Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

triatlet 

všechny recenze uživatele

"Ďakujem Ti, Perinbabka." Děkuji Juraji Jakubiskovi a Ĺubomíru Feldekovi za krásný poetický scénář. I když v pohádce nevystupuje žádná princezna, ani princ, tak mě dostala kouzelně odvyprávěným příběhem. Zubatá v podobě Valerie Kaplanové (či při metamorfóze Evy Horké) má opravdu uhrančivý úsměv a její reakce na Jakubkovo dovádění "Já z tebe budu mít snad smrt." odzbrojí. "Heuréka!" Podobně jako Jakubko jsem také okouzlen pohledem na tatranská panorámata, hlavně z Volovca. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Solidní pohádka s autorskou pečetí Jakubiska. Nádherná vizuální stránka, příběh poměrně originální a k tomu luxusní dojímavý soundtrack od Petra Hapky (který naštěstí vyšel na jeho kompilaci V obrazech). Nechybí dvorní herečka Valerie Kaplanová a jako smrtka nemá chybu, až vám je líto, že toho rozmazleného hlavního parchanta nesejme a je pořád ponižovaná, i když jen dělá svou práci. Docela by mě zajímalo, jak se mu lišácky podařilo přitáhnou do hlavní role manželku Felliniho. Za speciální zmínku stojí, že Jakubiskův talent pro symboliku a vytváření dávno zaniklých světů (v tomto případě slovenské vesnice s tradicemi a do puntíku vypilovanými dobovými rekvizitami i domy) se tady vyřádil. K tomu samozřejmě klasické snové nadpřirozené prvky a přítomnost smrti a pohřbu, to by snad jinak nešlo. Prostě atmosférická zvláštní pohádka s Jakubiskovou poetikou. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nemáš zrcadlo ?? Pěkná kravata !!" ;) Heuréka !! Objevil jsem vrchol Jakubiskovy tvorby.. Ten si sám maličko tímhle kouskem, nejskvostnější grimmovskou adaptací, jakkoli v důsledku velmi volnou, uvázal smyčku, když tu pomyslnou laťku později už jen horko těžko mohl překonat.. Faktem zůstává, že jeho jedinečný styl právě tomuto žánru - Však se taky jedná o jednoznačného krále, či spíš královnu, slovenské pohádky, jakkoli ho zásadně ozvláštňuje, jak svým rukopisem, tak i jeho oblíbenými motivy s tím erotičnem na čele, nejlépe sedí.. Upřímně se nemohu dočkat, až si Jakubiskovu Fellinbabu budu moci při další projekci užít znovu.. I s filmovou smrtkou číslo jedna - Což jistě potvrdí i Jirka Korn.. - Valerií Kaplanovou..;) ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé... keď som túto rozprávku videl, ako malý, tak sa mi vôbec nepáčila. Dlhé roky som sa jej potom vyhýbal. No, a keď som si ju teraz konečne znova pozrel, neveril som vlastným očiam, ako sa môj názor zmenil. Z toho možno vyplýva, že táto "rozprávka" nie je ani tak veľmi pre deti. Celkom slušné... z 2* na 4* :)... a Smrtka 4ever! :) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Až na ten nekvalitný postsynchrón, ktorý je tak typický pre Jakubiskove filmy, sa podľa mňa jedná o jednu z najlepších kinofilmových slovenských rozprávok (aj keď vlastne ide o nemecký námet). Keď nie najlepšiu. Tie vznikali práve v 80. rokoch aj vďaka západonemeckej koprodukcii. Nechýba Jakubiskova poetika, vtipné či legendárne hlášky a geniálna Hapkova hudba. Po rokoch vidím chyby v spracovaní, resp. laxnosť v určitých postupoch, ale kedže je to určené mladšiemu publiku, nie je to až také mínus. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Giulietta Masina po dotočení Perinbaby a odchode späť do Talianska, povedala režisérovi Jurajovi Jakubiskovi, že sa na neho hnevá. Malo to byť pre to, že vo filme nevyužil jej talent plakať na povel jedným či druhým okom. (TeddyBearik)
  • Giulietta Masina (Perinbaba) si pri natáčaní a skákaní na vzdušnej trampolíne narazila zadok. (Raccoon.city)
  • Tobias Hoesl (Jakub) na natáčanie spomína s láskou. Jeho Perinbaba preslávila nielen u nás, ale aj v jeho rodnom Nemecku, kde ju tiež pravidelne vysielajú každé sviatky. Rozprávku si podľa hercových slov obľúbili aj jeho rodičia, ktorých vraj nie celkom teší, keď hrá zlých chlapcov, a preto sú radi, že ho vianočná klasika ukazuje v pozitívnom svetle. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama