Reklama

Reklama

Nadia Comaneciová - diktátor a gymnastka

(TV film)
  • Francie Nadia Comaneci : La gymnaste et le dictateur (více)

Obsahy(1)

Byla slavná rumunská gymnastka před svým útěkem na Západ v roce 1989 opravdu napojená na totalitně vládnoucí rodinu Ceausescových? Čtrnáctiletá rumunská gymnastka Nadia Comaneciová se na olympiádě v Montrealu v roce 1976 stala ikonou svého sportovního odvětví. Obdržela jako první na světě známku 10 a získala tři zlaté medaile. V Rumunsku tehdy vládl železnou pěstí Nicolae Ceausescu. Tak jako všichni komunističtí pohlaváři tehdejšího východního bloku využíval úspěchy sportovců k politické propagandě, ale na druhou stranu je nechával sledovat svou tajnou policií. Gymnastka uprchla v listopadu 1989 do Spojených států a o mnoho let později se rozhodla francouzským dokumentaristům prozradit některá dosud skrývaná tajemství svého příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

honajz 

všechny recenze uživatele

Podle názvu jsem čekal nějaké kontroverzní téma - ale ono je to natočené jako oslava Rumunska, oslava Cesucesca (třeba hned v úvodu, jak pozvedl zemi) a v největší míře samotné Comaneciové, která sice nějaké drobné chyby přiznává, ale vždy hned vstala a šla dál a bojovala a s Ceasescem se viděla vlastně jen díky výhře v Montrealu, jinak nic. Ale jo, je zde hodně archivních záběrů i ze soukromí gymnastky, a tím je dokument vzácný. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Výborně udělanej dokument- vyprávění samotné Nadii konfrontované vzpomínkami jiných pamětníků. My lidi se holt děláme lepšíma, než ve skutečnosti jsme. A pro prominentku dvou znepřátelených zemí a režimů to může mít dobré důvody. Tvůrcům se navíc podařilo dokonale vystihnout tu neskutečně tísnivou atmosféru Ceausescova Rumunska. Jejich socialismus a náš socialismus, to se patrně nedalo srovnat. Takovou hrůzu jsme tu neměli snad ani v padesátých letech. ()

Reklama

arbitr 

všechny recenze uživatele

Na otázku v Obsahu bohužel dokument neodpověděl. Ale kdo tu dobu pamatuje, ví o tom své a že byla Nadia vytouženým snem mnoha puberťáků, nejen v rodné zemi, je naprostý fakt. Škoda, že dokument ukázal pouze fotky z pozdější doby, přeci jen to byla a je pěkná ženská a tak živý obrázek ze současnosti a její vyjádření k tématu je to, co mě v takovém dokumentu chybělo nejvíc. ()

waxtrax 

všechny recenze uživatele

Propagandistický dokument s cílem idealizovat postavu této sportovkyně. Comaneciová sama v dokumentu vůbec nehovoří , mluví a to pouze v dobrém jiní, kteří ji idealizují a následně staví do pozice oběti. Pouze náznakem , je ve filmu zmíněn obecně známý fakt, že Comaneciová v roce 1989 utekla do USA ne před Ceauceskovým režimem, ale protože buďto vycítila nebo dostala informace o konci komunistického režimu, jehož byla výstavní skříní. Pravděpodobně by sní revoluční dny velmi zle naložili i z důvodu , že byla milenkou Ceauceskova syna. Záhadné bylo i její ilegální překročení rumunsko-maďarské hranice , které byla v té době hermeticky neprodyšná rumunskými pohraničními strážemi. Zdroje říkají , že stráže o jejím přechodu věděli a díky podplacení nepotkala celá její skupina ani jednu hlídku. Film i přes tuto nevyváženost informací stojí zato shlédnout. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"Naše jiskřička, co vnášela aspoň trochu světla do temného Ceausescova režimu". Jako dítě jsem jí zbožňovala, vlastně jí uctívám dodnes, talentovanou plachou Nadiu s nejsmutnějšíma očima. Dnes už si o sobě rozhoduje sama, už se směje. Přeju jí to. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama