Reklama

Reklama

Le Juif errant

Krátkometrážní
Francie, 1904

Obsahy(1)

Natočeno na základě románu „The Wandering Jew“ Eugène Sue, vycházejícího z křesťanské legendy o Ahasverovi – věčně putujícím Židovi, který bojuje proti sociální nespravedlnosti. (sator)

Recenze (6)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Film o židovi, ktorého trápilo svedomie. Nuž opäť treba pochváliť kulisy a efekty, tie Méliès vedel, bol ich priekopník. V deji však občas zaváhal a ani jeho príbehy neboli vždy najlepšie vybrané, toto ma tiež až tak nezaujalo, najmä kvôli slabému deju. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

´´Výpravné´´ kašírované kulisy a zopár trikov. Stačí. Kto pozná Mélièsa, nebude od tohto 3minuťáku čakať nič viac. ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Perfektní kulisy a atmosféra, holt v Meliésovi se výtvarník nezapře. Jinak Ashaverovu tragédii jsem nikdy moc nechápal. a) na Zemi nebude bloudit věčně, ale pouze do soudného dne b) vzhledem ke své dlouhověkosti má spoustu času a může prožít tisíce životů, má báječnou příležitost porovnávat názory a chování lidí, proměny světa mezi staletími b) proč ho tolik trápily výčitky svědomí, že se zachoval nehezky k Ježíšovi? Vždyť Ježíš byl bůh, tj. prapůvodce všeho zla, co kdy existovalo, tj. není dostatečně velké utrpení, které by si nezasloužil nést. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Slavná legenda jako filmová báseň Georgese Meliese. Zoufalý Ahasver bloudí ponurou krajinou, vzpomíná na svůj zločin na Kristovi nesoucím kříž (už trochu okoukaná, přesto hezká dvojexposice). Setkává se s ďáblem, který ho bude věčně pokoušet, protože je mu dána vláda nad tímto světem a Ahasver jím musí věčně bloudit, andělem, který symbolisuje pro něj navěky nedostupný ráj, zmítán bouří prochází světem, dokud si na vlastní kůži neuvědomí tíhu Věčna, které před pradávnem urazil... Legenda, která je občas nesmyslně zneužita antisemity, patří podobně jako faustovský příběh k archetypálním motivům evropské civilisace a kultury - a tento film, ač je pojatý jako extrémně symbolická a atmosférická filmová báseň, vystihuje základní motivy a myšlenky tohoto mythu dobře a poeticky. Skoro bych neřekl, že byl Melies schopen natočit něco tak ponuře básnivého... Ač se to občas uvádí, film v žádném případě není adaptací stejnojmenné knihy Eugena Sue. Kniha, zajímavá tím, že proti sobě popudila všechny složky tehdejšího myšlenkového světa, židy, křesťany i atheisty, využívá naturalistickými románovými postupy postavu Věčného Žida k velmi povrchní a silně konspirativní společenské kritice - s Meliesovým filmem nemá nic společného. ()

sator

všechny recenze uživatele

V roce 2016 se rozhodli pařížští restaurátoři firmy Lopster, zkompletovat fragmenty tohoto filmu, při bádaní objevili v knihovně kongresu v USA originální negativ tohoto snímku. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • V roce 2016 se rozhodli pařížští restaurátoři firmy Lopster zkompletovat fragmenty tohoto filmu a při bádaní objevili v knihovně kongresu v USA originální negativ tohoto snímku. (sator)

Reklama

Reklama