Reklama

Reklama

Vánoční strom republiky

(TV film)

Obsahy(1)

Když spisovatel Rudolf Těsnohlídek nalezl se svými přáteli před Vánocemi roku 1919 holčičku opuštěnou v lese na sněhu, začal se odvíjet příběh, na jehož konci se rozsvítila světla charitativních vánočních stromů... Mohla to být tragédie, na jejímž konci čekala neúprosná smrt podchlazením. Scházely snad jen minuty, když tři přátelé na procházce předvánočním lesem zaslechli dětské vzlykání. Výtvarník František Koudelka, soudní úředník Josef Tesař a novinář Rudolf Těsnohlídek šel s přáteli po zvuku a pod rozložitým stromem v polesí Bílovic u Brna našli ubohé děvčátko. Podařilo se jim dítě zahřát a donést do civilizace – v tu chvíli netušili, že se začíná odvíjet děj přesahující adventní čas roku 1919.

Těsnohlídek, tehdy již slavný novinář, využil svých literárních schopností, aby přitáhl pozornost veřejnosti k osudům nechtěných dětí a sirotků. V poválečné době totiž nebyl případ odloženého dítěte ničím výjimečným, pouze symbolika nadcházejících Vánoc vdechla příběhu mimořádnost, která dokázala pohnout veřejným míněním. Po vzoru Kodaně Těsnohlídek navrhnul vztyčit v Brně charitativní vánoční strom, pod kterým by se vybíraly prostředky pro potřebné děti. Roku 1924 se na brněnském náměstí Svobody poprvé rozžehnul Vánoční strom republiky. Samotný vánoční strom byl v té době moderním prvkem, který se teprve nedávno zabydlel v české tradici. Díky Těsnohlídkovu organizačnímu talentu byla slavnost vztyčení stromu od počátku spojena s jasným cílem – získáním finančních prostředků na stavbu dětského domova. Nápadu se okamžitě chopila další česká a slovenská města, takže o několik let později již Vánoce provázely stovky veřejných stromů. Dokument režiséra Pavla Jiráska mapuje krok za krokem nejdůležitější události tehdejších let: staví na prolínání hraných sekvencí se starými filmovými archivy a využívá úryvků z novinových článků, deníkových záznamů i básní spisovatele Rudolfa Těsnohlídka. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Charitativní účel vánočního stromu už dávno zmizel a u Vánoc kompletně převládla komerce. Kdyby tehdy Liduška věděla, co u nás způsobila. Na jejím příběhu se ukazuje, že i leccos zlé může být k něčemu dobré, protože přežila a ještě to mělo bohulibé následky. Dnes bohužel musí stát takový strom, bez jakýchkoli dobrosrdečných účelů, v každé malé obci a ve velkých městech i na každém náměstí. A tak vesele kácíme, kácíme a kácíme a ještě se předháníme v tom, kdo ho má nejvíc ozdobený, osvícený, nejvyšší, nejpěknější. A přitom zapomínáme, že v době, kdy Rudolf Těsnohlídek nalezl se svými společníky dítě, bylo po válce a chudoba v Evropě vládla. To se projevilo i u nás a nejspíš proto bylo odloženo i mimino. Ačkoli matka se o něj poté moc nezajímala. Pavel Jirásek se opírá o celou řadu současných možností. Ať už novinové články, dobové záběry či hrané scénky. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Kolem toho místa, kde byl 6. prosince léta Páně 1924 skolen první vánoční strom, chodím docela často. Ale o historii místa a proč se Rudolf Těsnohlídek zapříčinil, aby se každý rok událost opakovala, jsem nevěděl. Kvalitně zpracovaný dokument. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama