Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Biografický film o skutečném případě matkovraždy - člověka hned napadá celá řada klišé, která se na takový žánr mohou navázat. Úplně to vidím - matka a dcera na sebe ve snaze o oscarový výkon křičí až se jim napínají žíly na krku a do toho hraje sentimentální smyčcová hudba. Ale Peter Jackson naprosto překvapí tím, jak se mu podařilo zcela suverénně podobným šablonám vyhnout a příběh převyprávět lehce, nepietně, přitom ale se zdrcující katarzí. Ze všeho nejvíc se režisér soustředí na pochopení společného světa dvou dívek, velmi zajímavě rozehrává jejich fantazie a tím se vyhýbá přílišnému realismu, který by už tak strašnému tématu mohl jedině ublížit. O tom, co jsou Nebeská stvoření za film, podle mě dobře vypovídá to, že ihned po skončení jsem mu dal čtyři hvězdičky, ale asi za čtyři dny jsem musel změnit na pět. Je to takový ten zdánlivě nenápadný snímek, co je ale plný otázek a podmanivé atmosféry, takže ho jen tak nedostanete z hlavy... ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Ve skutečném světě jsou nešťastné a mají jenom sebe, a tak začnou psát knihu, kde si vysní krásný bizardní svět ve stylu ženských historických románů. Přesto to rozhodně není dojemný film pro maminy na mateřské - a nechybí ani pár zrnek zvláštního Jacksonovského humoru. Kdo by si pomyslel, že film o dvou kamarádkách/lesbičkách, které se dopustí vraždy, může být tak plný zářivých barev. Nebýt nezvládnutého konce, byl by to podobně dokonalý film jako Shawshank. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv už na začátku je jasně řečeno, že to celé dopadne tragicky, tak díky Jacksonově režii na to člověk úplně zapomene. Užíval jsem si nádherný vizuální, sem tam úsměvný, příběh dvou dospívajících dívek, které se přirozeně bouří proti svým rodičům, milují své idoly a vytvářejí si vlastní snový svět, který je podán naprosto výtečně. Já s nimi vlastně celou dobu sympatizoval, kroutil hlavou nad úzkoprsostí rodičů a chápavě pokyvoval nad jejich postojem. Když pak už přituhovalo, tak mě začalo, i přes stále poněkud odlehčený tón, mrazit a na samotném konci už jsem měl regulérní husí kůži. K vynikající režii pak přispěly Melanie Lynskey, jejíž Paula byla zatraceně důvěryhodná a pochopitelně devatenáctiletá Kate, která byla neskutečná už ve své první filmové roli. 95% ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Jackson vo svojej takmer plnej sile. Ideálne morbídny príbeh, mix reality a "rozprávkovosti", do toho kreatívno-vizuálno-podmanivé jemne úchylné vízie, aké vie zobraziť len tento novozélandský mág a to všetko podporené "neštandardnými" hereckými výkonmi. Optimálny guláš pre silný film, ktorý každou minútou hustne do konečnej lahodnej konzistencie... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Starší tvroba Petera Jacksona, nesoucí jeho typický rukopis, je taková zvláštní. Především všechny postavy ve filmu jsou hrány takovým způsobem, že působí jako své vlastní karikatury. Někde to funguje dobře (Braindead) a někde to působí téměř šíleně (jako zde). Dějová linie o dvou děvčatech, které se tolik separovali od okolního světa, až jim přišlo normální zabít je určitě velmi zajímavá, ale řekl bych, že Jackson není až takový psycholog, aby něco takového dokázal vykreslit věrohodně. Nuda však nehrozí, Jackson bere filmování jako velkou zábavu a to se do filmu otisklo. Originální kamerové švenky a právě přehnané herectví dělají z filmu velmi záživnou jízdu osudem dvou problémových děvčat, ale myslím, že občas by nebylo od věci trochu přibrzdit a ponořit se víc po povrch. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (26)

  • Kate Winslet byla jednou ze 175 dívek ucházejících se o roli Juliet Hulmeové. (Karlos80)
  • Stejně jako ve všech svých filmech, i zde se Peter Jackson objeví. Všimněte si bezdomovce, kterého Juliet (Kate Winslet) políbí cestou z koncertu. (Ištván87)
  • Melanie Lynskey i Kate Winslet se proslavily díky rolím, ve kterých hrály postavu jménem Rose. Lynskey v seriálu Dva a půl chlapa (od r. 2003) a Winslet ve filmu Titanic (1997). (Cheeker)

Reklama

Reklama