Reklama

Reklama

Na cestě - Série 18 (2016) (série)


Na cestě po Hesensku (S18E10)

(epizoda)
Česko, 2016, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem z nejmodernějšího letiště na kontinentu mezi frankfurtské mrakodrapy a z hradu Frankenstein, kde řádí zombie, do muzea s knihami starými pět set let.

Spolková země Hesensko leží na pravém břehu Rýna. Vydat se k téhle řece pro Čechy znamená projet celým Hesenskem. Ale vyplatí se. Obzvlášť zasněným povahám. Úbočí rýnského údolí zdobí vinice, tu a tam hrad jako z pohádky, hladinu brázdí lodě a most, aby člověk pohledal. Že by Němci šetřili právě na mostech? Kdepak, jen nechtějí ublížit té přírodní scenérii. A jak se tedy dostat na druhý břeh? Přece na palubě převozní lodě. Přívozů je na středním toku Rýna dost. Více na sever vinice ustupují jabloňovým sadům. Ano, nikoliv víno, ale jablka jsou pro zdejší kraj typické. Jablečné víno tady má stopadesátiletou tradici. Ochutnat lze v každém městečku, ale největší koncentrace hospůdek s „apfelwine" je v Sachsenhausenu, staré frankfurtské čtvrti. Na podzim tu nebývá tolik lidí, o místa u stolu není nouze. Tedy až na těch několik říjnových dnů, kdy se ve Frankfurtu nad Mohanem koná prestižní knižní veletrh. Tehdy v hospůdkách debatují štamgasti s knihomoly. Knížky se ve městě prodávají už pět set let. Samozřejmě zprvu pouze po kusech. V současnosti není v lidských silách obejít všechny stánky vystavovatelů. Zdejší knižní tradice souvisí s tiskárnou Johannese Gutenberga, která existovala v Mohuči. Dnes je z tiskárny muzeum. V trezoru tam vystavují inkunábuli z dílny vynálezce Gutenberga. Jde o Bibli o třech svazcích. Mohučtí radní ji zakoupili na aukci v New Yorku v roce 1978. Jeden z městských úředníků dokonce ručil vlastním majetkem, aby město získalo půjčku od banky. Tomu se říká služba veřejnosti.

Nejznámějším místem Hesenska je letiště Frankfurt, největší v Německu a druhé v Evropě. Letadla sem přilétají s frekvencí sletu včelek do úlu. Tedy skoro. Letiště odbaví ročně bezmála 58 milionů cestujících. Fascinující mraveniště. Z přilehlého nádraží ve tvaru vzducholodě míří vlaky do celého Německa. Ale zůstaňme ještě ve Frankfurtu nad Mohanem. Tentokrát nikoliv v „jablečné" čtvrti Sachsenhausen, ale v moderní části. Frankfurt umí ohromit. Tolik mrakodrapů pohromadě. Ne nadarmo má město přezdívku „Big Ebble", podle „Big Apple", což je přezdívka New Yorku. Nejznámější pohled na panorama je buď z mostu přes řeku Mohan, která městem protéká nebo z věže Main Tower. Vyhlídkové patro se nachází ve 198 metrech. Úžasný výhled, ale...kdyby jste se náhodou cítili ztracení mezi těmi výškovými budovami, cestu za sachsenhausenskými štamgasty už znáte. Hned za řekou. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

troufalka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Porýní si zaslouží vlastní několikadílný dokumenty. Tady je to trochu letem světem, ale oko se pokochalo, nostalgické vzpomínky se dostavily, i nějaké nové informace se našly. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama