Reklama

Reklama

Peřinbaba

  • Československo Perinbaba (více)

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (295)

sidzej 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčne moja najobľúbenejšia slovenská rozprávka na ktorej som vyrastal. Úžasná výprava, vizuálna stránka, prekrásna hudba, skvelý príbeh + jedna zamilovania hodná zubatá :-) Film, bez ktorého si neviem predstaviť Vianoce. Keby sa u nás udeľovali oscary vrámci našej kinematografie (čo by nemalo zmysel keďže sa na Slovensku prakticky nič netočí) Perinbaba by bezpochyby získala najviac sošiek. Či už za réžiu, film, hudbu, výpravu, kostýmy, efekty, strih, scenár, herečku v hlavnej úlohe (G.Masina) alebo kameru. Vrchol Jakubiskovej tvorby. 100% ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo sa zaužívalo Perinbabu púšťať na Vianoce? Však nemá s Vianocami nič spoločné, ale je pravda, že si bez nej Vianoce predstaviť neviem. Táto rozprávka sa stala nesmrteľnou, pretože je vhodná azda pre každého. Jakubisko vedel čo robí. Avšak po X pozretí stráca na čare. Obrovskú rolu tu však zohráva jeden z najznámejších soundtrackov. ()

Reklama

Kass 

všechny recenze uživatele

"A čia je to smola? ..Čia? Čia? ..Vaša, vaša." Málokterý z režisérů dokáže tak přirozeným způsobem zachytit krásu hor a atmosféru života ve vysokohorské vesnici jako "slovenský Fellini" J. Jakubisko. Sílu zážitku z jeho díla zde ještě umocňuje nádherná hudba skladatele P. Hapky (mráz mi při ní běhá po zádech). K dokonalosti nevšedního prožitku napomáhají i přesně obsazení herečtí představitelé v čele s hvězdou italského filmu G. Masinou v roli Perinbaby. Nejkrásnější slovenská pohádka. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jedine dva filmy z Jakubiskovej tvorby, ktore sa daju pozriet /+ Sedim na konari a je mi dobre/ Tento sa da pozriet iba kvoli Giulette Masin-e /manzelka talianskeho rezisera Federica Fellinniho/. Jediny dovod, preco si film obcas pozriem, je herecka ucast mojho oblubenca menom Sona Valentova /Kladivo na Carodejnice/. Jakubiska osobne neuznavam : 76 % ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Ani nevím, co to přesně mělo být, ale bylo to nekonečně divné. S Jurajem Jakubiskem jsme si naprosto nesedli do noty. Tohle byl druhý "skvost", který jsem měl tu smůlu od něj vidět a podruhé uděluji nejnižší hodnocení. Zřejmě mám velice málo slovenského původu ke vstřebání takových filmových skvostů. Celý tento počin měl neskutečně divnou a nepříjemnou atmosféru. Příběh pojednává o krajně otravném Jakubkovi s květákem místo vlasů, kterého už nebavil pobyt v nebi s peřinovou tetou a vyhlídl si na zemi čerstvou cicinu. Dabing cizích herců a hereček byl v tomto snímku krajně otravný a na první poslech zaznamenatelný. Nechce se mi věřit, že by se do hlavních úloh nenašli herci slovenského původu. Zřejmě si nepřál mít nikdo nic s touto sračkou společného. Během sledování jsem tak nějak postupně polevoval v pozornosti. Jen sadista rodič by tohle pustil svým dětem. Tenhle paskvil by měl sloužit budoucím pohádkářům jako vzorový odstrašující případ, jak by pohádka za žádných okolností neměla vypadat. Fuj! Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka harfuska. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Macochu mala hrať pôvodne manželka režiséra Deana Jakubisková, no práve čakala syna Yorika, a tak mu odporučila Soňu Valentovú. (Raccoon.city)
  • Keď mala Giulietta Masina (Perinbaba) hrať na klavíri, kvôli efektu zobrali čisté sklo, potreli ho vazelínou a dali ho pred kameru. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)
  • Hlas Giulietty Masiny ako Perinbaby pri dabovaní doladili tak, že v Taliansku si všetci mysleli, že sa naučila po slovensky. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama