Reklama

Reklama

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

  • USA The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (více)
Trailer 3

V dávných dobách byl vykován kouzelný prsten, který vlastnil pán Mordoru Sauron. Jeho moc začal využívat k šíření zla, ale o prsten nakonec v boji přišel, a ten na dlouhá léta zmizel. Nakonec ho našel hobit Bilbo Pytlík, který díky němu přestal stárnout. Na naléhavou žádost čaroděje Gandalfa předá prsten synovci Frodovi. Ten se svými kamarády Samem, Smíškem a Pipinem odcházejí do Hůrky a Gandalf se vydává pro radu za svým učitelem, čarodějem Sarumanem. Ten se však přidal na stranu zla a zajme ho. S pomocí tajemného hraničáře, přezdívaného Chodec, Frodo a jeho kamarádi uniknou jen o vlásek devíti černým jezdcům, kteří vyrazili z Temné věže, aby prsten našli a přinesli svému pánovi Sauronovi. Do Roklinky je svolána velká porada lidí a elfů, která rozhodne, že prsten musí být zničen. To je možné pouze tam, kde byl prsten zrozen, v ohni Hory osudu. Odvážný Frodo se nabídne, že tam prsten odnese. Nebezpečí je však příliš veliké, a tak se mu, jako jeho ochránci, postaví po bok čaroděj Gandalf, trpaslík Gimli, elf Legolas, bojovník Boromir, hobiti Sam, Smíšek a Pipin a také Chodec. Zrodí se Společenstvo Prstenu, které se vydává na nebezpečnou cestu plnou nástrah a nebezpečí. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (409)

  • Saruman (Christopher Lee) ve své věži Gandalfovi (Ian McKellen) prozradí, že Sauron (Sala Baker) již nemá fyzickou podobu, ale jeho duch neztratil svou moc. Zde se film s knihami poněkud rozchází, protože v knihách Glum (Andy Serkis) zřejmě jako jediný po Sauronově pádu viděl Saurona osobně a z jeho popisu vyplynulo, že Sauron má nyní jen čtyři prsty, což je zajímavý poznatek, že i přesto, že se mu podařilo získat zpět tělo, rána, kterou mu způsobil Isildurův (Harry Sinclair) meč, byla nezhojitelná. (Nick321)
  • Gandalf (Ian McKellen) Pipinovi (Billy Boyd) v Morii poté, co Pipin nechtěně shodí do studny vědro, způsobí tím neskutečný hluk a přiláká pozornost skřetů, naštvaně řekne, ať se tam příště hodí sám a bude o pitomce míň. Paradoxně je to nedlouho poté Gandalf, kdo se zřítí do hlubin. (Nick321)
  • Práva na zfilmování knih J.R.R. Tolkiena několik desetiletí vlastnil slavný producent Saul Zaentz, který mimo jiné pomohl na svět slavným filmům Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) či Amadeus (1984). Přestože je jeho jméno v titulcích, nakonec se na produkci tohoto filmu ani jeho pokračování (2002, 2003) v praxi nepodílel. Řekl k tomu: "V sedmdesátých letech jsem produkoval verzi první knihy a s výsledkem jsem nebyl spokojený. Tehdy ještě nebyla žádná computerová animace, víc se toho tedy dělat nedalo. Už v osmdesátých letech jsem potkal Petera Jacksona a okamžitě jsem ho nechal smluvně stanovit jako režiséra potenciálního hraného filmu, protože Tolkienovy knihy nikdo nechápe lépe než on. Ale protože my nejsme na produkce takového rozsahu zařízení, moje firma potom postoupila práva společnosti New Line, která se pak jen řídila dohodou. A já jsem tak na Jacksonově trilogii vydělal víc než na svých jiných filmech. Přitom jsem, bohužel, na plac na Novém Zélandu nikdy nevkročil." (NIRO)
  • Peter Jackson chvíli po premiéře filmu popsal, jak se k natáčení celé série během let vlastně propracoval: "Poprvé jsem Pána prstenů četl, když mi bylo sedmnáct. Tehdy jsem si říkal, že by z toho mohl být skvělý film, a těšil jsem se na to, až ho jednoho dne uvidím. Ale ani ve snu by mě nenapadlo, že ten, kdo ho nakonec natočí, budu já. A pak jsem tu knížku po pravdě řečeno nečetl až do doby, kdy mě napadlo, že bych ji mohl zfilmovat. Tudíž to nebyl žádný můj celoživotní sen, jak si spousta lidí myslí. Ve skutečnosti jde o to, že miluju fantaskní dobrodružné filmy. Poprvé jsem pocítil chuť stát se filmařem, když jsem jako devítiletý viděl v televizni původního King Konga. Naprosto mě facinovalo, jak ten film dokázal diváka přenést do jiného světa. Zamiloval jsem se do toho žánru, do toho typu filmařiny. (...) Prorazil jsem v oboru díky nízkorozpočtovým hororům, ale přitom jsem strašně chtěl udělat veliký dobrodružný film. Takový, jaké byly ty, které jsem hltal jako kluk. V devadesátém pátém jsem dokončoval film Přízraky a začali jsme si říkat, že možná už přišel čas na to, abychom natočili pořádný fantasy film. Kvůli Přízrakům jsme totiž na Novém Zélandu založili trikovou společnost s třiceti nebo čtyřiceti počítači a chtěli jsme využít možností, která ta moderní technologie nabízela. Nejdřív jsme chtěli napsat původní příběh, ale když jsme ho probírali, pořád jsme říkali: 'Tohle by mělo být jako v Pánovi prstenů,' nebo 'je to podobný typ filmu jako Pán prstenů,' takže nám to nakonec došlo a rozhodli jsme se zkusit získat práva na zfilmování Pána prstenů." (NIRO)
  • Režisér Peter Jackson o obsazení Vigga Mortensena do role Aragorna: "Viggo je známý tím, že si své projekty vybírá velmi svědomitě a na plac přijel takříkajíc s podezřením. V době, kdy už jsem točil, se odehrál velmi ožehavý rozhovor, v němž mi Viggo pokládal nejrůznější otázky ohledně Aragornových motivací, které jsem mu do detailů prostě nedokázal zodpovědět. Dost neúspěšně jsem se pokoušel lhát, až se náhle rozhostilo trapné ticho. Na okamžik jsem měl pocit, že jsem to prošvihl, a v duchu už probíral seznam jmen a přemýšlel, koho bych teď do role Aragorna mohl obsadit, ale Viggo se na mě jen podíval a řekl: 'OK, uvídíme se v úterý na place.' Bože, jak mně se ulevilo." (NIRO)
  • Sauron (Sala Baker), úhlavní nepřítel svobodných národů Středozemě a zdroj veškerého zla příběhové trilogie, byl původně andělské povahy. Jeho příčina přidání se k temné straně byla, že Sauron nade vše miloval pořádek a toužil naprosto totálně ovládat veškerý život i dění ve Středozemi. Jeho cílem nebylo vyhlazení konkrétního národa. Pokud by ale uspěl ve svých snahách, připravil by národy ve Středozemi o svobodnou vůli a pokryl celý kontinent mocí, proti které by nebylo možné se vzepřít. Tolkienovo dílo „Pán prstenů“ je tedy i dílem, ve kterém je zdůrazňována důležitost boje za svobodu. (Nick321)
  • Schopnost prstenu učinit svého nositele neviditelným nebyla zdaleka jediná. Prsten se přizpůsoboval potřebám nositele a jelikož jeho tvůrcem byl Sauron (Sala Baker), který byl původně „andělské“ povahy a stál u zrození světa, obsahoval v sobě prsten moc celého světa. Zároveň byl ale tím největším zlem ve Středozemi, protože aby jej bylo možno správně ovládat, musel by jeho nositel nejprve přemoci Saurona. A není vyloučeno, že by se při takovém zápasu z nositele prstenu nestal druhý Sauron, proto jej odmítly i natolik vyspělé a moudré bytosti jako Gandalf (Ian McKellen) nebo Galadriel (Cate Blanchett), a namísto toho se rozhodli, že musí být zničen pro dobro všech. (Nick321)
  • V květnu 2013 se uskutečnila aukce filmových rekvizit vztahujících se k celé trilogii Pána prstenů. Vedle předmětů, které patřily filmovému štábu, jako například jednotlivé kusy oblečení, fotoaparáty či dokumenty, šly do dražby i předměty, od kterých se očekával vysoký zájem kupujících. Mezi takové například patřily vysoké boty Arwen (Liv Tyler), u kterých se cena vyšplhala na 1 920 amerických dolarů. Mezi dalšími prodanými rekvizitami byly například prototyp Frodova (Elijah Wood) prstenu (12 500 amerických dolarů), Sauronova rukavice (25 000 amerických dolarů), maska krále Angmaru (34 375 amerických dolarů), Sauronova (Sala Baker) helma (41 600 amerických dolarů) či Boromirův (Sean Bean) meč (15 000 amerických dolarů). Avšak mezi nejsledovanější rekvizity se dostaly Sarumanova hůl (50 000 amerických dolarů) nebo zlomený meč Narsil krále Elendila (25 600 amerických dolarů). Největší částku však kupující zaplatili za Aragornův (Viggo Mortensen) meč, který se prodal za 62 500 amerických dolarů a Žihadlo Froda Pytlíka, které se vyšplhalo na neuvěřitelných 162 500 amerických dolarů, čímž překonalo i odhadní částku. (Jimmy15)
  • Prsten, který nosí Galadriel (Cate Blanchett) na začátku filmu, či v rozšířené edici ukáže Frodovi (Elijah Wood), je Nenya, jeden ze tří elfských prstenů moci, též známý jako prsten vody. Tento prsten dokázal po tisícíletí skrývat Lothlórien před zlem a chránit jej před zubem času. Když později Galadriel opustila Středozem, krása Lothlórienu brzy uvadla a zbývající elfové jej též opustili. (vojtaruzek)
  • V roce 2021 byl film zařazen do Amerického národního filmového registru. (Wade)
  • První natáčecí den dal herec Dominic Monaghan, hrající Smíška, herci Billy Boydovi, který hrál jeho hobitího kamaráda Pipina, kartu, na které bylo ručně napsáno: „Budu ti hlídat záda, když ty budeš hlídat moje.“ Řekl to Billy Boyd v jejich společném pořadu The Friendship Onion (od r. 2021). (Wade)
  • Poníka, kterého Hobiti společně s Aragornem (Viggo Mortensen) vedli při cestě do Roklinky, hráli dva muži, kteří byli převlečeni v kostýmu poníka. Důvodem byl špatný terén, který byl pro takové zvíře nebezpečný. (Fender)
  • Do českých kin měla Pána prstenů původně uvádět společnost SpaceFilms s dabingem, ve spolupráci s německou firmou Kinowelt, která však roku 2001 ztratila smlouvu s New Line. Český Warner pak přehodnotil cílovou skupinu a uvedl film do kin s titulky. Pro firmu SpaceFilms to byla fatální ztráta a v roce 2002 ukončila distribuční aktivity. Její poslední uvedený český film byl paradoxně na Oscara nominovaný Hřebejkův Musíme si pomáhat (2000). (warner)
  • Když byla vydána rozšířená verze Společenstva Prstenu na Blu-ray, podstoupil film při digitální modernizaci také barevné korekce. Nejvíce je to znát u scény přechodu Caradhrasu, kdy má původně bělostný sníh namodralou barvu. Někteří fanoušci tyto změny kritizovali. (L_O_U_S)
  • Všechna jména a názvy, která jsou anglicky (respektive česky), jsou brána jako pouhé překlady ze západštiny (Westron), nejběžnějšího jazyka Středozemě. „Skutečné“ jméno Froda Pytlíka je tak Maura Labingi, a Smíška – Kalimac Brandagamba (zkráceně Kali). Původní název Kraje je Sûza. Názvy a jména v jiných jazycích jsou psány v původním znění. (vojtaruzek)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. prosince 2001 v Londýně. (Varan)
  • Každý 160. občan Nového Zélandu byl součástí natáčení filmové trilogie Pán prstenů. (asdfasdf)
  • Na zmenšení herců hrajících hobity nebyly použity žádné animační triky. Byla využita perspektiva, kdy hobiti byli dál od kamery než ostatní herci. (Danny F.)

Související novinky

Nový Pán prstenů na cestě?

Nový Pán prstenů na cestě?

24.02.2023

Poté, co se koncem minulého roku podařilo švédské korporaci Embracer pořídit veškerá zbývající práva na značku Pána prstenů (seriálová koupil předtím za nemalé peníze Amazon), uzavřela nyní studia… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Warner Bros. zkouší prodat Pána prstenů jako NFT

Warner Bros. zkouší prodat Pána prstenů jako NFT

20.10.2022

Někdo by měl nejspíš říct studiu Warner Bros., že NFT nebyly populární už loni, natož letos, a že celá kryptokomunita pomalu ale jistě umírá. Společnost totiž čerstvě oznámila, že hodlá prodávat… (více)

Reklama

Reklama