Reklama

Reklama

Bubeník Červeného kríža

Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1977, 14 min

Obsahy(1)

Štylizovaný, silne emotívne a výstražne ladený dokument je hlbokou sondou do sociálneho problému rodičmi opustených detí. (oficiální text distributora)

Recenze (10)

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je síla. Naprosto bláznivě psychedelický Jakubisko, vypadá to spíše jako jeden z experimentálních filmů japonského režiséra Shuji Terayamy než propagační snímek pro československý Červený kříž :). Dovedu si představit, jak mu to zadavatelé omlátili o hlavu. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 = 31.1.1978, pôvodný krátkometrážny film - Víťazný film medzinárodného festivalu zdravotníckych filmov a filmov Červeného kríža - Varna 77´. (11.11.2016) ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Jakubiskova vyhraněná imaginace buduje labyrint pro duše předurčené k věčnému cizinectví. V tom bludišti ale hraje taková nadějeplná hudba, že se stačí jen nadechnout, aby i ten nejosamělejší poznal, že v něm ještě hoří plamen víry. - Kéž by to tak bylo vždycky i v životě. PS: "Čosi sa deje s dňami, / čosi sa deje s nami - / Na každom kroku stretávam teba a seba, / Ako sa vraciame domov z Mesiaca." (Ivan Štrpka) ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Jistě je to po formální stránce úlet - spolu s Ursínyho hudbou je to psychedelie jak řemen, ale nepřipadá mi to jako samoúčelná hra, přispívá k účinku tohoto apelativního filmu. A symbol bubeníčka je skvěle využitý. Mne to za srdce bralo. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Propagační snímek pro slovenský Červený kříž. Jakubisko v něm po dlouhé době dostal volnost při jeho ztvárnění. I přes jeho zajímavou analýzu v monografii o Jakubiskovi Petera Michaloviče a Vlastimila Zusky na mě nezapůsobil víc, než jako právě propagační film. I když minimálně jejich ambivalentní pojetí bubeníka jako zvěstovatele zpráv z dob, kdy ještě neexistovala masová média, a zároveň jako vojenského bubeníka, který udává pochodový rytmus a je zároveň očitým svědkem válečných hrůz, nutí k zamyšlení. Celkově film vyznívá smutně, idealizace nepřítomných rodičů a nemožnost úniku před časem a dobou a perspektiva rychlého stárnutí a dospívání malých dětí je rozhodně neradostná. ()

Zajímavosti (2)

  • Dokument získal v roku 1978 na Filmovom festivale v Oberhausene zvláštnu cenu, na MFF vo Varne zlatú medailu a na XV. Celoštátnej prehliadke o umení ARS FILM hlavnú cenu. V roku 1979 dostal na MFF technických filmov v Budapešti 1. cenu. (Raccoon.city)
  • V roku 1978 bol dokument v kinodistribúcii uvedený pred dlhometrážnym hraným filmom Penelopa (1977). (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama