Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

Lima 

všechny recenze uživatele

Kouzelné, roztomilé, půvabné. Slovy se to popsat nedá, musí se vidět, ale nedá mi to podělit se aspoň v několika větách: Kamera je statická, celý film se skládá z pouhých 14 záběrů, plných roztodivných lidiček a papundeklových kulis, které jsou prostě k sežrání. Počínaje modelem kosmické lodě, konče povrchem Měsíce a jeho obyvateli měsíčnany, vše nese stopy obrovské Meliésovy fantazie, plné roztomile naivních představ. A ti měsíčnani, ti jsou prostě k pomilování :o)) Film je kratičký, ale zanechá v člověku nesmazatelné stopy. A ty triky, ty neztratily nic ze svého kouzla ani po více než sto letech. 101 let, čtyři generace....je to vůbec možné? ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nikdy nepřestanu litovat, že Cesta na Měsíc nebyla prvním filmem, který jsem v životě viděl. Zajímavé komentáře: Lima, Arius, Master19, wosho ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Z knížky 1000 a jeden film, které musíte vidět než zemřete, je právě Cesta na Měsíc tím prvním. Ještě aby ne. Je to totiž zlom ve světě filmů, který se už nikdy, nikdy, a do třetice, NIKDY, nebude opakovat. Nechápu ty, kteří dají míň, jak pět. Pro ty lidi, kteří to tenkrát viděli je to něco takového, jako kdybychom my koukali na teleport nebo perpetuum mobile, něco, co se v životě prostě znova opakovat nebude. Dneska je to trošku směšnější pohled, ale když se člověk vcítí do člověka té doby, zpříjemní si čtrnáct minut obrázků, které obletěly svět, a dokáží zaujmout i sto let po svém vzniku. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet FRF 30,000Tržby USA Tržby Celosvetovo $-║ __Prvá polovica tejto snímky je len o takej príprave na cestu na mesiac, tam sa ešte nič také zvláštne, čo by príbeh spestrilo nedeje, až v tej druhej polovici to naberá po pristaní na mesiaci ten správny nádych dobrodružstva a dokonca príde aj na akciu. Jedná sa o jedno z prelomových diel kinematografie, ktoré treba zaručene vidieť aby si filmový fanúšik mohol spraviť obraz o tom ako to vyzeralo v úplných začiatkoch kinematografie a na akej špičkovej úrovni sa už vtedy dokázali tvorcovia obracať a tvoriť nezabudnuteľné snímky. /85%/(vzhliadnute na youtube, čierno-biela verzia) ___ 8.9.2012, Cinematik report: Druhý festivalový deň ponúkol bohatý program, taký malý-veľký vrchol celého dňa sa stalo uvedenie zreštaurovaného “nemého” filmu Cesta na mesiac (1902) vizionárského režiséra Georges Méliésa. Tento film v rozsahu 12minút je veľmi uznávaný a označuje sa na dobu vzniku za veľmi vyspelí a pokrokový, začiatky kinematografie ani nemohli mať lepšieho kúzelníka pred kamerou než bol Méliés. Jeho film bol vyrobený v čierno-bielej verzii ale dokonca aj v colorizovanej, keď v tej dobe políčko po políčku vyfarbovalo 300 žien. Práve o túto farebnú kópiu bol veľký záujem a dlhé roky bola považovaná za stratenú, až sa v roku 1993 objavila v jednej Barcelónskej filmovej zbierke. Projekcia v kine priniesla úžasný zážitok, klenot. /videl v kine: 100%/ (videl na festivale Cinematik 2012) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Malý vizualizovaný zázrak... Nikdy mne nepřestane fascinovat, že takovéhle invenční dílko mohli natočit již v roce 1902 (tedy v době, kdy se statickou kamerou pouze zaznamenávala holá realita a jakákoliv umělecká stylizace byla věcí neznámou...). Viděl jsem sice filmovou verzi ozvučenou houslovým recitálem a s vysvětlujícím anglickým komentářem, nevím tedy, jak bych reagoval na verzi původní, tedy němou, ale takhle jsem skutečně nadšen. Snímek z úsvitu filmové éry, jenž ovlivnil vizuální ztvárnění mnohých dalších filmových děl (nejkouzelnější variace na dané téma byla v klipu americké skupiny Smashing Pumpkins Tonight, Tonight...). Z dnešního pohledu sice jen mile naivní výsledek dobového opojení vědecko-fantastickou literaturou a romány Julese Vernea, kde se cestuje na Měsíc v projektilu děla, ale v chronologii filmové historie nesmrtelné dílo... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

První opravdové sci-fi a navíc s výbornou výpravou. Takový Karel Zeman o půlstoletí dříve. Ale nejlepším filmem dřevních dob kinematografie pro mě zůstává i nadále Velká železniční loupež. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Oldschoolová adventura. Horizontální scrolling obrazovky, logické hádanky (jak se dostat na Něsíc), interakce, výstřední lokace (kongres, měsíční kráter), hledání a používání předmětů (nelogické píchání deštníkem do měsíčňanů je v duchu nelogiky některých adventur). Cesta na měsíc zakládá konvence, vychází z ničeho, je to příběh vytvořený čistě pro zábavu, echo budoucnosti. Méliès se v době, kdy byla filmová tvorba chápána jako zachycení každodenního života, projevil vpravdě vizionářsky. ()

Fr

všechny recenze uživatele

…PO OBNOVENÍ POŘÁDKU JE VÝPRAVA DLE REKTOROVA NÁVRHU HLASOVÁNÍM SCHVÁLENA. SLUHOVÉ PŘINÁŠEJÍ CESTOVATELSKÉ OBLEKY… /// 109 let po jeho natočení se můžu i já, kulturní barbar pokochat odkazem předka Mélièse a doplnit si chybějící mozaiku k Hugovi. Každej, koho aspoň trochu baví pojem kinematografie, by měl na tenhle celovečerák mrknout! P.S: Hodnotit nebudu, páč to svádí k póze (nebo známce punku?). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Učaroval mi ,,ten“ ,,SMĚJÍCÍ SE MĚSÍC“. 2.) Filmy si doma zásadně dobarvuju. 3.) Thx za titule ,,joSew“ a ,,kahilom“. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná sci-fi na ploše několika minut, fantazie plná dodnes úžasných nápadů a hlavně snímek, který naprosto vystihuje význam spojení "milníkový film". Druhá polovina s krásným měsíčním dobrodružstvím je nezapomenutelná. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Výborná podívaná, která není až tak grotesková, jak by se mohlo zdát. A to je dobře. Hlavně druhá polovina je krásnou hříčkou pojetí neznáma, nechybí napětí i humor, ale humor opravdu vkusný, nebavíte se poskakujícími pajduláky, ale Méliesovými nápady, které kloubí s triky, za něž by se nemusel stydět snad i o desítky let později. Vizáží kulis a z nich plynoucí atmosférou je toto Meliesovo dílo podobno filmům Karla Zemana. Zajímalo by mě, jestli se zde Zeman alespoň trošku inspiroval. Jak řekl Tsunami_X, komentář ruší, já jsem si jako podklad zvolil Band of Brothers od Michaela Kamena, konkrétně skladby Discovery of the Camp a Austria, které přidaly na dramatičnosti. Cesta na Měsíc je opravdu nejkrásnější filmový večerníček pro filmového fanouška! ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Nedávám to kvůli nostalgii, nebo tomu, že by byli první. Kdepak. Mně se to vážně líbilo. Děj je sice jednoduchej, ale to zpracování nemá chybu. Hodně mi to připomnělo Zemanův Vynález zkázy, nejen zpracováním, ale i pojetím scén. A ty kulisy jsou nádherný. Mnohem hezčí, než nejnovější počítačově animovaný triky v nových trhácích. A navíc všechno tam bylo vytvořeno ručně. Tomuhle říkám klasika. Povinně pro každýho fandu SF. Ti mimozemšťani mi hodně připomněli pozdější ještěrkáče z Flashe Gordona z roku 1982. A co se týká doprovodnýho mluvení, tak to jsem vypnul a pustil si k tomu jiný. Na začátku, než odletí jsem si pustil znělku ze seriálu Law and Order, potom když jsou na měsící jsem si pustil melodii Maddalena z filmu Profesionál s Belmondem a když začnou bojovat jsem si pustil melodii ze Sedmi statečných a zakončil to hudbou z Rudé Soni. A ani jsem nemusel poslouchat nějaký pitomý žvásty, který stejně jen popisujou, co se děje na obrazovce. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Právě jsem viděl první sci-fi film a jeden z prvních uměleckých filmů vůbec - Mélièsovu Cestu na Měsíc. Nutno dodat, že je z roku 1902 a je barevná, tedy políčko po políčku ručně kolorovaná. Ve čtvrthodinovém snímku vidíme konstrukci rakety, její vystřelení z děla a přistání na Měsíci 66 let před Armstrongem, Aldrinem a Programem Apollo. Řekl bych, že NASA i Michael Bay se svým Armageddonem se odtud inspirovali. Mlácení vybuchujících Měsíčňanů deštníkem už je režisérův bonus. Celý film: http://vimeo.com/39275260 ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Dílo od muže, který je právem považován za prvního skutečného režiséra v historii kinematografie - Georgese Mélièse. Muže, kterého jako prvního napadlo co s Lumiérovým kinematografem. Bohužel zemřel silně nedoceněn a jeho přínos filmu si uvědomily až generace po něm. Na Cestě na měsíc mě nepřestane udivovat jak mohl tohle natočit v roce 1902!!!!!!! ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Uplynulo 110 dlouhých let, kdy se světová kinematografie rozvíjela a rostla, přes mnoho krásných, ale i špatných let se na dílo Georgese Mélièsa zdaleka nezapomnělo. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Všechny konspirační teorie o Američanech na Měsíci se, po jasném důkazu zvaném Cesta na Měsíc, jeví býti naprosto zbytečnými. Prvními lidmi na Měsíci totiž byli Francouzi a bylo to o rok dříve, než bratři Wrightové uskutečnili první skok s letadlem, který kdosi odvážně nazval první let. V té době ještě Měsíc z výšky spiklenecky pomrkával na Zemi a netušil, že za chvíli dostane raketou do oka. Cesta na Měsíc je úžasná záležitost a svět filmu musí být rád, že existoval vizionář Méliès, který svou nekonečnou fantazii dokázal přenést na filmové plátno. ()

Reklama

Reklama