Třetí a čtvrtá série se zabývá kontroverzními tématy, které rezonují společností a pokládají diváku zajímavé otázky. Neříkám, že jde o ultra hluboké filozofování, ale právě v případě tohoto seriálu platí, že méně je někdy více. Zajímavě natočeno, režie střídá veselé tóny a hudbu s depresivními stavy a pocity samoty. ()

Vera2613 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších teenage seriálov, aké som kedy videla. Dokázala som sa pri ňom smiať, plakať či byť nahnevaná pri niektorých momentoch a dá sa povedať, že keď sa do tohto seriálu zapozeráte, prežívate to všetko s postavami. Skam má skvelo napísané postavy a dialógy, ktoré sa približujú realite asi najviac z tých všetkých seriálov, ktoré som videla. Seriálu nechýba humor, ktorého je tu tak akurát, ale tiež riešenie vážnejších tém ako sexuálna orientácia či náboženstvo. Všetko je to citlivo podané a najmä scenár má v sebe mnoho hlbokých myšlienok, ktoré si mladí ľudia môžu vziať do života. Taktiež soundtrack je veľmi pestrý a skvelo sa hodí k daným scénam a najmä pri spomalených záberoch je to luxus. Seriál vrelo odporúčam (najmä tínedžerom) a myslím si, že po jeho zapnutí to neoľutujete. Najobľúbenejšie postavy: Noora, Sana, Eskild :) ()

Charlinka 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů o teenagerech, který jsem zatím viděla. Trochu se inspiruje u Skins ale zároveň jde ještě dál. Vzhledem k tomu, že herci jsou skuteční teenageři a scénáristé o všem diskutují s teenagerama dostaneme seriál, který je velmi realistický ve svém vyobrazení dnešních teenagerů a zároveň se nebojí témat jako je bulimie, psychických poruch či date rape. Nikdy však narozdíl od amerických seriálů nespadne do melodrama. Způsob jakým zapojili do příběhu sociální média je neotřelý stejně jako vydávání jednotlivých klipů v reálném čase. ()

Reklama

Reklama