Reklama

Reklama

Cesta do nemožna

  • Francie Le Voyage à travers l'impossible (více)
Sci-Fi / Krátkometrážní
Francie, 1904, 24 min

Předloha:

Jules Verne (kniha)

Scénář:

Adolphe d'Ennery (divadelní hra)

Obsahy(1)

Malé zoskupenie bádateľov sa dohaduje, kadiaľ by mali smerovať ich cesty. Názorne si ich ukazujú na zemeguli. Po dohode táto skupinka bádateľov vycestuje do sveta: postupne cestujú na vlaku, autobuse či ponorke, na týchto fantastických trasách zažívajú dobrodružstvá poprepletané s nejakými nehodami, ale našťastie vždy s dobrým koncom. (T2)

(více)

Recenze (51)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Pri všetkej úcte Mélièsovi a jeho nadčasovej tvorbe ktorú plne uznávam, ale tento kúsok ma nebavil tak ako Cesta na mesiac. Statické scénky prípravy boli príliš zdĺhavé a hoci sa jedná o rok 1904 niektoré momenty ako na slnku boli tak hlúpučko nereálne, že aj na fantasy z tohoto roku, si to mohli odpustiť..Ale zlé to rozhodne nie je. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

ked si niekto pozrie tento filme dnes tak mu to moze prist smiesne ba az nedajboze trapne, asle skutocny filmovy fajnsmeker, ktory sa navyse vyzna v historii, vidi v tomto filme nadsenie cloveka, ktory v podstate zrodil kinematografiu, ktory ju oslobodil z vedeckych a dokumentaristickych okov a nasiel jej nove umelecko vypravne rozmery, ked si navyse uvedomime, ze melies bol kameraman, reziser, strihac, herec, scenarista a scenograf a ktovie co este, musim sa naozaj poklonit tak tvorivej osobe, akou tento francuz bol ()

Reklama

dwi 

všechny recenze uživatele

George Melies bývá někdy označován za Julese Verna kinematografie, což je spojeno se všeobecnou optimistickou vírou a důvěrou v poslední vynálezy techniky na začátku minulého století. Svým ojedinělým stylem (který se však časem stal fádním) vytvořil obdivuhodné fantastické dílo – neuvěřitelnou výpravu několika lidí ze Společnosti nesouvislého zeměpisu. Scény jako ztroskotání „vlaku“ na slunci či výbuch ponorky ve mně zůstávají hluboko zakořeněny. Kamera je stále statická, tudíž se jí musí přizpůsobit způsob vyprávění. Meliesova estetika „filmového divadla“ je patrná i zde (můžeme vidět dvě různé scény výstupu týchž cestujících). I tak toto dílko skýtá zajímavý zážitek ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Další parádně zvládnutý celovečerák jako Voyage dans la lune, Le. Skvěle povedené s příběhem, výpravou a fantastickými triky. Nakonec bych ještě zmínil fakt, že vybarvování jednotlivých políček muselo trvat sakra dlouho. Méliès se opravdu činil a je u něho cítit to nadšení pro práci, kterou tolik lidá bohužel postrádá. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (8)

  • Film vychází ze stejnojmenné knihy Julese Verna. (Mr.Ocek)
  • Snímek je volně inspirován stejnojmennou hrou Julese Vernea. (Marla Singer)
  • Svou 24minutovou délkou překonal tehdejší běžnou stopáž přibližně 5x. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama