Reklama

Reklama

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

  • USA The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (více)
Trailer 2

V dávných dobách byl vykován kouzelný prsten, který vlastnil pán Mordoru Sauron. Jeho moc začal využívat k šíření zla, ale o prsten nakonec v boji přišel, a ten na dlouhá léta zmizel. Nakonec ho našel hobit Bilbo Pytlík, který díky němu přestal stárnout. Na naléhavou žádost čaroděje Gandalfa předá prsten synovci Frodovi. Ten se svými kamarády Samem, Smíškem a Pipinem odcházejí do Hůrky a Gandalf se vydává pro radu za svým učitelem, čarodějem Sarumanem. Ten se však přidal na stranu zla a zajme ho. S pomocí tajemného hraničáře, přezdívaného Chodec, Frodo a jeho kamarádi uniknou jen o vlásek devíti černým jezdcům, kteří vyrazili z Temné věže, aby prsten našli a přinesli svému pánovi Sauronovi. Do Roklinky je svolána velká porada lidí a elfů, která rozhodne, že prsten musí být zničen. To je možné pouze tam, kde byl prsten zrozen, v ohni Hory osudu. Odvážný Frodo se nabídne, že tam prsten odnese. Nebezpečí je však příliš veliké, a tak se mu, jako jeho ochránci, postaví po bok čaroděj Gandalf, trpaslík Gimli, elf Legolas, bojovník Boromir, hobiti Sam, Smíšek a Pipin a také Chodec. Zrodí se Společenstvo Prstenu, které se vydává na nebezpečnou cestu plnou nástrah a nebezpečí. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 999)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Neznat knihu, byla bych zřejmě nadšená. Jelikož ji znám a ctím léta, nadšená nejsem, protože tohle je sice pěkné, ale s Tolkienem to má společné leda jméno. Co nám zůstalo, jsou dlouhatááááánské záběry na pěkné scenérie, obstojná hudba, patetické řečnění a pár slušných herců (McKellen, Blanchettová, Bean). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Počátek trilogie, která čekala na zfilmování jako křesťané na Ježíše a ač se na ni čekalo s ohromným očekáváním svůj úděl splnila a tak se stala kultem nového tisíciletí. První díl je sice trochu volnější od velkých bojů okleštěný, ale zaujme svojí originalitou a pílí jakou Jackson natáčí, jež Vás do světa Středozemě vtáhne natolik jako mě že tomu ihned podlehnete a jen tak se z jejich kleští nedostanete. Fámózní knižní předloha = téměř dokonalý film. Bohůžel se do filmu nevešlo všechno, ale to by poté stopáž byla o mnoho mnoho delší. I tak je to výborné fantasy, které v Hollywoodu dlouho nebylo resp. nikdy nebylo. --- Jeden prsten vládne všem, Jeden jim všem káže, Jeden všechny přivede, do temnoty sváže. ()

Reklama

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Sedmdesát let se tvrdilo, že zfilmovat Pána prstenů není možné. Pak přišel Peter Jackson. Jednoznačně oscarová záležitost, nepochopitelně obraná Čistou duší. Udělením sošky Návratu krále si Akademie sice napravila reputaci, ale ten je oproti Společenstvu Prstenu neskonale horší. Závěrečné napadení Froda Boromirem přes bitvu se skřety až po rozdělení Společenstva řadím mezi jednu z nejlepších sekvencí v kinematografii. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Peter Jackson. Dokázal nemožné! Skutočne stvoril Stredozem, zem hobitov a elfov, zem naozajstného priateľstva a odvahy, zem z časti rozprávkovú a z časti kruto reálnu. A do tej nás všetkých pozval. A len málokomu z nás sa z nej chcelo vôbec odýsť.Pri ohníku sedím, dumám, akýže to bude svet, keď raz dlhá zima príde, a neuzriem vtáčí let. Režisér a autorky scenára (Philippa Boyetová a Fran Walshová) veľmi presne vystihli ducha románu profesora Tolkiena, zachytili posolstvo Spoločenstva, posolstvo lásky a vzájomnosti, ktorá spája sily Dobra proti mocnostiam Zla. Sila príbehu bola umocnená profesionalitou prístupu k jeho sfilmovaniu.Peter Jackson nielenže sfilmoval nesfilmovateľné, ale urobil to lepšie, pardon, oveľa lepšie ako som ja a myslím si, že aj Vy, mohli očakávať. A scenéria, ktorá bola pre natáčanie vybratá je jedným slovom úchvatná. Nový Zéland, tak tam chcem raz ísť a pásť tam ovečky. Pán prsteňov je bezpochýb jedným z najlepších projektov v dejinách kinematografie vôbec. Peter Jackson stvoril filmový mýtus. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete (spolu s 2. a 3.dílem). Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. Dokonalý snímek dokonalého režiséra podle dokonalé knihy... Jeden prsten vládne všem, / Jeden jim všem káže, / Jeden všechny přivede, / do temnoty sváže... // Spletitý fantasy příběh o historii mocného prstenu v dávné Středozemi, ve kterém mne kromě špičkového napětí (např. Devítka nemrtvých přízraků) nejvíce zaujaly bohaté trikové scény - úprk před trpaslíky a balrogem v podzemí v Morii, v kontrastu s nádhenými scenériemi Roklinky, Lorienu a řeky s Argonauty. Trailer: http://www.csfd.cz/film/4711-pan-prstenu-spolecenstvo-prstenu-lord-of-the-rings-the-fellowship-of-the-ring-the/videa/ ()

Galerie (156)

Zajímavosti (409)

  • Ve scéně, kdy Společenstvo putuje v hlubokém sněhu a kdy Frodo (Elijah Wood) upadne a kutálí se k Aragornovi (Viggo Mortensen), je možné vidět na Frodových nohou gumové návleky, které tvoří jejich chlupaté a veliké nohy. (Habansz)
  • Ako dieťa si John Rhys-Davies (Gimli) odsekol špičku prsta pri nehode na poli a tak nosil špeciálnu protézu. Počas natáčania sa rozhodol vystreliť si z režiséra Petera Jacksona - odrezal si špičku protézy, naplnil ju falošnou krvou a prišiel za Jacksonom so slovami: "Boss, I had an accident." (prekl. - Šéfe, mal som nehodu). (Ingtar2)
  • Schopnost prstenu učinit svého nositele neviditelným nebyla zdaleka jediná. Prsten se přizpůsoboval potřebám nositele a jelikož jeho tvůrcem byl Sauron (Sala Baker), který byl původně „andělské“ povahy a stál u zrození světa, obsahoval v sobě prsten moc celého světa. Zároveň byl ale tím největším zlem ve Středozemi, protože aby jej bylo možno správně ovládat, musel by jeho nositel nejprve přemoci Saurona. A není vyloučeno, že by se při takovém zápasu z nositele prstenu nestal druhý Sauron, proto jej odmítly i natolik vyspělé a moudré bytosti jako Gandalf (Ian McKellen) nebo Galadriel (Cate Blanchett), a namísto toho se rozhodli, že musí být zničen pro dobro všech. (Nick321)

Související novinky

Nový Pán prstenů na cestě?

Nový Pán prstenů na cestě?

24.02.2023

Poté, co se koncem minulého roku podařilo švédské korporaci Embracer pořídit veškerá zbývající práva na značku Pána prstenů (seriálová koupil předtím za nemalé peníze Amazon), uzavřela nyní studia… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Warner Bros. zkouší prodat Pána prstenů jako NFT

Warner Bros. zkouší prodat Pána prstenů jako NFT

20.10.2022

Někdo by měl nejspíš říct studiu Warner Bros., že NFT nebyly populární už loni, natož letos, a že celá kryptokomunita pomalu ale jistě umírá. Společnost totiž čerstvě oznámila, že hodlá prodávat… (více)

Reklama

Reklama