Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

Lima 

všechny recenze uživatele

Natočit to někdo jiný, byl by z toho pouhý popisný příběh, hodící se tak na desátou večerní na Novu, ale Peter Jackson z toho udělal strhující podívanou, ve které marnotratně hýří režijními nápady, které jsou prostě NEUVĚŘITELNÉ. Kdo ví, možná právě nominace na Oscara za toto dílo pomohla Jacksonovi přesvědčit šéfy New Line Cinema, aby mu LOTRa financovali. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Jackson natočil po Meet the Feebles a Braindead své první seriózní drama a jeho hororové začátky prozrazuje snad jen těkavá kamera, která v důležitých momentech přidává na napětí, jindy je ale velmi rušivá a do dramatu takového kalibru se nehodí. Samotný příběh není až do osudového momentu vyprávěn příliš vážně. I když se Jackson snaží místy diváka přesvědčit o opaku. Dramatické chvíle jsou totiž vyváženy lehkovážnými sekvencemi a obrazy z vysněného světa dívek, plného barev. Jackson každopádně dokázal, že není jen režisér humorných gore filmů, ale že umí zacházet s herci a dokáže napsat skvělý scénář. A jelikož Heavenly Creatures sklidili pochvalu, Jackson byl na dobré cestě k natočení Pána prstenů. Rozpočet: 5 milionů USD. Box office: 5,4 milionů USD. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Pro lidi, co žerou LSD, má den 25 hodin. Debutující Kate Winslet a docela zábavný poslední 2 minuty filmu jsou asi jediný důvody, proč se na tohle dílo uživatele halucinogenů podívat. Celkově mi to přišlo jako totální nesmysl. Peter Jackson se timhle filmem zařadil k mým neoblíbeným režisérům. A Melanie Lynskey má tak hrůzostrašnej obličej s permanentně nasranym výrazem, že by s tim mohla rozhánět demonstrace. 30% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Drsnejšia verzia Anny zo zeleného domu. Peter Jackson sa rozhodol sfilmovať zaujímavý príbeh, ktorý ale maximálne vystačí tak na článok, či 30 minútový dokument, nie na celovečerný film. Herci sú priemerní (Kate Winslet vyslovene otravná), príbeh predvídateľný a nepomáhajú mu ani mdlé fantaskné scénky, ktorými sa snaží vyplniť diery v scenári. A čo je najhoršie, to všetko v šedom televíziou páchnucom vizuále. Toto fakt točil Peter Jackson? ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Biografický film o skutečném případě matkovraždy - člověka hned napadá celá řada klišé, která se na takový žánr mohou navázat. Úplně to vidím - matka a dcera na sebe ve snaze o oscarový výkon křičí až se jim napínají žíly na krku a do toho hraje sentimentální smyčcová hudba. Ale Peter Jackson naprosto překvapí tím, jak se mu podařilo zcela suverénně podobným šablonám vyhnout a příběh převyprávět lehce, nepietně, přitom ale se zdrcující katarzí. Ze všeho nejvíc se režisér soustředí na pochopení společného světa dvou dívek, velmi zajímavě rozehrává jejich fantazie a tím se vyhýbá přílišnému realismu, který by už tak strašnému tématu mohl jedině ublížit. O tom, co jsou Nebeská stvoření za film, podle mě dobře vypovídá to, že ihned po skončení jsem mu dal čtyři hvězdičky, ale asi za čtyři dny jsem musel změnit na pět. Je to takový ten zdánlivě nenápadný snímek, co je ale plný otázek a podmanivé atmosféry, takže ho jen tak nedostanete z hlavy... ()

Galerie (115)

Zajímavosti (27)

  • Stejně jako ve všech svých filmech, i zde se Peter Jackson objeví. Všimněte si bezdomovce, kterého Juliet (Kate Winslet) políbí cestou z koncertu. (Ištván87)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. září 1994 na filmovém festivalu v Benátkách. (ČSFD)
  • Obrázek na stěně v Paulině (Melanie Lynskey) pokoji je fotka skutečné Juliet Hulme. (Cheeker)

Reklama

Reklama