Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Georges Méliès, Gaston Méliès | Produkcia: Georges Méliès | Distribúcia: Gaston Méliès Films | Štúdio: Lobster Films | Rozpočet: 10,000 francúzkych ₣ | Tržby: ? $ || Jedným slovom: Geniálne. Méliès bol vizionár a technický mág doby. Konečne sa mu dostala aj filmová pocta v podobe Scorseseho Huga. Ten bol krásny, ale na svoju dobu už menej geniálny :D ()

Webb 

všechny recenze uživatele

První vědecko-fantastický film, který představuje naprostý revoluční zvrat natočený podle románu Julese Verna "Ze Země na Měsíc". V této době, kdy délka filmu nepřesáhla 2 minuty se to skoro jeví jako zázrak. Film odvážně experimentuje s některými nejznámějšími filmovými technikami, například s dvojexpozicemi, prolínačkami a střihovými postupy, které se budou široce používat v budoucnu. Film začíná vědeckým kongresem, na němž se profesor Barbenfouillis (hraje ho sám Méliès) snaží přesvědčit své kolegy, aby se zůčastnili výpravy, která má prozkoumat Měsíc. Jakmile je plán přijat, zorganizují Francouzskou expedici, v jejímž rámci je skupina vědců vyslána v raketě k Měsíci. Raketa podobajicí se obrovské patroně přistane přímo v oku Měsíce, který je představován antropomorfickou bytostí. Záhy po přistání se vědci střetnou s nepřátelskými obyvateli, Selénity, kteří je odvedou ke svému králi. Po zjištění, že protivníci snadno mizí v oblacích kouře po prostému doteku deštníku, se Francouzům podaří utéct a vrátit se na Zemi. Přistanou v oceánu a zkoumají jeho propasti, až nakonec jsou zachráněni a v Paříži vyznamenáni jako hrdinové. [9/10] (Scénář, Produkce: Georges Méliès /// Kamera: Michaut, Lucien Tainguy) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Malý vizualizovaný zázrak... Nikdy mne nepřestane fascinovat, že takovéhle invenční dílko mohli natočit již v roce 1902 (tedy v době, kdy se statickou kamerou pouze zaznamenávala holá realita a jakákoliv umělecká stylizace byla věcí neznámou...). Viděl jsem sice filmovou verzi ozvučenou houslovým recitálem a s vysvětlujícím anglickým komentářem, nevím tedy, jak bych reagoval na verzi původní, tedy němou, ale takhle jsem skutečně nadšen. Snímek z úsvitu filmové éry, jenž ovlivnil vizuální ztvárnění mnohých dalších filmových děl (nejkouzelnější variace na dané téma byla v klipu americké skupiny Smashing Pumpkins Tonight, Tonight...). Z dnešního pohledu sice jen mile naivní výsledek dobového opojení vědecko-fantastickou literaturou a romány Julese Vernea, kde se cestuje na Měsíc v projektilu děla, ale v chronologii filmové historie nesmrtelné dílo... ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nezabudnuteľná klasika, prvý film s fantastickou tematikou, aký sa objavil v kinách. Zaujímavosťou je, že pôvodné zábery boli čiernobiele a kompletne všetky políčka filmu boli ručne premaľované do farieb. Podľa historických záznamov boli diváci neskutočne ohromení a nebolo zriedkavosťou, že počas premietania omdlievali. Niekoľko ráz dokonca diváci v hrôze utiekli z premietacích sál v domnienke, že sa jedná o výtvor diabla. ()

Max-Wesslo 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejlepší film od George Méliese, nápady oplývajícího pána, který musel v této době poutat oči tisíců diváků. A poutá je dodnes. Po Louisi Lumiérovi, Thomasi Alva Edisonovi a dalších, kteří přecejenom točili buď běžné činnosti nebo zachycovali na kameru různé události, Mélies nechával ve svých snímcích mizet různé části svého těla a nebo celé lidi, nechával je zase objevovat a téměř v každém dalším snímku překvapoval dalšími a dalšími nápady. Cesta na Měsíc překvapuje svými úžasnými efekty a triky již přes 102 let (!). Opravdu nádhera... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Film napsal i režíroval Georges Mélies s pomocí svého bratra Gastona. (contrastic)
  • Jediná dochována kopie ručně barveného filmu byla objevena až v roce 1993 ve Filmoteca de Catalunya. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama