Vemi ťažko stráviteľný film zo zlatého "felliniovského" obdobia Juraja Jakubiska. Depresívny dej, depresívne postavy a množstvo mŕtvych ľudí i zvierat .... V určitých momentoch mi až naskakovala husia koža. Musím však čestne priznať, že som tento film pochopil asi len z polovice. Bude potrebné zhliadnuť toto dielo ešte pár krát .... Zaujímavosťou tohoto filmu je, že nakrúcanie bolo na chvíľu prerušené "socialistickou internacionalistickou pomocou spriatelených armád štátov Varšavskej zmluvy" a tvorcovia zaradili medzi druhú a tretiu poviedku krátke ukážky z intervencie a posolstvo pre ďalšie generácie, vediac, že sa práve vyrábaný film tvorí akurát tak do šuflíka, kde aj naozaj ostal predlhých 22 rokov .... A ostal tam aj preto, lebo dovtedy nik nevidel ožratých partizánov a sovietskych vojakov, ktorí vraždia a znásilňujú z kratochvíle pre vlastné potešenie .... A to sa do oficiálnej ideológie nijakovsky nedalo napasovať .(23.9.2004)

Tento film svědčí o velkém talentu Juraje Jakubiska, který vtisknul uměleckou podobu filmu podle svého stylu. Je to enormní protest proti násilí a brutalitě. Filmový klenot slovenského filmu. Jakubisko už tehdy dokázal, že je filmový mistr. Určitě se podívám znova. Maličko to kazí, že jsem to viděl pouze na videu. Bohužel jsem to nenalezl na DVD..(23.12.2007)

Bože, stvoril si človeka a on raz zabíja aj teba....Tyhle těžce surrealistické filmy se těžko hodnotí a nezbývá mi než - víc jak jindy - sázet na dojmologii. Zbehovia a pútnici na mě nezapůsobili až tak silně jako pozdější Vtáčkovia, siroty a blázni a přestože v něm Jakubisko na stoličce režiséra i za hledáčkem kamery opět vytváří divy, zdál se mi film v porovnání s jeho mladším bratříčkem i řemeslně o něco slabší. Své určitě udělala kvalita záznamu (snímek nevyšel na DVD a musel jsem se spokojit s TV záznamem), ale kámen úrazu vidím v příliš rozevláté kameře, která sice tahá z rukávu výborné kompozice, jenže je na ní dost vidět, že Jakubisko neměl k dipozici žádné vymakané jeřáby a spoustu scén točil z ruky, čímž se do obrazu dostala rušivá roztřesenost. Síla Jakubiskovy imaginace však v této implicitně děsivé a hrůzyplné vizi o lidských válkách nad technickými nedostatky vítězí. ____ Rád bych si někdy přečetl nějaký odborný rozbor....(14.2.2009)

Zimomriavkovo geniálne a absolútne zásadné dielo Jakubiskovej tvorby i slovenskej kinematografie ako takej.(30.11.2010)

obrazovo strhujúce, dynamické, fantaskné a piktoreskné, miestami na mňa príliš chaotické, ale horizontálne i verikálne obazové aj významové vrstvenie a akýsi tvorivý experiment tu je zámerom autorským a umeleckým postaveným hlavou v oblakoch a pätou na zemi, takže sa toto dielo odvažujem v tvorbe j. jakubiska označiť za jedno z tých stojacich na najvyššom piedestále a zároveň ako perličku v šperkovnici slovenskej kinematografie ako nevšedné a stále vypovedajpce a ohurujúce experimentálne oživenie vo viacerých ohľadoch.(31.3.2006)

Jakubisko: "Jediný film, ktorý by som nevedel nakrútiť lepšie." Viděl jsem Zbehovia a pútniky už potřetí a stále se nestačím divit. Geniální skloubení obsahu, hudby a samozřejmě nesmírně nápadité a bohaté vizuality. Podle mě nejdrsnější a možná i vůbec nejlepší československý film. Jakubisko byl podle mě v 60. letech naším nejoriginálnějším a nejzajímavějším režisérem, který byl spolu s Elo Havettou a Věrou Chytilovou určitým protipólem estetiky ošklivosti Miloše Formana, Ivana Passera a dalších novovlnných režisérů. A řekl bych, že protipólem zajímavějším. Zajímalo by mě, jestli se ho někdy dočkáme dvd, ale nevím, jaké jeho kopie vlastně existují. "Škoda, že tento poviedkový triptych - o troch svetových vojnách - už nikto neuvidí v tej experimentálnej farebnosti ako bol urobený. Negatív sa stratil a dnešná kópia je vyrobená z talianskej verzie, ktorú si totalitný režim schovával ako usvedčujúci dôkaz pre chystané politické procesy s umelcami. Paradox: vďaka tomu zostal zo Zbehov aspoň bledoružový tieň mojej filmovej "runway"." (V rusky dabované verzi, kterou lze na internetu stáhnout, „kupodivu“ chybí krátká sekvence o okupaci Československa v roce 1968, kdy nadlouho pominula „doba, kedy ešte bolo možné vymýšlať a nakrúcať príbehy.“)(13.11.2007)

Jakubisko ve své nejlepší formě, tj. naprosto famózní a strhující filmařina (byť nejúžasnější na začátku a ke konci jako by krapet slábla). Zařazením dobových záběrů sovětské okupace '68 (zcelá neočekávaně uprostřed filmu) se film navíc stává tvrdě pravdivou a naprosto zásadní záležitostí.(4.8.2008)

Škoda že někteří režiséři zestárnou.Třeba Jakubisko po r. 89 zestárnul až hovadsky rychle.V podstatě zemřel.Velká škoda.(12.7.2011)

Vážení přátelé... Pro mě velice těžko stravitelný film... Jakubiskův styl mi v některých filmech prostě nesedí. První dvě povídky téměř nekoukatelné...poslední mi byla podstatně bližší, ale i tak tohle prostě není můj šálek... je mi líto. Oceňuju snahu i těžké okolnosti vzniku, ale pocitově víc než tři dát bohužel nemohu...(30.7.2011)

Ranny Jakubisko = koherentny svet zakotveny vo fantazii a poetike, pojednavujuci o zavaznych temach skrz rozjarenost, farby, ale i psychedeliu, nasilie a beznadej a ine negativne emocie... typicke nabozenske motivy sa plynulo prelinaju so svetskymi, dotvaraju svet, ale nenarusuju ho... experimentacia na viacerych urovniach - ci uz naracia, alebo vizual a hudba... Ranny Jakubisko = kvalitne stravene hodiny...(23.10.2011)

75%(22.12.2007)

• poet

Projekt 100 (1996)(14.1.2007)

Tento film je nabitý doslova brutálnou energiou. Funguje ako výpoveď rôznych období prestretá na farebný papier plný radosti, smútku, dobrodružstva, či krutého vraždenia. Škoda, že Jakubisko žil v dobe, v ktorej na neho vrchnosť dávala pozor a my sme si zatiaľ vlastnou hlúposťou premrhali talent minimálne európskych kvalít. Zbehovia a pútnici sú komplikovaným dielom, ktoré je ťažké pochopiť. Ale farebnosť a brutalita niektorých okamihov ma núti vidieť tento film znova a znova. Nepochopil som to nikdy do bodky, ale pre mňa je to film v prvom rade o forme, nie o obsahu. Dúfam, že sa ešte niekomu u nás podarí natočiť takto trefne vypovedajúce psycho.(6.1.2007)

• TomJ

Film snad len pre fajnschmekrov.(8.9.2008)

Ťažko strávitelný film. Ale za odvážne spracovanie dávam palec hore.(12.7.2011)