Čekají na Godota (studentský film)

Krátkometrážní / Drama

Československo, 1966, 30 min

Juraj Jakubisko

po celovečernom debute Jakubiska "Kristove roky" asi jeho druhý najlepší film - táto jeho poloha sa mi páči viac: realita narúšaná bizarnými prvkami - a nie tá jeho klasická neskoršia: bizarný svet narúšaný prvkami reality. Prirodzený "herci", vtipné momentky a veľmi ľahko a spontánne rozpovedaný príbeh, ktorý má s Beckettovou hrou spoločný existenciálny nádych a tému absurdného čakania - pritom v skutočných (až krutých) reáliách (rukovanie na vojnu). na absolventský (študentský) film veľmi výborné(1.4.2008)

Film není vůbec adaptací Beckettovy hry Čekání na Godota, název na ni pouze naráží, protože se zabývá podobnými existenciálními tématy. To jen pro přesnost.(14.8.2007)

Skvělá adaptace Beckettovy hry.(18.1.2003)

Ať už to je či není skvělá adaptace hry Samuela Becketta Čekání na Godota. Na tom v celku až tak nezáleží. Tato povídka o čekání několika branců, kteří si chtějí svoje čekání trochu zpeprnit, mne přes svoji kratičkost okouzlila.(28.7.2008)

Jak silná může být lidská naděje, když chceme uniknout před osudem nám nepříznivým. Partička kluků, kteří zítra rukují, se sejde na mejdanu v bytě jednoho z nich, a zatímco zapíjejí svobodu, čekají, že ještě někdo přijde - někdo, kdo je vysvobodí. Naléhavost a význam tohoto okamžiku vyburcuje jednoho z nich, Petra, aby místo pouhého pasivního čekání jednal a vyhledal dívku, se kterou si byli blízcí v tanečních... kombinace existenciálních témat, alkoholového otupení, a sem tam vtipných hlášek. Dobré, bylo mi to v mnohém blízké.(29.7.2008)