Reklama

Reklama

Pevnost

(festivalový název)
  • Jižní Korea Namhansanseong (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Během čchingské invaze do Koreje roku 1636 se král a členové jeho dvora uchýlili do horské pevnosti Namhan. Brzy jsou obklíčeni čchingskou armádou a souženi hladem a zimou. Pod nátlakem svých rádců musí král učinit největší rozhodnutí své vlády. Podvolí se ponižujícímu požadavku vetřelců vydat korunního prince, aby ochránil svůj národ, nebo bude bojovat až do samého konce? (Filmasia)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (19)

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Tohle nebyl můj šálek kávy. Bylo zcela jasné, že při stopáži 2:19 nemůže jít o akcí nabitý snímek, ale přesto byl pro mne poměr akce a politikaření příliš ve prospěch toho druhého. Značně rozvláčný úvod jsem neměl problém absorbovat, ale očekávaná akce se ne a ne dostavit. Ač jsou bojové scény a reálie velmi kvalitně zvládnuté (a na velkém plátně působivé), přeci jen těch scén není mnoho ani jejich rozsah rozhodně neomráčí. Převažuje spíše drama, napětí a nekonečné politikaření jak z bezvýchodné situace vyváznout stylem „aby se vlk nažral a koza zůstala celá“. Panovník je dlouhodobě postaven víceméně před dva protichůdné názory svých rádců, tedy zda se podvolit nepříteli či zvolit boj s čekáním na posily z jihu. Rozhodně film nemám v úmyslu nějak shazovat, jde o zdařilé dílo, ale záleží na tom, co od něho očekáváte – pokud více akce jako já, pak pro vás určen není. 67% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilé historické drama o vpádu čchingské armády na území korejského království s velkolepou výpravou, skvělým scénářem a zajímavou kamerou.. Mou pozornost zaujal od první chvíle prostý kovář, pak velitel pevnosti, no a samozřejmě Byeong-heon Lee v roli ministra, tihle tři mi v tom mumraji protichůdných názorů a postojů byli nejsrozumitelnější.. Intriky, politikaření, svalování viny na druhé, neznalost a nerozhodnost jsou zřejmě tou nejsmutnější a zároveň neoddělitelnou součástí dějin celého lidstva.. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Bez aspoň elementárních znalostí korejské historie, budete první dvě třetiny Pevnosti vnímat jako válečný film o dobývání kopce, budete otrávení, že tentokrát se nekonaly žádné šermovačky, nebo epic souboje, bude vám to připadat zdlouhavé a nepříliš zajímavé. Měli hlad, byla jim zima, za vraty číňani...to je toho. Jenže Pevnost vypráví o velmi bolestivých okamžicích historie, kdy se do korejského království drali Čhingové. Zatímco většinu filmu sledujeme nerozhodného krále, kterému radí banda řiťolezců, takže se zmítá mezi špatnými a fakt špatnými situacemi, poslední třetina filmu nabídne mnoho úvah k zamyšlení. Když se rozchází cesta cti s cestou života, když promlouvá hlas rozumu, který život brání za cenu, která je pro mnohé příliš vysoká...když máte učinit zásadní volby a jste slabý a nerozhodný, nebo když jste si jistý svou pravdou, ale nikdo vás neposlouchá, když nasazujete život za lidi, kteří vámi opovrhují...to jsou ty chvíle, kdy se vyjeví jaký jste člověk. Tvůrci to zvládli bez moralizování a snad až příliš korektně. Možná mám jen štěstí, ale korejská kinematografie je na vynikající úrovni a přestože jde o tolik odlišnou kulturu, rezonuji s ní a emoce které korejské filmy chrlí, nasávám plnými doušky. Není to úplně zábavný film, ale závěr to vcelku vynahrazuje. Výraz podrobit si národ, pro mě dostalo jasnější kontury. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Jak se zdá, Korejci řešili svůj "Mnichov" v 1.polovině 17.století. Vzdát se silnějšímu nepříteli a dát tak národu naději do budoucna, nebo se spolehnout na pomoc z jihu a bojovat i za cenu, že se všichni utopí v krvi? Panovník se zmítá mezi protichůdnými stanovisky svých ministrů (skvělé je, jak se oba vzájemně respektují), velitel pevnosti dělá, co může (ale proti ministerskému předsedovi mu to není nic platné), a prostí vojáci mrznou a hladovějí. Když dojde na akci, je uvěřitelná, choreograficky přesná a dávkovaná uměřeně, aby divák neotupěl. Skvělá záležitost. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Konečně historický válečný film, který není nedomrlý a slabý. Pevnost Namhan se stane útočištěm 13 000 vojáků a krále, kterému jde o život, přesto se jeho dvůr chová jako obvykle, jde si po krku, intrikuje, dělá jakoby nebyla venku přesila Mandžuů, a pozor možná přijde i chán! Výborný, atmosferický film, který nelítostně zobrazuje korejskou společnost, kdy šlechta okrádá zemi a ničí poddané, kteří žijí jako otroci a trpí. Král neví, zda čekat na záchranu vojskem, nebo se poklonit chánovi a všechny tím zachránit. Perfektní hudba, válečné scény, postupně rostoucí napětí a zoufalství na Vás přímo dýchá. Jeden z nejpovedenějších filmů roku 2017 v historickém ranku, syrový, bez patosu, věrný reáliím. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama