Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarem oceněný Anthony Hopkins v roli vášnivého milovníka a malíře. Slavný umělec vysává a ničí ženy, které k sobě připoutá do té doby, než potká sobě rovnou... Francoise Gilotová vypráví neobvyklý životopisný příběh renomovaného španělského umělce Pabla Picassa. Francoise byla od roku 1945 po celé desetiletí Picasssovou milenkou a porodila mu dvě děti Claude a Paloma. Film popisuje Picassa jako notorického sukničkáře. V krátkých obrazech vidíme i vztahy s jeho manželkou Olgou, umělkyní Dorou Marrovou či Marii-Theresií Walterovou, kterou malíř vídal jen o nedělích. Dokonalý Anthony Hopkins představuje geniálního umělce se zlozvykem využívat a zneužívat ženy, který nepodváděl pouze svou manželku, ale i jednotlivé milenky. (HBO Europe)

(více)

Recenze (56)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je to tím, že život Picassa moc neznám a filmový průmysl je mi blíž, ale když porovnám Antonyho Hopkinse jako Picassa a následně jako Hitchcocka, tak musím říct, že Hitchcock vyhrává na plné čáře. Skoro to vypadá, jak kdyby se Hopkins víc snažil. Tady hraje jak kdyby nic. Nebejt Nataschy a Julianne, tak je to totálně nevýraznej film bez ničeho hezkého. Zaplať pánbůh za ně, jinak bych tady snad zhebnul nudou. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Ivory už svá nejlepší díla natočil dříve (Soumrak dne, Pokoj s vyhlídkou), tento film příliš povedený není a stojí za vidění opravdu jen kvůli Hopkinsovi (nejlepšímu herci vůbec), který už dokázal vytáhnout aspoň na tři hvězdičky kdejakou blbost. Dobrá ale úplně stejnná jako jinde je i hudba Richarda Robbinse. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Malování je silnější než já. Dělá si se mnou co chce."                                                                                                       Pablo Picasso jako citový vyděrač a usurpátor s dvojí morálkou - jednou pro sebe, druhou pro okolí. Mám ráda kubismus nebo jak ho přezdívá má dcera - hranaté obrázky. Ale z kubistů mám nějrdaději ty české. Necitlivé sobce nemusím. Anthony předvedl dost věrně, jak to vypadá v praxi. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Ač jsem v mládí utrpěla výtvarné vzdělání, nějak mě prostředí bohémů prudí a filmy o nich nudí. Snad proto, že jsem nikdy neměla správnou bohémskou povahu: chlastání i promiskuita jsou mi cizí, nemám ve zvyku vést pseudofilozofické pindy, nepovažuju za umění, když někdo chlístne barvu na plátno a přikreslí k tomu fixem kokota jedním tahem. Snad mi tedy Pablo Picasso i samice, které mu proběhly postelí, odpustí můj nezájem, vyjádřený veskrze průměrným hodnocením. Bylo to pěkně natočené, zahráli si v tom dobří herci a několik scén ze života slavného matlala působilo celkem zajímavě, ale přes 55% ze sebe nevydojím. Mimochodem, mladý Pablo byl fešák, ale starého bych se nedotkla ani koštětem na dlouhé násadě - co ty ženské viděly na proplešlém, egoistickém dědkovi s chladnýma očima? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ženy chcú mužov, ktorých nemôžu vlastniť a ktorí ich nebudú bezbreho milovať paradoxne práve preto, že po tom nesmierne túžia. Na bohémskom Picassovi videli iba tú charizmu a slávu, dokonca ani jeho peniaze si nemohli užívať plnými dúškami. Požierač všetkých naokolo dosiahol to, čo dosiahol práve tým, že ľudia okolo neho boli ochotní sa nechať požierať. Je to v rámci vesmíru nespravodlivé, ale tak to je. Určite nebude Pablo jediným príkladom v histórii, skôr jedným z mnohých. Rozhodnutie urobiť z Francois hlavnú postavu rozprávania považujem práve kvôli jej uhľu pohľadu ako najnezávislejšej ženy jeho života za veľmi šťastné. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Zajímavosti ze života malíře PICASSA, viděno záznamy jeho poslední pořádné ženy. S PICASSEM nebylo snadné vyjít, jako s každým velkým kumštýřem. A přece to s ženskými uměl, a ty nejlepší se staly jeho kvalitními milenkami, či manželkami. Film patrně bude šokovat naivní pohlížeče na životy kumštýřů odkojených bolševickým školstvím, stále úspěšně se držícím v našem školství. Ale dobře jim tak! ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Po filmech jako Rodinné sídlo či Soumrak dne jsem od týmu Merchant - Ivory - Jhabvalová - Hopkins určitě čekal víc. Tohle jsou dvě hodiny ničím zajímavého příběhu o milostném životě slavného malíře. Herci i kameraman se sice snaží, ale historku o ničem to nezachrání (50%). ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Anthony Hopkins je jako Pablo dokonale přesvědčivý a Natasha je... prostě úžasná! Mimo jiné se z tohoto snímku dozvíte, že sovy mají rády kočičky. :-)) ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Přežila jsem Picassa je v podstatě výpravný snímek o nesnadném soužití se slavným malířským velikánem 20.století, který za svého života docílil toho, že jej znal celý civilizovaný svět. Pabla Picassa bravurně ztvárnil Anthony Hopkins, který si tuto roli doslova užívá a Picassem se prostě stal. Žít s extravagantním, avantgardním bohémem, horkokrevným Španělem, chtělo "kus statečné baby".. Našla se taková. Byla rovněž úžasná, sice jí to nedopadlo, ale dokázala odejít s hlavou vztyčenou a ještě o tom všem napsala dobrou knihu. Natascha McElhone se mi asi nikdy nelíbila více. Film voní barvami a vínem, pulsuje to v něm, jako na koridě a určitě stojí za shlédnutí. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Od Hopkinsa nemožno očakávať iné ako maximálny výkon, všetko mal naučené, tie pózy, vyjadrovanie, proste Picasso sám. Opäť bolo dobre ukázané, že to nebol len umelec, ktorého obrazy sa mi nepáčia, ale hlavne otrokár, najmä vo vzťahu k svojim ženám. Toto spracovanie sa mi zdalo ale nudnejšie a Picassov osobný život je trochu lepšie spracovaný v seriáli Génius, kde Picassa stvárnil Banderas. V každom prípade Francoise Gilot doslova „prežila Picassa“ a to o poriadny kus života. Kým Picasso už pomaly polstoročie nie je medzi nami, pani Gilot oslávila len nedávno 99 rokov. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Příběh slavného malíře a jeho mladé žačky a zároveň milenky Francoise. Scénář: Ruth Prawer-Jhabvala. Kamera : Tony Pierce-Roberts. Hrají : Anthony Hopkins jako Pablo Picasso a Natascha McElhone jako Francoise. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

A. Hopkins je coby egocentrik a Bůh řady žen, jež si Picasso podmanil, výborný. Natascha nádherná a elegantní jako vždy. Film však trpí klasickými nepříjemnými rysy životopisů: vycmrndlostí, zdlouhavostí a overvoicem. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Základní problém bude asi v předloze, která je celá konstruována tak, aby z toho Francoise vyšla jako ta úžasně silná a jedinečná osobnost, která se vzepřela bezohlednému démonovi(nebo-chcete li-nenasitnému minotaurovi) a přežila-Proto je film nejlepší v těch polohách(a je jich pramálo)kdy se zaměřuje na Picassa jako umělce(tvořícího, prodávajícího, unaveného..). Pohled na Picassa ve vztahu k ženám je jednostranný a neobjektivní(nebo spíše hodně subjektivní).. možná to takhle může být dobře čitelné pro ženy, ale pro chlapa bude tenhle styl vyprávění asi trochu cizí.. Jinak teda-Natascha zahrála parádně, tak parádně, že přehrála i Hopkinse, který mi připadal místy dost nepřesvědčivý a hlavně hrozně slizský(břidký, odporný..brrr..tímhle by vás někdo dostal holky?). Dělá co může ale Picassova přirozená živočišnost a charisma je zde někdy přehnaná a někdy zase zcela chybí. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Filmový počin velmi plochý. Když to člověk srovná s Ivoryho Forsterovskými adaptacemi Howards end a Soumrak dne, jako by srovnával filmy dvou různých tvůrců. V prvním případě se jedná o propracované a mimořádně působivé dobové a psycholgické portréty určitého druhu lidí. Zde se nám však dostane jen jedné banální červené knihovny, a nebýt oním hrdinou, okolo kterého se tato story točí slavný malíř ztvárněný slavným hercem, nestálo by to vůbec za pozornost. Takto zůstává jen jakási trochu dojemná, trochu banální story o tom, jak jeden egoista byl zvyklý, že může ženy střídat jako ponožky, zatímco on je nedotknutelný. A vlastně i byl. Utrpěla jen jeho ješitnost, nikoliv city, kterých nebyl - k lidem - schopen. Jak povrchně plochý byl tento umělec, alespoň z toho úhlu pohledu, kterým byl tento příběh nahlížen, tak podobně ploše vyzníval i celý film. Podivné, od Ivoryho a jeho týmu bych to nečekal. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

"Oni nenáviděli jeho umění, ale milovali jeho jméno a věděli jak Picasso může být užitečný pro jejich propagandu." Ano v této větě z filmu je řeč o komunistech...jak smutné. Ale zároveň je tento snímek jednou velkou zfilmovanou povahovou clonou, která pomalu poodhaluje zálety už tak velmi starého ale nadaného muže. Vystihuje to také další věta - "..jakmile se v jeho životě objevila nová žena, tak to bylo vidět na jeho tvorbě." Taková menší role Julianne Moore, která tehdy vypadala velice mladě - dobré, ale celkově je snímek méně životopisný a mnohem více se stává pouze zpovědí jedné ženy co "přežila Picassa" a nezbláznila se. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Zde se opět ukazuje jaký mistr je Anthony Hopkins, kterému skvěle až překvapivě sekunduje Natascha McElhone. Film poodkryl komplikovanou Piccasovu povahu a stojí za zhlédnutí. Já osobně jsem fanda životopisných snímků, takže jsem tento snímek přijala s povděkem. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Může mi někdo říct, co je na tomto filmu romantického Viz označení)? Paříž? Azurové pobřeží? Nechápu. Už několikrát jsem psala, že "romantický" je tu nalepené skoro u všeho. Jinak dobrý film, vynikající Anthony Hopkins i krásná Natascha McElhone. Postava Francoise Gillotové je mi ale na základě její knihy dost nesympatická. Obecně nemám ráda pomlouvání bývalých partnerů a praní špinavého prádla ani mezi kámoškami, natož pak veřejně, i když slouží k lepšímu poznání génia. Knižní předloha je o dost horší než film a strašně trpí jáismem (jako ve stylu co by byl ten mazal Picasso beze mě). Picasso se s ženami vůbec nemazlil, to je asi pravda, ale taky jim nic nesliboval a všechny věděly do čeho jdou a některé uměly pěkně citově vydírat. Pěkně je to popsáno v jeho velmi podrobném životopise od Patricka O´Briena, a tam také není Francoise vylíčena moc kladně. Jako umělec byl jedinečný, i kdyby namaloval jenom Guernicu. Líbí se mi i to, že byl ve filmu Matisse, toho mám ještě raději. ()

Reklama

Reklama