Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

Sany33 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne kultová záležitosť, bez ktorej si vianočné sviatky a príchod nového roka neviem ani predstaviť. Ide v podstate o takú peknú aj keď miestami strašidelnú filmovú rozprávku, ktorá nám ukazuje krásy prírody a nášho pospolitého ľudu. Odzrkadľujú sa tu všetky emócie, láska, priateľstvo, zrada aj smrť. Perinbabku si strihla nenormálne sympatická talianska herečka, ktorá do našich končím priniesla trocha toho legionárskeho ducha a ukázala nám ako sa to robí. Kuba si strihol Nemecký herec ale ani to nebolo na škodu a slovenské portfólio zastáva krása nežného pohlavia Alžbetka. herci sú sympatický v tých časoch sa asi edá moc odvolávať na herecké výkony ale film je aj tak dľa mňa na dobu svojho vzniku stále nadčasový a vždy si ho jednoducho musím pozrieť. 90% ()

veronikav 

všechny recenze uživatele

,,berg.12 Přiznám se, že slovenské pohádky na mě působily vždy hodně zvláštně a jako malý jsem jim prostě nerozuměl nebo se mi nelíbily. Perinbaba je toho nejlepším příkladem. Mnohovrstevný příběh, zvláštní "hustá" atmosféra, velmi umělecké ztvárnění, to byly věci, které jsem jako malý nepřekousl. Teď už je sice ocenit dokážu, ale zase už ne jako pohádku. Podobný problém mám třeba s Kachyňovou "Malou mořskou vílou". No nevím, třeba tomu jednou přijdu na chuť. Nebo jsou ti Slováci tak jiní?' připojuji se bez výhrad :-) ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Len sa predčasne neraduj. O šťastie treba bojovať.“ Rozprávka aká má byť: drsná, ponurá a hororová. Jakubisko za svoj život stvoril niekoľko pozoruhodných diel, ale nejeden raz predstavuje jeho achillovu pätu slabosť pre impozantné stopáže (4-dielna Tisícročná včela, "len" 150-minútová Nejasná správa o konci sveta). Vinou toho sa atmosféra občas vytráca a herecké výkony nemajú až takú silu. Intenzita legendárnej Perinbaby je aj práve v tom, že netrvá ani hodinu a pol. Takže všetko odsýpa, výprava je neopísateľná, herecké výkony magické, dialógy hladia dušu a nechýba hororový a sexuálny motív (+ podmanivá hudba). Mne sa ale na Jakubiskových filmoch aj tak vždy najviac páčili také tie jeho typické kuriózne wtf momenty, v prípade Perinbaby napr. diskoscéna. U bežných režisérov by to bilo do očí a bolo by to nechcene smiešne. U Jakubiska to bolo majstrovské a kúzelné. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Jediné, čo Perinbabu robí rozprávkov, je happyend. Inak je to ďalšia s režisérových snových, vizuálne a hudobne fascinujúcich a nie veľmi optimistických pohľadov na svet. Áno, rozprávkové motívy to má, no mne v hlave vždy utkveli hlavne scény, ktoré mi svojim neútešným, ba až depresívnym pojatím spôsobujú zimomriavky. Nájdu sa však aj scény, ktoré ohúria svojou pozitívnou krásou - napr. starý cirkusant, ktorý za letku prenádherne povie "Mládí je krásná věc. Jak já bys to zkusil znovu hergot". Na záver výstižný úrivok z jedného komentára na IMDB - "Beautiful on every level -- visually,emotionally, and as an unfettered act of imagination". (10/10) ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Ani nevím, co to přesně mělo být, ale bylo to nekonečně divné. S Jurajem Jakubiskem jsme si naprosto nesedli do noty. Tohle byl druhý "skvost", který jsem měl tu smůlu od něj vidět a podruhé uděluji nejnižší hodnocení. Zřejmě mám velice málo slovenského původu ke vstřebání takových filmových skvostů. Celý tento počin měl neskutečně divnou a nepříjemnou atmosféru. Příběh pojednává o krajně otravném Jakubkovi s květákem místo vlasů, kterého už nebavil pobyt v nebi s peřinovou tetou a vyhlídl si na zemi čerstvou cicinu. Dabing cizích herců a hereček byl v tomto snímku krajně otravný a na první poslech zaznamenatelný. Nechce se mi věřit, že by se do hlavních úloh nenašli herci slovenského původu. Zřejmě si nepřál mít nikdo nic s touto sračkou společného. Během sledování jsem tak nějak postupně polevoval v pozornosti. Jen sadista rodič by tohle pustil svým dětem. Tenhle paskvil by měl sloužit budoucím pohádkářům jako vzorový odstrašující případ, jak by pohádka za žádných okolností neměla vypadat. Fuj! Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka harfuska. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Herečka Giulietta Masina sa v Perinbabe vracala na pľac po dlhých šestnástich rokoch, a preto aj jednoduché scény zahrala až na ôsmy raz. Aby Jakubisko hviezdu neznervôznil, začal karhať predstaviteľa malého Jakubka a pripomínal jej, aby hrala tak, ako keď uvádzala v talianskej televízii reláciu, v ktorej radila mladým párom v láske. (Raccoon.city)
  • Zábery z Jakubovho väzenia sa natáčali v skanzene Martin. Väzenie predstavovala usadlosť z Vyšného Kubína. Zrubový dom je najstarším objektom v Múzeu slovenskej dediny. Pochádza z roku 1748. (Zdroj: topky.sk) (martin1m2)
  • Milada Ondrašíková (Dora) trpela v skutočnosti závratmi z výšky. Prezradila, ako leteli na perine tesne okolo lopatiek mlyna a z jednej trčal klinec, ktorý jej podriapal chrbát. Keď pristáli, kostymérka sa na ňu hnevala, že si nechala roztrhať blúzku, ktorá bola súčasťou kostýmu. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama