Reklama

Reklama

Le Manoir du diable

  • USA The House of the Devil (více)
Krátkometrážní / Komedie / Fantasy / Horor
Francie, 1896, 3 min

Obsahy(1)

Historicky první filmový horor všech dob. Příběh vypráví o tom, jak samotný ďábel naláká člověka do svého zámku na krásnou dívku a kterého později straší čarodějnicemi. Když za chvíli babizny zmizí, ujme se práce satanáš a hrdina ho zažene krucifixem. (-Bomba-)

Recenze (44)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

První filmový horor, výborně! No co se dá dělat, účel to splnilo, pobavilo to, ale samozřejmě jen v tom nejlepším smyslu slova. Tři miniuty plné umělých netopýrů, kostlivců a stop triků s pointou a velice pěkným závěrem. Prostředí fajn a ačkoliv je to jeden z nejslabších (a prvních) snímků filmového boha Méliése, je to i tak velmi zajímavá a historicky úchvatná podívaná. 80%. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Manoir du diable, Le Do starého zámku přilétá netopýr, který se vzápětí promění v satana *. Vyčaruje kotel a z něj člověka. Přicházejí sem dva muži a obtěžuje je skřet. Jeden z mužů odchází a druhý je vystaven kouzlům. Objeví se kostlivec, jakési mátohy, ale i žena, která se ovšem brzy promění. Muž zahání satana křížem. *-Klidně to mohl být také upír, viz můj komentář k filmu. No, horor, no. Přesto bych prvenství klidně uznal. Ostatně mu jej přiznává hodně historiků. Hodnocení nechávám to na naprosto čistém průměru. Ono se to totiž v podstatě nedá hodnotit klasicky. Existuje více verzí s rozdílným časem, ale vždy je to kolem tří až čtyř minut. Nikde ve snímku není, kdo je onen tvor, který vznikl z netopýra. V obsahu jsem tedy použil satana, ale klidně to mohl být upír. ** A PŮL ()

Reklama

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Tohle se těžko hodnotí. Je to jako srovnávat první auto na světě s nejnovějším BMW - obě ta auta jsou úžasná, ale každé nečím úplně jiným. Ačkoliv jsem moc nepochopila, o co tam jde, hypnotizovala jsem obrazovku až do konce, fascinovala mě představa, že koukám na něco, co bylo natočeno před rokem 1900. Mimochodem, dočetla jsem se, že je to míněno spíše jako groteska, než jako čistokrevný horor, který má lidi děsit. Ale i tak si můžeme říci: "Tak takhle to tedy začalo..." ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

V tomto roku vznikali ešte mnohé oveľa kratšie filmy s veľmi zlou kvalitou. Ani tu nie je nejak prevratná, ale dĺžkovo to je niečo iné a aj obsahovo, je to ozaj film a dokonca údajne sa jedná o prvý hororový film vôbec. Mal tam zaujímavé motívy, len som z toho cítil určitý chaos a skôr kúzelnícke remeslo ako nadprirodzenosť, ktorá by z toho mala ísť. Zaslúži si to uznanie a vyššie hodnotenie, ako to tu zatiaľ má (62%), je to prelomová vec so štýlom veľkého tvorcu Mélièsa. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Kolegov si dovolím poopraviť - toto nie je prvý horor v dejinách filmu (prvý je Wegenerov "Pražský študent" z roku 1913), toto je kryštalicky čistá groteskná fraška so zmyslom pre burleskný humor a vo svojej dobe bola nepochybne vnímaná ako zábavná šaškáreň s rekvizitami, ak nie priamo ako komédia. Rozhodne nie ako horor, pretože vyvoláva všetky možné pocity okrem toho podstatného - strachu. Ak niekde posadíte kostru, zďaleka nejde o horor (o tom by mohol dlho rozprávať Paul Delvaux). Estetika tohto dielka je celkom závislá na estrádnych vystúpeniach púťových entertainerov, ktorých bolo v tom čase požehnane po celej Európe. Filmík pôsobí dojmom dokumentárneho záznamu takejto komediantskej produkcie. Ale cítite tú úžasnú vôňu 19. storočia? Šňupací tabak, naftalín, hortenzie, konský trus a politúru na dyhovaný nábytok? Takýmto veciam sa menej než štyri hviezdičky nedávajú. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama