Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Perinbaba je pre mňa už od detstva neoddeliteľnou súčasťou Vianoc. Sledujem ju pravidelne každý rok, nie len preto, že sa mi ako jediná rozprávka zdá celkom zmysluplná, ale aj pre zvláštnu, výnimočnú, magickú a snovú atmosféru, ktorú je Jakubisko, ako režisér schopný vytvoriť. Dôvod, pre ktorý nemôžem dať plný počet bodov je, že sa mi nepáči, ako sa vo filme prezentujú zvieratá, ani ako často sa v ňom objavujú kožušiny. Vlky nahradené nemeckými ovčiakmi tiež nie sú práve najlepšou voľbou. Inak však niet čo vytknúť a zvláštnou čerešničkou na konci je svadobný tanček, ktorý je roztomilý a prirodzene bezprostredný. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Solidní pohádka s autorskou pečetí Jakubiska. Nádherná vizuální stránka, příběh poměrně originální a k tomu luxusní dojímavý soundtrack od Petra Hapky (který naštěstí vyšel na jeho kompilaci V obrazech). Nechybí dvorní herečka Valerie Kaplanová a jako smrtka nemá chybu, až vám je líto, že toho rozmazleného hlavního parchanta nesejme a je pořád ponižovaná, i když jen dělá svou práci. Docela by mě zajímalo, jak se mu lišácky podařilo přitáhnou do hlavní role manželku Felliniho. Za speciální zmínku stojí, že Jakubiskův talent pro symboliku a vytváření dávno zaniklých světů (v tomto případě slovenské vesnice s tradicemi a do puntíku vypilovanými dobovými rekvizitami i domy) se tady vyřádil. K tomu samozřejmě klasické snové nadpřirozené prvky a přítomnost smrti a pohřbu, to by snad jinak nešlo. Prostě atmosférická zvláštní pohádka s Jakubiskovou poetikou. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

asi najlepsí Jakubiskov film pre mladých, plny typickej Jurajovej fantazie s vybornou kamerou a skvelými hercami. Mladé setnasky su urcite zamilované do Hoesla, a za tu zaverecnu scenu s tancom by filmu urcite pridelili 5 bodov, tak to urobím miesto nich a celkom rád, a spolu s Effom si řeknu "sakra mládí" ..... :) ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Jakubiskův audiovizuální klenot, který každým rokem zraje jako svěží víno a bez něhož si lze stěží představit slovenské Vánoce. Drsná pohádka, a přece plná kouzelné poezie. Nádherná hudba Petra Hapky a půvabná kamera Doda Šimončiče. Láska Jakubka a Alžbetky překoná i nástrahy Zubaté. Právem jde o absolutní klasiku. ()

DJ Rocco iNc 

všechny recenze uživatele

Už podľa názvu filmu je jasné,že ide o snežnú paniu,ktrorá každý rok zasneží krajinu na bielo.To bolo aj hlavným úmyslom režiséra Juraja Jakubiska.Perinbaba je klasickou rozprávkou vo svete filmov,lenže okrem toho film opisuje aj dobu,ktorá nebola ktovie aká príjemná. Tak ako v každej rozprávke nesmie chýbať ani závisť a lakomstvo,ktoré býva neskôr potrestané.Všetko nakoniec dobre dopadne a hlavný hrdinovia žijú šťastne až do smrti. Je to naozaj obdivuhodné dielo Juraja Jakubiska, v ktorom herci na tú dobu uhrali naozaj dobré herecké výkony, no najväčší obdiv patrí herečke v hlavnej úlohe Giuliette Masine, ktorá svojim hereckým výkonom nesklamala, ba naopak. Vo mne osobne vzbudila ten pocit, ktorý zažíva malé dieťa,keď prichádza najkrajšie ročné obdobie a to je zima.... Film sa mi naozaj páčil, má v sebe aj humor,lásku,lakomstvo,závisť,obdiv ale aj nadprirodzeno, čo robí príbeh naozaj zaujímavým...Skrátka vynikajúci film od vynikajúceho režiséra. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Keď Dora (Milada Ondrašíková) s macochou (Soňa Valentová) padnú do smolného jazera, tak prvé pády z výšky do vody za nich urobili kaskadéri, ale zvyšok, ktorý bol nemenej nebezpečný, sami herečky. Topiť sa v ľadovej vode nebolo pre herečky nič príjemné. Stáli na doske pod hladinou, dopovedali texty a potápač ich strhol dolu. Vo filme nasleduje strih s bublinkami, no ten potápač ich držal ešte nekonečne dlho pod hladinou. Aby filmári dosiahli čierny efekt jazera, zapálili okolo pneumatiky a dym sfarboval hladinu i krajinu dočierna. (Raccoon.city)
  • Keď sa Jakubko s Perinbabou pozerajú na zem, vidia kostol sv. Anny z Větřkovic, ktorý sa nachádza v českom Rožnove pod Radhoštěm. Od natáčania sa vôbec nezmenil. (Zdroj: topky.sk) (martin1m2)
  • Milada Ondrášiková (Dora) po rokoch spomína: " Kasting na úlohy Dory som jednoducho nestihla. V deň, keď mi prišla pozvánka na kasting, som v Bratislave fotila u Karola Kállaya. Prišla som domov o pol jedenástej v noci, bola som úplne hotová, grogy. Na druhý deň som išla na poštu, našla som si kontakt na pána Jakubiska domov a po jeho dcére Janette som nechala odkaz. Zavolali ma na inokedy, čo bolo dobre, pretože ak by som mala prechádzať kastingom, kde sú davy ľudí, tak sa tam v živote nedostanem.“ (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama