Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzrušující práce v luxusním hotelu - to je vysněná budoucnost, kterou si hýčká Saliya (Kostja Ullmann) už od dětství. Pak ale jako teenager začne ztrácet zrak, až nakonec vidí jen mlhavé světlo a matné obrysy. Svět vidí jako by na něj koukal skrze tlusté mléčné sklo. Zdá se, že jeho životní sen je v naprostých troskách. Saliya i přes svůj handicap postupně získává větší sebevědomí, vrací se do normální školy a nakonec se dokonce odváží poslat přihlášku na stáž do pětihvězdičkového hotelu. Díky důkladné přípravě, pozitivnímu přístupu a hlavně s podporou velkého blafování uspěje a místo získá. Jen nikomu nepřizná, že vlastně tak trochu skoro vůbec nevidí. Odhalí jej až jeho nový přítel a kolega Max (Jacob Matschenz), který mu pak pomáhá, aby se vypořádal i s těmi nejobtížnějšími situacemi a úkoly, které provoz velkého a špičkového hotelu přináší. Saliya se po nocích učí nazpaměť všechny trasy, počty schodů, prostírání stolů. Vtlouká si do hlavy tvary předmětů, rozmístění věcí na baru, na pokojích pro hosty... V jeho případě opravdu platí, že je nakonec schopen dělat svou práci poslepu. Během své praxe v hotelu si i přes svou zrakovou vadu všimne Laury (Anna Maria Mühe), bláznivě se do ní zamiluje a vypadá to, že kromě zraku navíc ztratí i srdce a bohužel i rozum. Jeho blamáž začne dostávat praskliny a hrozí, že nakonec neuspěje ani v lásce a ani v hotelu... Naštěstí nejen film, ale i skutečný život mívá rád šťastné konce. (CinemArt)

(více)

Recenze (191)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Musím podotknout, že Němci poslední léta odvádí hodně slušné výkony na poli komedií. Mám ale problém s tím, že dobrý nápad a místy opravdu dobrý humor kombinují s řadou nemístných a naprosto zbytečných scén. Třeba v tomto filmu jsem se dočkal jedné naprosto zbytečné sexuální scény a ke konci filmu jednoho takového, na můj vkus, až zbytečného drogového vyhrocení, které bych si teda, bejt tvůrce, klidně odpustil úplně. Závěr filmu je taky na můj vkus až moc sluníčkový, ostatně jako celý film, a vykresluje Němce trošku někde jinde, než tomu ve skutečnosti je. Každopádně beru to. Když se přes to všechno přenesu, tak Rande naslepo byla moc příjemná komedie, která měla málo k tomu, abych si ji opravdu oblíbil. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $5,229,000▐ Tak toto vyprodukovali Nemci. No fúha, sila. Klobúk dolu. Som myslel že majú špičkových režisérov ako Tom Tykwer, Wolfgang Petersen či Werner Herzog a tam to končí ale občas sa tu niekto nájde kto prekvapí. A ponúkne niečo šikovné, premyslené, konzistentné. Aj keď ide o režiséra ktorý doteraz točil teen trapošiny tipu American Pie(Nohavice v pozore, Pornorama). Nuž tento krát pookrial a prekvapil. Nechýba tomu nápaditosť a celistvosť, príbeh ktorý strhne a pobaví. Veľmi vyvážené medzi komédiou a drámou. Herecky šikovne zahrané, bez toho aby sa nejak muselo neprimerane tlačiť na pílu. /90%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ON ZA TO NEMŮŽE, JE SLEPEJ JAK PATRONA…“ /// Taková „limonáda“ o klukovi, kterej přišel o zrak, ale odmítá přijít o sny… Sali není žádnej debil (jako negramota), takže to má optimistickej podtext díky lehkýmu vtipu a solidní tempo, páč příběh nezatěžuje podrobnejma píčovina, ale přímočaře cílí k cíli. Konec je kurevsky přeslazenej, ale to se dalo (jelikož nikdo nechcípnul) celkem čekat. Ten kluk (jako Saliya Kahawatte) si zaslouží za svoje úsilí 5*. Film ne, ale když budete chtít, mile pohladí na duši, protože dobrejch (a slušnejch) lidí není nikdy dost. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „Mein Blind Date mit dem Leben“, kterou v roce 2009 napsal Saliya Kahawatte, neznám. 2.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 3.) Nemíním na prvním rande řešit slepotu. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Vynikající Německá Drama/Komedie, která mi je z oboru, tím pádem pro mne velmi za srdce chytlavé. Téměř slepý sympatický mladík celý život sní o tom pracovat v Hotelu, jenže kvůli oční vadě je všude odmítnut, tedy jediná šance se dostat na stáž je všem své postižení zatajit. Hlavní hrdina musí projít čtyřmi zkoušky ( Recepcí, restaurací, barem a kuchyňí) celé se to odehrává v 5* hvězdičkovém hotelu, tedy koho zajímá Gastronomie bude se rochnit v bahně. Dojde řada i na vtipné situace, dramatické momenty, trošku romantiky a nechybí i hajzl ve vedení, který dokáže atmosféru pěkně znepříjemnit. Skvělý, kouzelný film, který mi je hodně blízký, sám jsem si prošel všemi stanicemi, tedy nemůžu jinak než za 5*. 85% ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Lidé, kteří přes všelijaké omezení jdou za svým snem, jsou pro mě velice inspirující,.. protože něčím podobném sama procházím, takže je moje motivace o to větší! Příběh Saliya je dechberoucí, a když ho natočili ještě tak uvolněnu až komickou atmosférou, je radost se na něj dívat. Nedokáži to ani pořádně komentovat, Rande naslepo se musí vidět! :o) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Seš slepej a teď chceš bejt ještě náročnej?" Jsem moc nedůvěřivý, když mi připadá přehnané, že tento příběh slepého pingla, barmana a uklízečky měl být natočen podle skutečné události? Pokusím se nad to povznést, takže musím přiznat, že jsem se hodně bavil, když Saliya balil holku, oblboval nadřízené či si mapoval hotel a nahrazoval přitom zrak využitím ostatních smyslů. To ostatní mě spíše štvalo. Myslím tím sociální problémy, drogy a multikulti blábolení o hotelu na Srí Lance. Přesto mám z tohoto snímku pozitivní pocit, protože ta touha jít za svými sny přes životem nastražené překážky je mi dost blízká. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Toš, německé komedie jsou takové nezaměnitelně svojské. Lehce stupidní musím říct, citelně schématické, nadprůměrně předvídatelné, ale jako dalo se to na oddech. :) 6/10 ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Objektivně za film tak tři a půl, čtyři hvězdy. Ale vzhledem k tomu, jaký průšvih je přijít o zrak a jak statečně se s tím Salia pral, přihazuji hvězdu za téma. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Existuje rčení, že Němci neumí točit komedie a natož romantickou. Já s tímto rčením nesouhlasím.  Rande naslepo a třeba stará série Strašidla ze Spessartu tento názor vyvracejí. I když u Rande naslepo, vzhledem že je podle skutečného lidského příběhu, se může napsat, že je jej nenapsali Němci, ale život sám. A to je někdy výborný spisovatel. PS: Scéna v restauraci ukazuje, že někdy skrývaný nedostatek zraku může být výhodou. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

U nás za barákem máme údolí a to praská ve švech, jak je narvaný takovejhlema romantickejma serenádama. Koho má furt bavit čučet na sladký limonády, kde se nic nestane ani když nedorazíte? Takový škody... Rád bych viděl, jak to měl Saliya doopravdy těžký a co všechno obnášelo tahat je tak dlouho za nos, místo toho tady největší zápletkou bylo jestli na film stihnu včas dojet metrem. Klika, že Němci jsou ve formě a uměj dobře naservírovat i zvětralou limču. P.S.: Přihazuju hvězdu navíc, protože nabízet takovouhle komedii jenom s dabingem je podle mě na žádanku o pracovní neschopnost. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Že se na CSFD najdou inteligenti, kteří ve svých komentářích ohánějí reálností a podobnými věcmi, už jsem si docela zvykl. Proto znovu opakuji, víte, že jste koukali na film??? Teď ale k věci, snímek není špatný, i když místy vadí pohled z očí hlavního herce, tak ostatní věci celkem pobavili. Jako komedie jsem byl spokojený, romantika nebyla až tolik zajímavá a jako drama fungoval jen minimálně, ač na tohle téma, šlo chytit za srdce hodně silně. Na odreagování a klidný večer ideální film, který pobaví .. 7/10 = 73% ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Ale jó... Sice romantická komedie / drama, něco zcela "nevídaného", ale přeci jen sympatičtí herci a přeci jen vtipnější než většina jiných romantických "komedií"... 70% ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Nebudu Vám lhát, vážení a milí, čekal jsem přece jen trošku svižnější jízdu. Na tenhle film jsem chtěl jít kdysi do kina a teď jsem celkem rád, že jsem to neudělal. Německé filmy, potažmo komedie beru většinou všemi deseti, ale téhle typicky multikulturní chybělo více opravdu vtipných a nenucených scén a pak hlavně ubrat trošku klišé. Ne, že by ho tam bylo nějak moc, ale občas nepříjemně vykouklo a brnklo mě přes prsty. A to náš Dwejník nemá ale vůbec rád. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Nebyť tej love story plnej klišé, tak by to bol skutočne skvelý film. "Mein Blind Date Mit Leben" funguje. V prvom rade sú v ňom sympatické postavy, ktoré veľmi vedia pomôcť nášmu protagonistovi. on je veľmi sympatický hlavný hrdina a človek obdivuje jeho odhodlanie nevzdať sa a rovnako aj to, že do celej tej práce dáva svoju dušu najviac ako vie. A možno potom urobí aj nejaké tie chyby a prinesie film tiež nejaké tie klišé... najmä ku koncu filmu, tak človek to celkovo odpustí. Pretože je to príjemný film na pozeranie, má v sebe dobrého ducha, je láskyplný a pôsobí, že dobrí ľudia existujú a chcú splniť nášmu protagonistovi svoj sen. A pekne je aj povedané, že s klamstvami to dotiahol ďalej, než keď povedal pravdu. Rovnako si myslím, že pre ľudí, ktorí chcú niečo jednoduché a príjemné na večer, tento film by vás mohol potešiť. Je výnimočný? Nie. Je originálny? Nie. Ale ako príjemný film na večer s romantikou funguje a na to, že to robili Nemci, to je skutočne obdivuhodné. Myslím si, že za pozornosť určite stojí. Hodnotenie: B ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Wau ... Saliya musel ísť vo svojom živote na 120 percent, klobúk dole. Človeku sa nechce veriť, že všetko to dokázal s takým chabým zrakom. Už len chodiť v neznámom teréne chcelo neskutočnú odvahu. Ale nezabúdajme, že bez dobrých ľudí by to nedokázal. Je to svieže, smutno-veselé, so skvelou muzikou a prirodzenými hercami. 3,5* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

No tak film bol celkom zaujímavý, ale podráža tomu nohy jediná vec – nedôveryhodnosť. Snáď nikto tomu neverí, že sa to naozaj mohlo naozaj stať a nikto si nevšimol, že ho napríklad v reštaurácii obsluhuje slepec. Alebo chodíš s dievčaťom, staráš sa jej o dieťa a ona si ani v jeden moment nevšimne, že nevidíš ani prd. To je fakt veľmi prehnané. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Příjemný film s kapkou dramatu i komedie, ale hlavně se super postavami a docela originálním námětem. Není to na maximum, ale líbilo se :)))) 70% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(UCI Kinowelt, Potsdam, Deutschland, 25.1.2017) Solidně natočený film z německé produkce, ve kterém se účelně mísí prvky komedie, romantiky a dramatu, těží zejména z nadmíru sympatického obsazení a ze samotného námětu, který mohl "napsat jen sám život". Saliya je člověk, který rozhodně ví, co chce, a jde si tvrdě za svým, a to i přesto, že mu svět neustále hází pod nohy klacky - důležité je však se při každém dalším pádu zvednout a pokračovat za svým cílem. Zkrátka moc mile natočený a zahraný snímek, který rozesměje i dojme. ()

Reklama

Reklama