Reklama

Reklama

Parade

(festivalový název) (TV film)
  • Francie Parade

VOD (1)

Obsahy(1)

Jacques Tati se v tomto filmu vrací ke svým začátkům v hudebních kabaretech. Máme možnost vidět pantomimická čísla, jimiž okouzloval přátele v mládí. Většina z nich je inspirována jeho životní vášní - sportem. Celé vystoupení je koncipováno jako cirkusové představení, přestože se v něm dostáváme také do zákulisí, ale oba světy se natolik prolínají, že je od sebe lze jen obtížně odlišit. Tati se uchyluje k dokumentárním postupům, aby cirkusová atmosféra byla dokonalá. Co bylo ale ve své době naprosto unikátní, to je začlenění diváků do představení. Vše je vedeno snahou, aby zanikla hranice mezi jevištěm a hledištěm. Výstupy jsou prokládány také skeči z předsálí. Tati tvrdil, že dialogy v jeho filmech nemají význam, že není důležité jim rozumět a v případě Parade je jeho přání dovedeno k dokonalosti. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (3)

Vodou 

všechny recenze uživatele

Jako kdyby chtěl Jacques Tati ve svém posledním díle říct, že celý život chtěl jenom bavit lidi, jenom bavit lidi. A to není málo. (scénky nejsou trapné Aquariusi) ()

Aquarius 

všechny recenze uživatele

Cirkusové predstavenie režírované Jaquesom Tatim. Ten už nieje strýčkom ale dedkom, pohybovo je však stále zdatný. Niektoré scénky sú dobré, niektoré sú vrcholom trápnosti. Najviac sa mi asi páčilo akčne komické skákanie cez kozu, v ktorom Tati vôbec nevystupuje. Ten tu použije aj niekoľko starých kúskov, ako napr. rybačka alebo tenisový zápas. Druhýkrát to už nieje také vtipné. Záver má až surrealistický nádych. ()

Reklama

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Přestože byl snímek Parade od počátku koncipován pro regulérní distribuci v kinech, rozhodl se Jacques Tati pro natáčení na video, jako by očekával přechod k digitálnímu formátu. Jen díky financím švédské televize se mu podařilo vytvořit toto představení, v němž vystupuje jako pan Loyal. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama