Reklama

Reklama

Hnízdo hrdličky

  • Ukrajina Gnizdo gorlytsi (více)

Obsahy(1)

Po dvou letech se vrací domů na Ukrajinu. V očích však nemá radost a pod srdcem nosí tajemství… Daryna (Rimma Zjubinová) se vrací na Ukrajinu poté, co pracovala v Janově jako opatrovatelka zatrpklé seniorky. Roky její ilegální dřiny umožnily manželovi Dmytrovi (Vitalij Lineckij) postavit nový dům a jejich dospívající dceři pokračovat ve studiích. Změnily i samotnou Darynu – do své vesnice se vrací jako nezávislá žena zvyklá na velkoměsto. Je však také v desátém týdnu těhotenství se synem své italské klientky, bohatým a čerstvě rozvedeným právníkem. Darynka stojí před volbou: jít na potrat a udržet rodinu, nebo přivést na svět nový život, ale zničit rodinné hnízdo... Režisér Taras Tkačenko si pro svůj film vybral silné téma Ukrajinců cestujících do zahraničí za prací (jejich odhadované číslo před válkou bylo 4 000 000). Hnízdo hrdličky získalo cenu za nejlepší ukrajinský film na Mezinárodním filmovém festivalu v Oděse a v roce 2017 zcela ovládlo první ročník obnovených ukrajinských filmových cen – Zlatá káča. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

angel74 

všechny recenze uživatele

Obyčejným lidem na Ukrajině se těžce žije a snadno umírá, ani tam nemusí být zrovna válka, proto spousta z nich migruje za prací třeba právě do Itálie. O tom všem a problémech s tím spojených vypráví film Hnízdo hrdličky. Vůbec si nedovedu představit, co bych dělala, kdybych se ocitla v tak bezvýchodné situaci, do které zabředla hlavní hrdinka Daryna. Určitě bych nebyla klidná jako ona, i když vím, že nějakým vyšilováním bych stejně nic nevyřešila. V každém případě jde o působivý snímek, který mě nevtíravou formou přiměl k malému zamyšlení nad složitostí mezilidských vztahů. (80%) ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vůbec těm Ukrajincům jejich způsob života nezávidím. Neznám žádný národ jako je, kteří by tak cestovali na západ za prací. Přitom chápu, že i tyto situace můžou mít různá úskalí. O jednom takovém mluví právě tento film, který mě po dramatické stránce velice překvapil. Zajímavý kousek, ukazující v praxi to, nad čím se tady my už tolik let podivujeme. Smutné a přesně se hodící k tomuto národu. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sonda do nelehkého života na ukrajinské vesnici, kdy někdo z rodiny musí za prací do zahraničí, aby se vůbec dalo přežít, což samozřejmě silně poznamenává mezilidské vztahy. Začarovaný kruh, z něhož v podstatě není úniku. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

... brzy obsadí. Týrat mysl člověka bude vztahová horečka. Kdo si více cukru zaslouží? Koho si na stůl položí? Zemitý kulič, nebo krémovité tiramisu? Rustikální p/l/ot vs. mramorový lesk dlaždiček. Život není peříčko. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama