Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mládí být krásné. Chtěl bych to ještě jednou zažít, hergot! S pribúdajúcimi rokmi práve táto replika dostáva na vážnosti a hoci táto rozprávka nemá super krásnych hercov, má aspoň nesmrteľnú hudbu a ešte nesmrteľnejšiu zubatú, ktorej zuby by stáli za cestu do výkupu klenotov. V tomto diele mi Jakubiskov štýl vôbec nevadil. Chystá sa ale dvojka už niekoľko rokov a keďže tam majú hrať aj také kádre ako "právnička" Andrea Verešová, ktorá predáva kolagén ľuďom na Ukrajine, lebo to im zaručene pomôže, alebo vychrtlina Frlajs, tak je možné, že Perinbaba v originálnom prevedení sa stane ešte viac legendárnou. Lebo u Perinbaby 2 šípim prepadák. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ťažko spočítať koľko krát som tento slovenský kult videl, ale zvlášť v zimnom období má svoje čaro. Jakubisko sa tu so svojím dvorným skladateľom Hapkom stretli vo vrcholnej forme. Jakubisko dodal fantastický príbeh a svoj pohľad a Hapka to korunoval miestami až božskou a kvalitnou hororovo-mrazivou hudbou. Zvlášť dobrá je v scéne pred popravou Jakuba, ale zbožňujem aj scénu, kde sa Jakub pozerá prvý krát na svet a vidí krásne Tatry. Táto postaršia dvojica dokázala svoju formu zužitkovať ešte v jednom z najlepších československých filmov- v Tisícročnej včele, ale to je už iná káva. Perinbaba je taký mix žánrov rozprávka-horor-komédia, ale funguje dokonale aj po X-tej repríze. Myslím, že bude mať stále , čo povedať ďalším a ďalším divákom, ktorí ešte nemali tú možnosť. Alebo mali a nevyužili ju? Ale čia je to smola, čia? Vaša, vaša...100%. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* bohužel musím této opěvované pohádce dát takové nízké hodnocení, ale jináč to nejde. Snažil jsem se jí přijít už několikrát na chuť, ale nešlo mi to a ani jedenkrát jsem ji nedokázal zkouknout na jeden zátah. Nejspíš mě Jakubiskova poetika míjí obloukem, ale to se týká snad všech jeho filmů. Prostě u Perinbaby se mi nepodařilo naladit na správnou notu a ve všem jsem viděl nějaký problém, třeba i v hereckém pojetí a přitom herce všichni chválí. No prostě nevím, nemá cenu se tím trápit a má slabší známka zapadne mezi hromadou pochvalných a tak to má být ... každému co je mu blízké a rozhodně v tom není česko-slovenská nevraživost. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne kultová záležitosť, bez ktorej si vianočné sviatky a príchod nového roka neviem ani predstaviť. Ide v podstate o takú peknú aj keď miestami strašidelnú filmovú rozprávku, ktorá nám ukazuje krásy prírody a nášho pospolitého ľudu. Odzrkadľujú sa tu všetky emócie, láska, priateľstvo, zrada aj smrť. Perinbabku si strihla nenormálne sympatická talianska herečka, ktorá do našich končím priniesla trocha toho legionárskeho ducha a ukázala nám ako sa to robí. Kuba si strihol Nemecký herec ale ani to nebolo na škodu a slovenské portfólio zastáva krása nežného pohlavia Alžbetka. herci sú sympatický v tých časoch sa asi edá moc odvolávať na herecké výkony ale film je aj tak dľa mňa na dobu svojho vzniku stále nadčasový a vždy si ho jednoducho musím pozrieť. 90% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Snová, magická až mystická pohádka, která snad ani nemá srovnání. Naprosto chápu její legendární status, i když jsem se k ní dostal z hudebního konce, přes dílo Petra Hapky. Jedna alegorie vedle druhé, jedinečná atmosféra... Na někoho může být "divná", já si ji vždy užívám. Nezbývá než doufat, že Juraj Jakubisko zvládne pokračování, které má mít premiéru letos napodzim, se ctí. 80% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Režisér Juraj Jakubisko sa vyjadril, že Perinbaba nie je jeho srdcovou záležitosťou. Nemci chceli nakrútiť v Československu rozprávky bratov Grimmovcov a keďže mu predtým umožnili nakrútiť Tisícročnú včelu (1983), z vďačnosti súhlasil, že pre nich jednu rozprávku urobí. (krasomama)
  • Zábery z Jakubovho väzenia sa natáčali v skanzene Martin. Väzenie predstavovala usadlosť z Vyšného Kubína. Zrubový dom je najstarším objektom v Múzeu slovenskej dediny. Pochádza z roku 1748. (Zdroj: topky.sk) (martin1m2)
  • Giulietta Masina (Perinbaba) si pri natáčaní a skákaní na vzdušnej trampolíne narazila zadok. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama