Reklama

Reklama

Tajemství britských hradů

(seriál)
  • Česko Tajemství významných britských hradů (více)
Velká Británie, (2015–2016), 9 h (Minutáž: 45 min)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Historii britských hradů psaly lásky, svatby, zrození, nenávist, války, nemoci i smrt. Navštivte spolu s námi ty nejvýznamnější z nich... Historik Dan Jones zkoumá bouřlivé dějiny a tajemství nejslavnějších britských hradů jako jsou Dover, londýnský Tower, Warwick, Caernarfon, Stirling a Carrickfergus. Za zdmi těchto opěvovaných pevností se ukrývají příběhy plné intrik, dramat, romancí, rebelie a vražd. Dan Jones podrobně vypravuje nejlepší z mnoha příběhů tisícileté britské historie. Jejich hlavními hvězdami jsou králové, královny, ničemové, rebelové, zloduši i jejich ubohé oběti. (TV Prima)

(více)

Recenze (6)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Každá kto ma rád hrady a históriu, by si tento dokument nemal nechať ujsť. Plusom sú nie len pekne letecké zábery, ale aj tajomstvo hradov, forma či obsah, kde sa dozvieme kedy sa hrad postavil, ako dlho sa staval, v ktorých vojnách bojoval, a ktorí panovníci mu dali podobu akú ma dnes. 80% - 4* ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Docela fajn dokumentární série. Jediné, co mě trochu mrzí je to, že o architektuře zobrazovaných sídel se vždy dozvíte jen to nejnutnější minimum. Ale vzhledem k tomu, že si pořad klade za svůj cíl spíše prezentovat související dějinná "tajemství", jsem ochoten tento aspekt bagatelizovat. Zájemcům o hrady mohu sice tento cyklus doporučit, ale je třeba jej vnímat jako jakýsi doprovodný materiál k britským dějinám. Lokace hradů jsou výborně zvoleny, a proto je možno se seznámit se vztahy Angličanů a Walesanů, popř. Španělů (Caernarfon), Angličanů a Skotů (Stirling), Angličanů, Irů a Skotů (Carrickfergus), Britů a pevninské Evropy (Dover). Dále zde máme nesmrtelný symbol monarchie (Tower) a strategický uzel střední Anglie (Warwick). Kladen je důraz i na vztah sídel s britskými, anglickými a skotskými panovníky, což mnohdy osvěží či prohloubí znalosti o těchto historických osobnostech. Dokument zkrátka představuje hrady jako živoucí prameny k dávné minulosti. jejichž tajuplná majestátnost bude jejich poutníky neustále uchvacovat. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Informačně velice bohatý dokument - a vizuálně taky, protože anglické hrady jsou zajímavé po všech stránkách. A anglická historie je snad ta nejlepší na světě. Takže tahle kombinace je výborná a pro mě jako stvořená, navíc průvodce je sympaťák. Zatím viděno jen pár dílů, ale ty byly skutečně vyčerpávající. 80%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna séria stačí. Kvalitný britský seriál, ktorý si vyberá tie najkrajšie a najmajestátnejšie hrady v Británii a že tam je fakt z čoho vyberať. Za každým je kus skoro tisícročnej histórie a niekedy aj viac. Historicky popis akoby z rýchlika dobrý, chýbalo mi viac pikošiek, ktoré diváka pripútajú a ktoré neboli spomenuté, hoci sú chronicky známe. Zrejme to nebolo účelom. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Vizuálně poutavý dokument o britských hradech, který mapuje jejich historii od počátku až do současnosti. Dokument se nezaměřuje jen na hrady, ale i jejich majitele a další zajímavé historické souvislosti. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama