Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život apačského náčelníka Geronima je dodnes zahalen pochybnostmi. Někteří ho vnímají jako neohroženého obhájce indiánských práv, druzí v něm naopak vidí obyčejného vraha. Westernový snímek z roku 1962 přináší příběh, který kombinuje legendu se skutečnými událostmi a vypráví o hrdinném indiánském boji za svobodu a důstojnost. Děj se odehrává po roce 1880, kdy byly ke kapitulaci donuceny všechny apačské skupiny až na jednu v čele s neohroženým Geronimem. Jeho zdecimovaný kmen nakonec přistoupí na nabídku americké vlády a vymění své území za přidělené místo v indiánské rezervaci San Carlos v Arizoně. Krátce po příjezdu do rezervace ovšem Geronimo odhalí snahu o podvodný prodej jejich půdy a s několika věrnými bojovníky se dává na zběsilý útěk. S hrstkou hrdých mužů čelí obrovské přesile americké armády a bojuje za spravedlnost. V roli legendárního apačského náčelníka zazářil Chuck Connors, který se kromě herectví proslavil také jako profesionální hráč basketbalu a baseballu. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

T2 

všechny recenze uživatele

Indián Geronimo(s kamennou tvárou, výborne hrajúci Chuck Connors), bol doteraz pre mňa iba ako tak známe meno Indiána, odteraz to bude hrdinské meno o ktorom by som sa chcel dozvedieť viac v čo dopomohol tento film a boji za slobodu Apačov, potešilo ma vidieť vo filme tvár "Batmana" Adama Westa, ktorý slúžil na strane zla ako poručík John Delahay ale jeho postoj tam bol neutrálni a tak z jeho postavou prišli aj sympatie. Výborný western o hrdinstve malej Indiánskej skupinky pred útlakom diktátorstva "slobodnej" Ameriky. Filmu nechýba akási otrlosť v scénkach, trošku je škoda že tam nebola nejaká väčšia prestrelka, ktoré mám u takýchto filmov moc rád. /85%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jay Silverheels, Ian McDonald, Monte Blue a konečně nedávno Wes Studi - to jsou všechno filmoví představitelé slavných apačských náčelníků. Geronimo v podání Chucka Connorse byl ale ten nej. Jedinou, i když podstatnou, chybou filmu je trochu ujetý nehistorický happyend à la Hollywood, který jako by byl třešničkou na dortu americké omluvy. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem viděl legendární western Geronimo. A přes nesympatického představitele Geronima to je lehce nadprůměrný western díky členitému scénáři a svižnému tempu filmu a samozřejmě i díky námětu hrdinství posledních divokých Apačů. Ale např. na vynikající Fordovy filmy s obdobným námětem jako je Podzim Čejenů nebo Měla žlutou stužku však Geronimo nemá... Trailer: nenalezen ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Predstaviteľ Geronima Chuck Connors( nie Norris!) hraje známeho apačského náčelníka dobre. Ostrý indiánsky pohľad a kamenná tvár bez úsmevu mu ide, len tým modrým očiam sa nestačím čudovať. Geronima som na nejakých fotkách videl, ale pochybujem, že by mal modré oči nielen on, ale i hociktorý indián. Posledný predstaviteľ Geronima Wes Studi je ideálny predstaviteľ a to nielen pre svoj pôvod. Napriek tomu má tento starší film čo ponúknuť. Aj keď je takmer neznámy, myslím, že patrí k tomu najlepšiemu, čo sa o Geronimovi natočilo. Tým ale nechcem povedať, že sa to nedá lepšie...70%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi průměrné, silné spíše tématem než provedením. Příběh se vyvíjí značně chladně, chvílemi se více mentoruje než přemýšlí, pocitově se to ke mně nedostalo. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Všetci indiáni pôsobia ako belosi natretí na hnedo. Modrooký Connors pripomínajúci Schwarzenegra je tiež trochu zvláštny. Ale postupne som si zvykol. Tvorcovia držia príbeh na uzde, jednotlivé povinné témy (rezerváciia) nie sú zbytoče naťahované a celkom dobre funguje aj chlapská hrdosť narážajúca na vlastnú zodpovednosť za iných... ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Neveľmi známy western o poslednom náčelníkovi Apačov, ktorý rovnako ako aj Apači akosi stráca dych. Neviem, nakoľko je historický presný (o závere sa dá pochybovať), avšak jeho spracovanie je až priveľmi štandartne odvedené, takže inak nanajvýš zaujímavá a hlavne pre američanov závažná téma, ktorej v začiatkoch nechýba ani myšlienka nemá potrebné vyznenie. Za zmienku ešte stojí hlavný predstaviteľ Chuck Connors s jeho neľutostným pohľadom a rezanými rysmi tváre dal Geronimovi tú správnu charizmu. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Geronimo, slavný náčelník kmene Apačů, který se narodil někdy ve 20. letech 19. století (neví se přesně), byl hrdinou, který proslul hlavně díky své statečnosti, síle a nezranitelnosti. Jeho legenda je však opředena mnohými nejasnostmi. Jeho blízcí ho uctívali a nesnesli by ani sebemenší kritiku na jeho osobu, zatímco někteří další Indiáni, kteří ho znali, ho nazývali jako prachsprostého zbabělce, možná však jenom ze závisti. Jeho slávu si nejvíce vysloužil tím, že s hrstkou apačských bojovníků statečně unikal americké a mexické armádě, která čítala mnohonásobnou přesilu a to vše jen proto, že chtěl svobodu a hrdost, která mu a jeho lidem zaslouženě patřila. O tomto faktu se můžeme dozvědět i v tomto biografickém snímku, ale dalších takových není mnoho. Film si totiž zakládá hlavně na zábavném příběhu, který bohužel není příliš věrný skutečnosti a už vůbec ne, co se týče lidí okolo Geronima. Tento fakt na čtyři hvězdičky nedokázal pozvednout ani dobrý výkon výborně obsazeného Indiána s hluboce pronikavýma modrýma očima, Chucka Connorse, ani překrásné vykulené Kamaly Devi. Pro mě je Geronimo hrdina, at' už to bylo jakkoliv a mnohem víc bych ocenil přesné životopisné zpracování jeho života, než tuto napůl smyšlenou, ale dějově skvělou povídku. Snad se mi někdy takový snímek dostane do rukou, pokud vůbec takový existuje. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Chuck Connors v úlohe Geronima je ozaj dobrý.Dobré stavaný,výborne sa hodil na túto úlohu.Až na tie oči.Boli nejako moc modré,neviem či ich má také naozaj,alebo mal kontaktné šošovky,ak vôbec už v tej dobe dobe,roku 1962 existovali.Neviem prečo,ale pripadalo mi to nejak divné,ako rušivý moment.Film sa ani náhodou netvári historický presne.Ale je o ňom známe,že prekabátil a oklamal armádu USA nie ráz.Robil si z nej posmech a často ju vystavoval hanbe.Solídny a dobrý film,končiaci sa typickým americkým happyendom,čo ale v tomto filme trochu vadilo. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Takový naprosto tradiční indiánský western, trošku podobný mayovkám. Indiáni zde nejsou tupá bezcitná zvířata jako v mnoha westernech té doby, ale do těch ušlechtilých zromantizovaných postav z mayovek mají také daleko. Vyprávění o posledním boji Geronima ovšem není nijak strhujícím zážitkem, spíše pohodovou podívanou bez většího dramatu, k tomu chybí lepší herci. Bavil jsem se, výprava je pěkná, je tu "hláškující" indián a vše skončí na rozdíl od reality pohádkovým happyendem. Slušná tříhvězdičková záležitost. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Překvapivě svižné a živé. Rádoby reálný pohled podporuje fakt, že film není rozdělený na hodné a zlé. Ti zlí jsou převážně vychcaní a ti hodní od přírody tupí a omezení. A to právě film nijak nezastírá. Jinak ten omezeně statečný Geronimo musel být asi nesmrtelný, protože zemřel až v 79-ti letech na zápal plic, a to po pádu z koně v opilosti do ledové vody. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Už jen čistě z principu, ale tenhle snímek si to zaslouží, bych filmu udělil čtyři hvězdy. Masakrování indiánů já vnímám velmi negativně. Žili na daném území mnohem, mnohem dřív než příchozí a ti tak neměli absolutně žádné právo jim půdu brát, rozdělovat co jim nepatří a dokonce indiány segregovat. Geronimo a jeho kmen měli plné právo se bránit a je škoda, že se nedomluvili s jinými kmeny, mohli vytěžit ze svých práv víc. A co tehdy dokázali USA u indiánů, jako by je postihlo na celá staletí. I po desítkách let znovu a znovu vstupovali na cizí území, jednali dle svých chorých vojenských a politických mozků a dělají to dodnes.  Jinak se jedná o poctivě natočený snímek, který využívá příjemné lokality a věrnosti hereckých výkonů. I když pravda, hlavní herec mi místy přišel mírně toporný a možná byl obsazen hlavně díky svému vzhledu, kdy on na indiána opravdu vypadá. Nezdržuje se tím, co není důležité a nezabývá se nějakou zbytečnou omáčkou. O tom svědčí i ustřižený konec. O slavném apačském náčelníkovi toho bylo natočeno více, ale posuzovat nemůžu. Podle mě se ale tato verze bude blížit k nejlepším. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Dobre natočený film o boji hŕstky apačov proti lživým bielym tváram. Geronimo je v Connorsovom podaní tvrdý chlapík. Príbeh je však príliš čierno-biely a romantizovaný. Geronimova squaw je priam modelka a porodí mu syna takmer v okamihu "víťazstva" nehovoriac o happyende. Príbeh však správne graduje a nič nezadrháva. ()

PORTER44 

všechny recenze uživatele

Apači se vzdají a jdou dobrovolně do izolace v čele s Geronimem ,jen co se usídlí v zajetí se jim to přestane líbit a uprchnou zpět do hor bojovat za svobodu,průměrná podívaná s přestřelkami mezi indiány a vojáky. ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

V tomto zpracování se přiklonili k verzi "modrých očí", kterou ze všech, kteří se s Geronimem setkali zaznamenal pouze Wood, ale i podle fotografií vypadal spíš jako Eskymák než jak jej ztvárnil Chuck Connors. Ve filmu jsou i jiné a dost velké historické nepřesnosti. Je potřeba jej proto brát spíše jako smyšlený western o skutečně existující postavě. Nějak výrazně mne tento film nezaujal, přestože se v této točili dobré westerny, tak tento já k nim neřadím. ()

Reklama

Reklama