Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stará eskymácká legenda po téměř 1000 letech ožívá na filmovém plátně. Lovec Atanardžuat je neprávem obviněn z vraždy, a aby se zachránil před smrtí, prchá tundrou, pronásledován svými soukmenovci, vedenými zhrzeným sokem v lásce. (oficiální text distributora)

Recenze (68)

Matty 

všechny recenze uživatele

Obyčejní, prostí lidé, jež se řídí instinkty a jejichž jediné starosti souvisí s přežitím. Vždyť na ničem jiném ani nezáleží. Tak co to potom vlastně pořád řešíme?! Je fajn se v dnešní uspěchané době skoro na tři hodiny zastavit, sednout k televizi a sledovat, jak žijí lidé v krajině, kde se z našeho hlediska ani žít nedá. Pořád kosa, k jídlu, pokud nějaké je, pořád maso, pořád ty stejné tváře a hlavně – všude kam se podíváš nedozírná bílá planina. Je to syrové, je to věrohodné, ale není to dokument. Příběh není zajímavý. Všichni herci jsou si příliš podobní, aby jste záhy nezačali ztrácet přehled. Kamera rámuje v rámci možností pozoruhodné obrázky, ale bílá převládá a zvlášť v noci bije do očí. Nic z toho však není podstatné. Co je vlastně podstatné? Bezprostřední prožitek teď a tady. Možná usnete, možná to vypnete po dvaceti minutách, ale předtím, než to uděláte (nebo klidně až potom) se zkuste zamyslet. Jen tak, nad životem a pro následný dobrý pocit z něj. 75% Zajímavé komentáře: berg.12, Barak ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Neobyčejný film, neobyčejný příběh, neobyčejně krásně a citlivě nasnímaný a podaný. Točeno na originálních místech v Iglooliku v Nunavutu. Film neztrácí nic z poetické síly drsné přírody, drsného života i drsných, ale zároveň občas i citlivých, lidí. Neni se čemu divit: tisíc let stará historie, opravdoví Inuité, opravdový jazyk a to vše snímáno umělcem v pravém slova smyslu Normanem Cohnem. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„DNES VEČER SE SEJDEME A NAVŽDY ZAPUDÍME ZLO, KTERÉ NÁS TAK DLOUHO SOUŽILO…“ /// Všechno je tak zkurveně bílý! Jestli jste na ty vejlety do jinejch kultur (a zrovna nemáte nic novýho z Islámskýho státu), vřele doporučuju tuhle zimní atrakci. Nečekejte nezapomenutelný herecký kreace (ty vole, i když možná…), Oscarovej příběh a odvážný sexuální scény (tak tady trochu kecám, protože – znáte to, ve stanu se votočíte a najednou máte péro v nějaký bábovce…), ale legendu o složitosti života eskymáka. Nejde vo to zjistit, že tam „za kruhem“ se to nehemží jadernejma fyzikama, ale spíš to, že přes maximální odlišnosti mají všechny kultury společný - ZLO. Opravdová kulturní lahůdka! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Když se mi postaví, musím dávat bacha, ať se mi nezlomí (ne vole, nejsu černoch…). 2.) Zatejká mi do iglů. 3.) Thx za titule ,,mechac163“ a „risokramo“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Inuitský příběh o smrtelném nesváru mezi dvěma rodinami, o velké lásce, zradě a pomstě. První třetina filmu se musí prostě vydržet, protože je téměř bez děje, zdlouhavá, taková dokumentární, ale pak se to rozběhne a příběh nabere spád. Atanarjuatův běh po ledových pláních stojí sám o sobě za jednu hvězdičku. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Nádherný film !!!! První eskymácký film všech dob! Mé doporučení pro Ty, kteří jako já byli v minulém životě medvědy a tak jako já jakmile klesne rtuť teploměru pod 10°C nad nulou přechází do úsporného režimu... Tříhodinová zima z obrazovky je překrásná za předpokladu, že máte po ruce velkou, opravdu velkou termosku se svařákem či námořnickým grogem.... :-) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Chcelo by to viac takýchto filmov. O obyčajnom posolstve, príbehu, ktorí zamrazí aj zahreje, s krajinou, ktorá zaplesá vašim očiam a s ľuďmi, ktorí sú pre mnohých z nás hrdinami. Možno nie sú sympatickí a udatní ako Bruce Willis a šľachetní, krásni, ale srdcom si získajú určite nejedného diváka, stačí im dať šancu počas troch hodín načrieť do vášho svedomia aby si v dnešnej dobe každý uvedomil o čom je vlastne život a ako ho vlastne len prežívame. Množstvo zdĺhavých scén však prestane imponovať už po hodine. Aj keď malebná krajina a prekrásny krkolomný jazyk, vŕzganie snehu, šum vetra a zavýjanie psov, či vlkov je pekné, ale odtiaľ-potiaľ. Nebyť tohto nedostatku, bol by to plnohodnotný zážitok. 80%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Na tomto filme najviac obdivujem to, že ma neskutočne roztiahnutú minutáž, čo môže predovšetkým odpútať od jeho vzhliadnutia. Je však prekvapujúce, že ten film nenudí ani minútu. Pozerala som ho večer, no nedokázala som sa od neho pohnúť. Lákali ma nové situácie a udalosti obratne a svižne spracované, čiže to napriek relatívne jednotvárnemu životu Eskimákov neskĺzalo do nudy, čo je istým spôsobom zázrak. Vďaka nášmu ubehanému životu nás môže táto snímka príjemne prekvapiť, pretože Eskimáci boli v tomto filme vykreslení autenticky a len vtedy si uvedomíme, že nás život je v porovnaní s ich životom skvelý. A mňa tí Eskimáci fascinovali. Vydržať celý život mimo civilizácie a bez tých úžasných vymožeností? ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pokud můžu s něčím srovnávat, tak podobný dojem jsem měl zatím jen u filmů mongolské režisérky jménem Byambasuren Davaa (Příběh o uplakaném velbloudovi, Jeskyně žlutého psa). Velmi pomalu plynoucí tempo, zcela jiné měřítko pro zobrazování dějových priorit, násobené "neherectvím" a absencí nám běžné stylizace (Dogma '95 může občas jen tiše závidět). Nebudu si ovšem na nic hrát, viděl jsem spoustu dokumentů, ve kterých arktida působí mnohem velkolepěji (a ve kterých kamera neujíždí tak často mimo záběr), a že bych si uvedenou strukturu dokázal plně vychutnat celé 3 hodiny, to také ne. Vedle oné přirozenosti, jediné co filmu dodává na filmovosti a místy až magičnosti je ve skutečnosti hudba ( i když asi ne úplně originální inuitská, vzhledem k použitým nástrojům), kterou se na můj vkus trochu zbytečně šetřilo. Jinak se ale měřítka pro první inuitský film hledají těžko, ale vřele tuhle polární výpravu do jiných filmařských končin doporučuju. PS: také doporučuju přečíst si nejdřív trochu podrobnější obsah filmu, abyste se jako já občas neztráceli v otázkách Kdo, Co a Proč. Né vždy se dá inuita v kožešině bez problémů identifikovat. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Na začátek musím podotknout, že se mi film líbil a jsem rád, že jsem jej viděl. První eskymácký film, kteří si ho sami natočili a zahráli. Nádherná je krajina věčného ledu a zajímavé zvyky eskymáků. Bohužel jsem se ztratil v příběhu a sledovat tři hodiny eskymáky a zamrzlou krajinu bylo na mě trochu moc. Když si budu chtít v budoucnu vybrat nějaký film o eskymácích, podívám se raději na "Stopaře". ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Prvý celovečerný film v inuitskom jazyku priniesol fascinujúce obrazy zo života eskymákov v dobrodružnom prerozprávaní prastarej ságy o dobre a zle. Príbeh je zasadený do oči páliacej snežnej beloby, len občas prerušenej tlmeným osvetlením vnútrajška iglú, či na niekoľko týždňov prichádzajúceho leta, kedy sneh mizne, objavujú sa obnažené okruhliaky a pomedzi ne sem tam rastúci farebný kvietok. Nielen muži sú vo filme zvodcovia, či pomstychtiví vrahovia. Kunuk totiž nerobí zo žien žiadne svätice, či zmierovateľky klanových rozporov ale poriadne potvory (priam iniciátorky zla), ktoré zamotajú mužom často hlavu tak, že ide doslova o život. Trojhodinovej dĺžke svedčal jemný zostrih. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento film působí, jako kdyby si ho eskymáci natočili sami sobě pro radost. Nejspíš to tak i bude. Radost jsem z něj však měl i já, přestože jsem měl občas problémy se ve filmu zorientovat. Chvíli trvá, než člověk pochopí kdo je kdo a proč atd. Domnívám, že má film i značnou dokumentační hodnotu, jelikož realisticky popisuje drsný život eskymáků. Dost mě rozsekaly závěrečné titulky, při kterých lze vidět záběry z natáčení. Člověk si pak uvědomí v jakých podmínkách film vznikal a hlavně s jakým nasazením. Je to takový malý, milý film ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem něco na způsob Himaláj karavana, čehož jsem se nedočkal. Přesto však šlo o zajímavý příběh, v jehož popředí stojí láska, zrada, vražda, odveta a přežití v nehostinném kraji. Možná, že kdyby měl snímek větší spád a nebyl tak dlouhý, dokázal by daleko více zaujmout. Problematické pro mě bylo rozeznávání postav, neboť mi všichni herci přišli tak nějak stejní. :) Co však rozhodně potěší, je kamera, která neskutečně krásně zabírá nejen přírodu, ale také veškeré dění. Pravděpodobně nejzapamatovatelnější je scéna vraždění a následný útěk Atanardžuata přes ledové pláně. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Velice podmanivý snímek, který oplývá atmosférou a silným příběhem o lidské duši a souznění člověka s přírodou. Silný zážitek, který je podtržen tím, že se toho dozvíte mnoho o zcela jiné entitě lidí. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nakonec, i přes poněkud přestřelenou stopáž, se mi to líbilo. A to i přesto, že zápletka není nijak objevná a měl jsem velké problémy rozeznávat jednotlivé postavy. Trochu to zkrátit, byl to vyloženě výborný film (70%). ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Velmi drsné a autentické drama ze života eskymáků, které pochopitelně zaujme také svou originální atmosférou. Přemrštěná stopáž bohužel brání vyššímu hodnocení. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Velmi dlouhá stopáž, poměrně stereotypní prostředí a omezený počet akterů ve snímku který přesto ani na okamžik nenudí a ukazuje divákům kulturu a drsné životní podmínky Inuitů takřka dokonalou a velmi přitažlivou formou. Z filmu vane dech ledových plání a atmosféra dávných severských mýtů. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Opět jsem se utvrdil ve faktu, že ne všechny filmy jsou pro mě. Přesně toto je ten případ. Takřka tříhodinový snímek, u kterého jsem si po hodině uvědomil, že nevím o čem je. Připadalo mi, že film nemá nijak stanovený příběh a celé mi to přišlo jako sled několika epizod. S "herci" jsem se nedokázal stotožnit a jelikož mi všichni přišly takřka stejní nevěděl jsem kdo je kdo. 2* dávám za vizuální stránku. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Slabší 4*. Jak se vyjádřila dcera (12): "Na první film národa je to dobré, ale není to nejlepší film, co jsem kdy viděla." Souhlasím. Není to špičkové, ale určitě dost dobré a VELMI zajímavé. Zajímavá kamera, vláčný styl vyprávění, úžasná krajina. Kultura Inuitů je naprosto odlišná od naší, ale přesto stále velmi lidská a pochopitelná. ■ Paradoxně, na rozdíl od více lidí, co vnímali první hodinu a půl jako nudnější, se mi právě první hodina a půl líbila víc. Jediná část filmu, kdy jsem si začal uvědomovat, že se to už vleče, byl úplný závěr. Snesl bych ho kratší, ale nevím jak vykrátit. ■ První natočený film, ve kterém se mluví jazykem Inuitů (Inuktitut)! První film vytvořený Inuity! Nominace na Oscara. A to vše v levných DVD za 1,99 euro! ()

Reklama

Reklama