Reklama

Reklama

Film vypráví skutečný příběh profesora Jamese Murrayho, prvního editora Oxfordského slovníku angličtiny. Nejvíce mu se sepsáním slovníku pomáhal americký chirurg a veterán, kterého pronásleduje strašlivá minulost... (TV Prima)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (73)

Makky 

všechny recenze uživatele

Z dostupných informácií je zrejmé, že Gibson je strojcom tohto projektu. Najväčší čarodej je však ten, kto písal tunajšie dialógy. Delostrelectvo brilantných myšlienok, filmová grácia najvyššieho kalibru. Herecké osadenstvo (nielen hviezdne duo) predvádza skvelé predstavenie a sprostredkúva emócie, ktoré by som od obdobného filmového námetu nečakal. Ohromnou škodou je skĺznutie z cestičky samotného písania a zameranie sa na psychický stav Pennovej postavy, film tým stratil na údernosti. Stále sa však bavíme o dôležitej a poučnej životopisnej dráme. Takto sa robia hodnotné filmy. "Keď čítam, nikto ma neprenasleduje. Keď čítam, ja som ten, čo prenasleduje. Prenasledujem dobro." ()

lamps 

všechny recenze uživatele

The Professor and the Madman je navzdory očekáváním docela ambiciózním a formálně zvládnutým snímkem, který se plně opírá o přítomné herecké persony a snaží se oživit akademické téma psychologickým přesahem a romantickou linií. Ne vždy je to ale k dobru věci, tempo se ve druhé polovině bortí a příběh postrádá potřebnou katarzi a nedisponuje dostatečně zajímavými okamžiky, pro které bychom si první krůčky sepsané slovní zásoby mohli v budoucnu vždy živě vybavit a přednášet je svému okolí. Kdo ale toužil vidět Mela Gibsona znovu se skotským přízvukem a mohutným plnovousem, má jedinečnou šanci. Vice zde. ()

Reklama

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Zajímavej snímek o neuvěřitelným projektu, kterýmu vévodí hlavní dvojice Penn - Gibson. S. Penn má trochu navrch, šílence s takřka geniálním mozkem hraje neskutečně, ale nedá se říct, že by Gibson nějak zaostával. Starostlivej profesor, kterýmu šlo o (anglickej) jazyk, ale taky o svýho vzdálenýho "přítele", a kterýmu neustále někdo háže klacky pod nohy. Přišlo mně až absurdní politický pozadí snímku, kdy mu chtěl někdo práci odepřít atd., ale doba byla asi taková. Ono zpracování je trochu nudný, resp. stopáž je možná až příliš dlouhá na to, že se tam zase tak moc neděje. Ovšem zpracovat toto téma, který ve skutečnosti zabralo desítky let, do jednoho filmu, to není žádná sranda. A právě to je asi největší kámen úrazu, kterej filmu škodí. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Ani nuda, ani "zbytečný film", ale fascinující studie o naplnění životního poslání a snu o tom, jak proniknout k akademické slávě. Postava profesora Murrayho v podání Mel Gibsona není šíleným vědcem (byť vizáží ve filmu jej může připomínat), ale mužem s vizí, kterou se za pomoci rodiny, přátel a spolupracovníků z akademických kruhů univerzity, celý život usiluje naplnit. A k tomu mu v nemalé míře přispěje někdo, od koho by to nepochybně nečekal - americký lékař William Minor, který je uvězněn v psychiatrickém detenčním ústavu a zaujme jej Murrayho výzva anonymním přispěvatelům vznikajícího encyklopedického díla. Z profesní spolupráce se vyvine spojenectví a posléze úzké přátelství, které překoná četné životní peripetie obou hlavních protagonistů. Gibson i Penn ve skvělých rolích, věrné zachycení dobové atmosféry a příběh, který dokázal zaujmout po více než dvě hodiny... ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Fenomenalna drama podla skutocnej udalosti,ktora sa zaobera hlavne vznikom slovnika anglictiny,ale samozrejme nielen tym,hlbsie zobrazuje tie lepsie ludske vlastnosti akymi su napriklad laskavost,odpustenie,empatia,ale i lasku,priatelstvo ci dolezitost rodiny a vsetko je sprevadzane excelentnymi hereckymi vykonmi,hlavne boduje Sean Penn a Mel Gibson,ale i ostatni herci,jednoducho je to uzasne natoceny film,ktory ma srdce i dusu...:-) ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se v Dublinu v Irsku. (Rominator)
  • Mel Gibson a režisér Farhad Safinia požadovali od produkce povolení dotáček přímo v Oxfordu, které by film vykoply o level výš, na ty ale producent kvůli prý už přestřeleným nákladům nekývl. A začaly právní spory a hádky, které nakonec Gibson s režisérem prohráli. A tak film nepromovali (režisér se ani nepodepsal). [Zdroj: Moviezone.cz] (Spiker01)

Související novinky

Mel Gibson a Colin Farrell se budou mstít

Mel Gibson a Colin Farrell se budou mstít

01.08.2018

Mel Gibson (Odplata, Ve jménu krve) a Colin Farrell (Fantastická zvířata a kde je najít, Miami Vice) si společně v thrilleru režiséra Tommyho Wirkoly (Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic, 7 životů)… (více)

Reklama

Reklama