Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Perinbaba je pre mňa už od detstva neoddeliteľnou súčasťou Vianoc. Sledujem ju pravidelne každý rok, nie len preto, že sa mi ako jediná rozprávka zdá celkom zmysluplná, ale aj pre zvláštnu, výnimočnú, magickú a snovú atmosféru, ktorú je Jakubisko, ako režisér schopný vytvoriť. Dôvod, pre ktorý nemôžem dať plný počet bodov je, že sa mi nepáči, ako sa vo filme prezentujú zvieratá, ani ako často sa v ňom objavujú kožušiny. Vlky nahradené nemeckými ovčiakmi tiež nie sú práve najlepšou voľbou. Inak však niet čo vytknúť a zvláštnou čerešničkou na konci je svadobný tanček, ktorý je roztomilý a prirodzene bezprostredný. ()

veronikav 

všechny recenze uživatele

,,berg.12 Přiznám se, že slovenské pohádky na mě působily vždy hodně zvláštně a jako malý jsem jim prostě nerozuměl nebo se mi nelíbily. Perinbaba je toho nejlepším příkladem. Mnohovrstevný příběh, zvláštní "hustá" atmosféra, velmi umělecké ztvárnění, to byly věci, které jsem jako malý nepřekousl. Teď už je sice ocenit dokážu, ale zase už ne jako pohádku. Podobný problém mám třeba s Kachyňovou "Malou mořskou vílou". No nevím, třeba tomu jednou přijdu na chuť. Nebo jsou ti Slováci tak jiní?' připojuji se bez výhrad :-) ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Klasická Jakubiskova výrazná stylizace, ke které přispěl výtvarnou spoluprací veliký talent Jozef Vyleťal. Podobně jako například v Panně a netvorovi film stojí nejvíc na jeho fantastickém umění. Vyleťalův kouzelný šmrnc nasnímal další mistr, kameraman Dodo Šimončič. Magickou hudbou Petr Hapka tohle dílo doslova vymazlil. Petronela Vančíková v hlavní roli Alžbětky doslova září a v osmdesátých létech byla mou oblíbenou herečkou, jaká škoda, že se potom z filmového plátna nadobro vytratila. Valeria Kaplanová si po pohádce Honza málem králem opět zopakovala roli Smrtky. Něco mi na Perinbabě chybí, možná lepší celistvost, větší poetičnost a epičtější vyprávění, u kterého jsme u Jakubiska již zvyklí. Nešťastným se mě zdálo i předabování všech postav z roku 2016, čestina mě v tom moc nesedí. Každopádně je Perinbaba významným dílem ve filmografii Juraje Jakubiska. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Po rokoch nechápavého prizerania jedným očkom počas vianočných sviatkov som si túto obkecávanú a omieľanú rozprávku pozrel konečne v plnom rozsahu a stále nechápem, prečo som tu mal doteraz len tri hviezdičky. Jakubisko je magor, to už dávno všetci vieme, ale že dokáže rozprávku natočiť takýmto štýlom, to je pecka! V každom veku sa pre diváka v tom dá nájsť niečo iné a ja sa teším, keď budem odhaľovať jej ďalšie (anti)rozprávkové čaro. Ale len v spojitosti so sviatkami. Pozrieť si to niekedy v lete, tak by som to asi vypol po piatich minútach. 80%. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Perinbabu jsem poprvé viděl skoro ve dvaceti, na notebooku, a ještě k tomu nahranou z HBO.... Přesto mě strhla daleko víc, než kterákoli jiná pohádka v jakémkoli věku. Hladí po strsi, hřeje na srdíčku, mrazí hororovými prvky i rozpaluje cudně zakamuflovanou erotikou. Pro pohádky, ze kterých si dospělý odnese stejně blažený pocit jako malé dítě a ještě mnoho navíc, mám určitou slabost - tedy nemohu hodnotit jinak. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Juraj Jakubisko spomína: "Výsledný film bol značne odlišný od podkladu, ktorý mi zadali. V Nemecku totiž existuje inštitút, ktorý sa zaoberá iba tvorbou Grimmovcov, a len čo videli Perinbabu, vrhli sa na mňa v domnení, že som objavil niečo pre nich doteraz neznáme. Musel som ísť s pravdou von, že Perinbaba je môj výmysel, a napokon sa nad môj prehrešok povzniesli." (krasomama)
  • Keď Dora (Milada Ondrašíková) s macochou (Soňa Valentová) padnú do smolného jazera, tak prvé pády z výšky do vody za nich urobili kaskadéri, ale zvyšok, ktorý bol nemenej nebezpečný, sami herečky. Topiť sa v ľadovej vode nebolo pre herečky nič príjemné. Stáli na doske pod hladinou, dopovedali texty a potápač ich strhol dolu. Vo filme nasleduje strih s bublinkami, no ten potápač ich držal ešte nekonečne dlho pod hladinou. Aby filmári dosiahli čierny efekt jazera, zapálili okolo pneumatiky a dym sfarboval hladinu i krajinu dočierna. (Raccoon.city)
  • Pri lete na balóne herci viseli iba na tenkých nitkách z Ameriky, ktoré sa občas pretrhli. Ako poistka bežal pod balónom rekvizitár s nafukovacím matracom od hasičov. Sám bezpečnosť otestoval a zlomil si ruku. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama