Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nezabudnuteľná klasika, prvý film s fantastickou tematikou, aký sa objavil v kinách. Zaujímavosťou je, že pôvodné zábery boli čiernobiele a kompletne všetky políčka filmu boli ručne premaľované do farieb. Podľa historických záznamov boli diváci neskutočne ohromení a nebolo zriedkavosťou, že počas premietania omdlievali. Niekoľko ráz dokonca diváci v hrôze utiekli z premietacích sál v domnienke, že sa jedná o výtvor diabla. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Tyhle principiálně maximální hodnocení zavání přehnanou korektností s nízkým prahem vnímavosti. Jenže každý film se musí hodnotit s hlediska historického kontextu, jinak je srovnávání bezcenné. A jak vidíte - zůstalo s pionýrských dob filmu jen málo, ale zato pouze nejlepší. Cesta na Měsíc je neskutečně půvabná záležitost, hltat jedním dechem jí bude i nenapravitelný cynik. Formálně znamenala revoluci, protože představila návazný sled událostí, příběh. Děj už nevycházel s reálného života, nýbrž scénáře. Zasloužil se o to velký vizionář a jeden ze zásadních lidí historie filmu - Georges Méliès, jehož přínos se bohužel často zapomíná. Ale dost těch akademických větiček, ten film je zábava a líbit se bude i dnes, to je hlavní.... ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Všechny konspirační teorie o Američanech na Měsíci se, po jasném důkazu zvaném Cesta na Měsíc, jeví býti naprosto zbytečnými. Prvními lidmi na Měsíci totiž byli Francouzi a bylo to o rok dříve, než bratři Wrightové uskutečnili první skok s letadlem, který kdosi odvážně nazval první let. V té době ještě Měsíc z výšky spiklenecky pomrkával na Zemi a netušil, že za chvíli dostane raketou do oka. Cesta na Měsíc je úžasná záležitost a svět filmu musí být rád, že existoval vizionář Méliès, který svou nekonečnou fantazii dokázal přenést na filmové plátno. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Georges Méliès a jeho další nezapomenutelný kousek. Vždy budu obdivovat tohoto chlapíka, kterak ve své době dokázal stvořit něco takového. Nádherný zážitek, který se jen těžko popisuje. Tohle se prostě musí vidět. Pěkné kulisy i srandovní choreografie + neuvěřitelná tvůrčí fantazie a um. Mám rád jeho kousky a nedám na ně dopustit. Milionkrát lepší než většina té novodobé krátkometrážní tvorby. Na tuto Cestu na Měsíc jen tak nezapomenu… ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku nevídaný trikový velkofilm a prý vůbec první celosvětový filmový hit. Georges Méliès byl vizionář, který předběhl dobu a ukázal ostatním jaké možnosti má nové médium. Dodnes zábavná adaptace populárního románu Julese Verna doplněná o Selenity z jiného románu H. G. Wellse je vyprávěná svižně, přehledně a nepotřebuje ani žádné mezititulky. Nejsem si sice jistý, že je hudba francouzského elektronického dua AIR vhodná ke 110 let starému filmu, ale s tím nic nenadělám. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Jako dělostřelkyně vystupují tanečnice ze slavného pařížského baletu Chatelet. (Pavlínka9)
  • Film stál 10,000 frankov a veľkú časť tvorili náklady na mašinérie a kostýmy pre Selenitov – obyvateľov Mesiaca. (ČSFD)
  • Prezidenta Barbenfouillisa, který celou expedici na měsíc navrhl, hrál sám režisér Méliès. (Auvajs)

Reklama

Reklama