Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

poz3n 

všechny recenze uživatele

S tvorbou Petera Jacksona se zásadně míjím. Nemám žádný vztah k sérii Pána prstenů, nelíbil se mi ani žádný z jeho dalších filmů, včetně Pevného pouta, které nese několik spojujících motivů právě s filmem Nebeská stvoření. Ani u Nebeských stvoření mě nijak neuchvátila Jacksona práce s fantaskním světem obou dívek, nicméně zvolená režijní forma, práce s kamerou, herecké výkony a intimně drásavá atmosféra (pomrkávající chvílemi k rané tvorbě Petera Weira nebo třeba Guillerma del Tora) tvoří velice zajímavý a nezvyklý filmový zážitek, vrcholící nervydrásajícím závěrem. V kontextu Jacksonovy tvorby jsou tak pro mě Nebeská stvoření jeho nejlepším dílem a zároveň jediným filmem z jeho tvorby, který mnou dokázal pohnout. 7/10 ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Ono tam toho fantazijného zmýšľania mladých dám mohlo byť pokojne aj viac a ušetrili by sme si pohľad na zbytočné a nič nehovoriace dialógy a scény. Svet mladej Pauline bol v začiatku veľmi jednoducho podaný, bez výrazových prostriedkov a nižšou réžijnou kreativitou. To, čo prišlo neskôr bola už iná káva. Len čo s tým úvodným nudným rozbehom? ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dvě osamělé holky si vytvořily vlastní svět a když jim ho někdo chtěl rozbít, rozhodly se vraždit. Jedna z nich se kvůli rodičům stále stěhovala, druhá neměla kamarádky pro svou příliš introvertní povahu. Jejich setkání bylo osudové a neměly se už nikdy rozejít. Tedy alespoň ne dokud dospějí. Jenže život si nebere servítky a slabší musejí ustupovat silnějším. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv už na začátku je jasně řečeno, že to celé dopadne tragicky, tak díky Jacksonově režii na to člověk úplně zapomene. Užíval jsem si nádherný vizuální, sem tam úsměvný, příběh dvou dospívajících dívek, které se přirozeně bouří proti svým rodičům, milují své idoly a vytvářejí si vlastní snový svět, který je podán naprosto výtečně. Já s nimi vlastně celou dobu sympatizoval, kroutil hlavou nad úzkoprsostí rodičů a chápavě pokyvoval nad jejich postojem. Když pak už přituhovalo, tak mě začalo, i přes stále poněkud odlehčený tón, mrazit a na samotném konci už jsem měl regulérní husí kůži. K vynikající režii pak přispěly Melanie Lynskey, jejíž Paula byla zatraceně důvěryhodná a pochopitelně devatenáctiletá Kate, která byla neskutečná už ve své první filmové roli. 95% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Brázdením po csfd prichádzam na to, že už v dávnej minulosti som videl dosť zvláštnych, nezávislých a ťažkých psycho filmov. Má to tú výhodu, že tieto nevšedné zážitky vám ostanú v pamäti dlhšie a hlbšie, ako množstvo filmov, ktoré neskôr pozeráte ako závislý filmový divák rad za radom. Jedným z takých mojich zážitkov, na ktoré som nezabudol, sú Nebeské stvorenia. Kdeže som vtedy mohol tušiť, kam to Jackson dokáže a ako sa aj tento film spätne dostane do širokého diváckeho povedomia. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (27)

  • Peter Jackson se rozhodl natáčet v rámci možností na skutečných místech, kde se odehrály události zobrazené ve filmu. Bistro, kde Honorah Parker (Sarah Peirse) snědla své poslední jídlo, bylo zdemolováno několik dnů po skončení natáčení. Peter Jackson také prozradil, že když štáb dorazil na místo vraždy, najednou jako kdyby se zastavil čas a ptáci přestali zpívat. Po krátké konzultaci se filmování přesunulo o několik stovek metrů dál. (HellFire)
  • Většina obsazení byla vybrána podle fyzické podobnosti k postavám, které hráli. (Cheeker)
  • Spoločnosť Weta Digital, založená Petrom Jacksonom a Richardom Taylorom v roku 1993, sa po prvýkrát podieľala na špeciálnych efektoch práve na tomto filme. (ČSFD)

Reklama

Reklama