Film Studia FAMU. Školní inspektor pochválí učitelku za dobrou práci třetí třídy a vytkne jí naopak špatné výsledky třídy první... Podobnou tématiku zparcoval Radim Cvrček později do filmu První třída (1968). (oficiální text distributora)
Mladé učitelce je v ředitelně vytýkána "neprofesionalita". Její třídu tvoří houf třeťáků a jeden jediný prvňák Škoda, sedící sám na opačné straně učebny. Škoda se však ukáže být z celé třídy jediným "ideálním" studentem. Učitelka jej přistihuje, jak si po vyučování hraje s lívanečníkem, plyšákem a ostatními předměty na školu a k jeho hře se přidává. Zatímco hledí z okna na své třeťáky, odcházející ze školy domů, Škoda čte ze slabikáře a jde mu to stále lépe a lépe. Konečně má žena pocit, jako by se zrodil skutečný vztah učitel-žák. (Renesco)
Tenhle krátký film by se dal charakterizovat slovy: krásný, roztomilý, dojemný. Zoufalství učitelky, jejíž jediný žáček první třídy nezvládá učivo, přestože je chytrý... až nakonec zjistí, že problém spočívá v tom, že chlapec nemá žádné spolužáky, a tvořivým způsobem problém vyřeší. Když jsem viděla učitelku (Ivanka Devátá) a její spokojený úsměv při pohledu na žáčkovy pokroky, málem jsem se rozbrečela.(29.7.2008)