Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Krásna rozprávka z tých lepších 80.rokov, ktorú som ako malý miloval. Proste ma unášala boh vie kam a mne to nevadilo. Dnes, keď už pletený pulóver s námetom Mickey Mousea nenosím a mlieko mi už dávno po brade netečie mi príde Perinbaba ako nudná rozprávka. Súčasne si samozrejme rád pozriem nejakú tú rozprávku, ale táto by medzi ne žiaľ nepatrila...60% ()

veronikav 

všechny recenze uživatele

,,berg.12 Přiznám se, že slovenské pohádky na mě působily vždy hodně zvláštně a jako malý jsem jim prostě nerozuměl nebo se mi nelíbily. Perinbaba je toho nejlepším příkladem. Mnohovrstevný příběh, zvláštní "hustá" atmosféra, velmi umělecké ztvárnění, to byly věci, které jsem jako malý nepřekousl. Teď už je sice ocenit dokážu, ale zase už ne jako pohádku. Podobný problém mám třeba s Kachyňovou "Malou mořskou vílou". No nevím, třeba tomu jednou přijdu na chuť. Nebo jsou ti Slováci tak jiní?' připojuji se bez výhrad :-) ()

Reklama

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Solidní pohádka s autorskou pečetí Jakubiska. Nádherná vizuální stránka, příběh poměrně originální a k tomu luxusní dojímavý soundtrack od Petra Hapky (který naštěstí vyšel na jeho kompilaci V obrazech). Nechybí dvorní herečka Valerie Kaplanová a jako smrtka nemá chybu, až vám je líto, že toho rozmazleného hlavního parchanta nesejme a je pořád ponižovaná, i když jen dělá svou práci. Docela by mě zajímalo, jak se mu lišácky podařilo přitáhnou do hlavní role manželku Felliniho. Za speciální zmínku stojí, že Jakubiskův talent pro symboliku a vytváření dávno zaniklých světů (v tomto případě slovenské vesnice s tradicemi a do puntíku vypilovanými dobovými rekvizitami i domy) se tady vyřádil. K tomu samozřejmě klasické snové nadpřirozené prvky a přítomnost smrti a pohřbu, to by snad jinak nešlo. Prostě atmosférická zvláštní pohádka s Jakubiskovou poetikou. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zďaleka najlepšia slovenská filmová rozprávka. Takmer mystická atmosféra, kultové fóriky ("Vaša, vaša...!), výborní herci. Niektorí tu tvrdia, že ich baví ten drsný, občas skoro hororový názvuk. Na mňa zase z tohto filmu dýcha erotika. Všimnite si to. Jakubisko mal vždy zmysel pre "šťavnatosť", a ani v rozprávke se tomu nevyhol. Tie vášne sú tam naozaj horúce a preto to celé tak jedinečne funguje. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě to moc nebralo a říkal jsem si, že je z toho strašně znát, že Jakubisko chce být druhý Fellini (skutečně chce?), a přišlo mi to jako podivný bizar, velmi nepodobný tomu, na co je člověk u "standardní" československé předrevoluční pohádkové produkce zvyklý (byť člověk obeznámený s Jakubiskovým stylem nemůže být z Perinbaby nějak moc překvapený), což možná ještě umocnilo to původní slovenské znění, ve kterém jsem si to pustil a kde jsem občas některým slovům nerozuměl - v tomto ohledu se současný dětský divák podle mě nemá u Perinbaby absolutně šanci chytat, a nejsem si ani jistý, jestli by tomu verze s českým dabingem nějak pomohla - pokud bych tu pohádku viděl v dětství, jsem si zcela jistý, že by se mi určitě nelíbila (pokud bych ji vůbec dokázal dokoukat), takže by mě fakt zajímalo, co by jí řekly současné děti (pokud by měly vůbec šanci ji vidět, protože na Netflixu je schovaná v záplavě jiných pohádek a v českých televizích ji podle mě takřka nereprízují, nebo jsem to minimálně nezaregistroval). Ale když se Jakub vydal do světa, začal mě ten příběh konečně bavit, abych jím byl v závěru nakonec téměř okouzlen (líbí se mi mj., jak tam jsou decentně rozeseta různá životní moudra, jako například že si člověk musí štěstí zasloužit). Myslím, že velkou zásluhu na tom má krásná hudba Petra Hapky, která celému filmu dodává nepopsatelnou atmosféru (která mi trochu připomněla pohádku O Janovi a podivuhodném příteli, kde rovněž hudbu složil Hapka), ale sedlo mi to nakonec se vším všudy, včetně té zvláštní titulní postavy Perinbaby, o které jsem na začátku nevěděl, co si o ní vlastně myslet. Takže nakonec i já se počítám k lidem, kterým tahle nevšední pohádka učarovala - a možná o to víc, že jsem si k ní našel cestu až takto na stará kolena, kdy jsem měl možnost si tam všímat věcí, které by mi v dětství unikly. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Giulietta Masina po dotočení Perinbaby a odchode späť do Talianska, povedala režisérovi Jurajovi Jakubiskovi, že sa na neho hnevá. Malo to byť pre to, že vo filme nevyužil jej talent plakať na povel jedným či druhým okom. (TeddyBearik)
  • Pri lete na balóne herci viseli iba na tenkých nitkách z Ameriky, ktoré sa občas pretrhli. Ako poistka bežal pod balónom rekvizitár s nafukovacím matracom od hasičov. Sám bezpečnosť otestoval a zlomil si ruku. (Raccoon.city)
  • Režisér Juraj Jakubisko sa vyjadril, že Perinbaba nie je jeho srdcovou záležitosťou. Nemci chceli nakrútiť v Československu rozprávky bratov Grimmovcov a keďže mu predtým umožnili nakrútiť Tisícročnú včelu (1983), z vďačnosti súhlasil, že pre nich jednu rozprávku urobí. (krasomama)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama